Korkeuksien
makuelämyksiä

Teksti: Digimag/Teemu Viemerö Kuvat: Puijon Torni
Makuelämykset kuuluvat jouluun. Suomalaiset vaalivat paljon perinteisiä jouluruokia ja herkkuja, mutta ovat myös uteliaita kokemaan ja nauttimaan uusiakin makuja. Kokeile jouluista À la carte -makujen maailmaa Puijon tornin tapaan.

Maasta kohoava, 75-metriä korkea, vuonna 1963 valmistunut Puijon torni oli valmistuessaan Pohjoismaiden ensimmäinen pyörivän ravintolan omaava torni. Ravintolatoimintaa tornissa on ollut sen valmistumisesta lähtien. Nykyisin Puijon tornin ja Puijon Majan ravintoloista on vastannut Puijon Huippu Oy vuodesta 2009 lähtien. Lähes 30 vuotta tornin keittiössä touhunnut keittiömestari Harri Vehviläinen luo asiakkaiden jouluun suussa sulavia muistoja.

– Kaikki tarjoilemamme ruoka on tuoreista ja laadukkaista raaka-aineista valmistettua käsityötä. Suosimme aina kotimaisia sekä lähellä tuotettuja raaka-aineita. Perinteistä ja klassista jouluruokaa tarjoilemme Puijon Majalla, kun taas torniravintolassa haluamme tuoda asiakkaille uusia makuelämyksiä, Vehviläinen kertoo.

Joulumenussa tarjotaan muun muassa graavilohta maustettuna Lignell & Piispasen Gustav Tillivodkalla ja kinkun sijaan valmistaneet porsaanniskaa. Lihoista löytyy myös hirveä sekä poroa unohtamatta kaloja, kuten lohta ja kuhaa. Jälkiruoissa olemme puolestaan pyrkineet löytämään mielenkiintoisia makupareja, kuten maitosuklaa, puolukka ja mesiangervo sekä koivu, ruis ja mustikka. Makumme tulevat hyvin pitkälti Suomesta ja sen luonnosta, Vehviläinen jatkaa.

Torniravintola on auki maanantaista torstaihin kello 11–20, perjantaina ja lauantaina kello 11–22 sekä sunnuntaisin kello 11–17. Ravintola on suljettu jouluaattona, joulupäivänä sekä tapaninpäivänä. Puijon Majan joulupöytä katetaan myös aatonaattona sekä jouluaattona.

Puijon Torniravintola
Puijontie 135, Kuopio
Puh. 044 552 4882
www.puijo.com

Tillivodkalla maustettua sokerisuolattua lohta

200 g lohta 
100 g sokeria 
100 g suolaa
20 g tilliä
tillivodkaa

Hienonna tilli. Sekoita keskenään tilli, suola ja sokeri. Laita ruodoton ja nahaton lohenseläke tilli-sokeri-suola-seokseen ja anna seistä 6 tuntia jääkaapissa. Poista tilli-suola-sokeri-seos talouspaperilla ja leikkaa kalasta ohuita siivuja. Sivele siivut tillivodkalla ja anna maustua hetki.

Gribiche-kastike

2 kananmunaa 
1 ruukku lehtipersiljaa 
2 rkl kapriksia 
4 rkl oliiviöljyä 
1 rkl dijon-sinappia 
1 rkl valkoviinietikkaa 
½ tl suolaa 

Keitä kananmunat kypsiksi. Jäähdytä munat kylmän veden alla. Kuori munat ja hienonna ne haarukalla. Hienonna lehtipersilja ja kaprikset. Sekoita kananmunat, lehtipersilja ja kaprikset kulhossa. Yhdistä toisessa kulhossa öljy, sinappi, etikka ja suola. Kaada kastike munaseokseen ja sekoita.

Ylikypsää porsaan niskaa

Porsaan niska vaatii pitkän kypsennysajan matalassa lämpötilassa, ja parhaiten haudutus onnistuu uunissa.  Laita liha uuninkestävään astiaan ja lisää juureksia, kuten porkkanaa, sipulia, selleriä, palsternakkaa, valkosipulinkynsiä ja mausteita. Lisää esimerkiksi kokonaisia mustapippureita, laakerinlehtiä, tuoretta timjamia, tuoretta rosmariinia sekä tummaa sokeria. Lisää vuokaan kuumaa lihalientä. 
Voit kypsentää lihan kokonaan liemellä peitettynä, jolloin siihen ei tule paistopintaa kypsentämisen aikana. Uunin lämpötila on hyvä pitää melko matalana, 80–90 asteessa. Työnnä lihalämpömittarin piikki lihan keskelle. Liha on kypsää, kun sisälämpö on 75 astetta. Jäähdytä kypsä niska ja leikkaa siitä annospaloja. Paista annospaloihin kauniin ruskea pinta ja lämmitä sen jälkeen uunissa. Haudutusliemi kannattaa säästää ja käyttää kastikkeen valmistamiseen.

Omenakastike

2 rkl voita 
2 kpl Granny Smith -omenaa kuutioituna
1 tl timjamia 
1 rkl hunajaa 
2 dl demi-glace-kastiketta
2 dl porsaan niskan haudutuslientä
1 dl tuorepuristettua omenamehua 
suolaa 
2 rkl voita

Kuullota omenakuutioita ja timjamia voissa. Lisää hunaja, demi-glace-kastike, haudutusliemi omenamehu. Hauduta miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Purista kastike siivilän läpi. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa. Vispaa voi kastikkeeseen juuri ennen tarjoilua. 

puijo
ruoka
ravintola
puijontorni
Tillivodka
Sokerisuolattu
Lohi
Gribiche-kastike
possu
Omenakastike
resepti

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva