Koivumäen kartano: Maalaisromantiikkaa kaupungissa

Maalaisromantiikkaa kaupungissa

Teksti ja kuvat: Mari-Anne Lindroth
Koivumäen kartano sijaitsee aivan Matkuksen kauppakeskuksen lähellä. Muutaman sadan metrin matka vie kuitenkin maailmasta toiseen. Alla kolmen ruokalajin reseptit.

Kartanon maat ovat vanhan viitostien kupeessa keskellä maalaismaisemaa. Matka torilta paikan päälle kestää kuitenkin vain 12 minuuttia. Upeassa maalaismiljöössä unohtuu kiire ja aika. Kartanon sisustuksessakin on kunnioitettu rakennuksen historiaa, joka on yli satavuotinen.

Koivumäen historia kietoutuu yhteen Lignell&Piispasen historian kanssa. Yrityksen perustaja Gustaf Emanuel Ranin osti tilan pakkohuutokaupassa 1869. Raninin tyttären puoliso rakennutti nykyisen päärakennuksen vuonna 1907. Jugend-tyylisen kartanon suunnitteli helsinkiläinen arkkitehti Waldemar Aspelin. Tila kartanoineen on tänä päivänä edelleen suvun hallinnassa viidennessä polvessa.
 

KOIVUMÄEN KARTANO toimi pitkään vain tilausravintolana, mutta nykyään se on avoinna yleisölle lähes joka päivä. Nykyiset yrittäjät, toimitusjohtaja Sari Mielonen, keittiömestari Harri Ruutiainen, tilan emäntä Kirsti Dunkel ja ravintolapäällikkö Hanna Eskanen ovat pyörittäneet kartanoa vuodesta 2008. 

- Meillä näkyy täällä koko elämän kirjo, on häitä, ristiäisiä, rippijuhlia, yritysjuhlia ja muistotilaisuuksia. Kahvila ja puoti palvelevat asiakkaita joka päivä. Ravintolapuolella palvelemme myös pienempiä, vaikkapa neljän hengen seurueita ennakkotilauksesta. Joulubuffet meillä on aatonaattoon asti, kertoo toimitusjohtaja Mielonen.

Mikäli mielii juhlimaan häitään Koivumäen kartanolle, kannattaa olla ajoissa liikenteessä. Mielosen mukaan ensi kesän lauantait on jo myyty, mutta joitain perjantaita ja sunnuntaita on vielä varaamattomina. Kartanosta löytyy myös puulämmitteinen sauna. 

- Muutamia pikkujoulupäiviäkin on vielä vapaana. Tänne kannattaa myös pistäytyä vaikkapa jouluglögille, meiltä saa Lignell & Piispasen vuosikertaglögiä laseittain, kartanon väki paljastaa.
 

HISTORIAA KUNNIOITETAAN myös Koivumäen kartanon ruoassa. Keittiömestari Harri Ruutiainen loihtii ruokia moneen makuun.

- Seuraamme tietenkin aikaa, mutta kunnioitamme myös perinteitä. Myös ruoassa pyritään tuomaan esiin vanhan ajan kartanomeininkiä. Pyrimme käyttämään kotimaista lähiseudun ruokaa ja kaikki erikoisruokavaliot otetaan huomioon. Itse asiassa pääosa ruoistamme on jo valmiiksi laktoosittomia ja gluteenittomia.

Alkuruoka
Kylmäsavulohi-mätitartar saaristolaisleivällä

Kylmäsavulohta
Punasipulia
Smetanaa
Tilliä
Suolaa ja pippuria
Mätiä
Saaristolaisleipää 
(mallasleipää)

Juomasuositus: 
Chardonnay ’L’
Ranska
Viini on kuiva, keskihapokas, hedelmäinen, kevyen päärynäinen ja hennon mausteinen.
Pääruoka
Wallenbergin pihvi riistalihasta, hernepyree & viskikastike

Wallenbergin pihvi 
riistalihasta

600 g riistajauhelihaa
3 keltuaisia
2 dl kermaa
timjamia
sipulia
2 tl nelimaustetta (2 osaa valkopippuria, 
2 osaa muskottipähkinää, 1 osa maustepippuria ja 1 osa neilikkaa.) 
suolaa
Vaaleaa leipää jauhettuna

1. Pilko sipuli ja kuullota voissa, jäähdytä.   
2. Yhdistä kylmät sipulit, liha, munan keltuaiset ja mausteet.  
3. Lisää kerma ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. 
4. Laita taikina noin tunniksi kylmään vetäytymään.
5.  Muotoile taikinasta pihvejä ja paneroi ne jauhetulla leivällä. 
6.  Paista pihvit voi-öljyseoksessa miedolla lämmöllä pinnaltaan rapeiksi. Jätä pihvit sisältä hieman punertaviksi. 

 

Hernepyree

herneitä
kermaa
suolaa
valkopippuria

1. Ryöppää 3 dl herneitä ja kiehauta 1 dl kermaa.  
2. Sekoita aineet tehosekoittimella tasaiseksi massaksi.  
3. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

 

Viskikastike

Kuullota sipulisilppua pannulla, kaada sekaan viskiä, sitten riistalientä ja kermaa, molempia desin verran. Anna kiehua kokoon ja mausta suolalla ja pippurilla

Juomasuositus: 
Muga Reserva
Espanja
Viini on keskitäyteläinen ja tanniininen. Sen maussa nousee esille hapan kirsikkaisuus, viikuna, mausteisuus, nahkaisuus ja setri.
Jälkiruoka
Päärynäpiiras

Taikina:
 4 dl vehnäjauhoja
150g voita 
1,1 dl sokeria
3 rkl mantelijauhetta
1keltuainen
0,5 tl suolaa
1 tl vanilliinisokeria

1. täyte:
5 dl l maitoa
6 keltuaista
1,2 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
0,5 dl maissijauhoja
0,5 dl voita

2. täyte:
1,1 dl kiinteää voita
2 dl tomusokeria
2 dl mantelijauhetta
2 rkl maissijauhoja
2 kananmunaa
1 rkl rommia
1 tl vanilliinisokeria

Säilykepäärynöitä
Mantelilastuja

1. Valmista taikina edellisenä päivänä, jotta se saa levätä kunnolla. Vaahdota voi ja sokeri, lisää keltuainen ja kuivat aineet.
2. Kauli taikina noin 3 mm:n paksuiseksi ja painele vuoan pohjalle.
3. Valmista ensimmäinen täyte kuumentamalla maito kiehuvaksi. Sekoita muut aineet paitsi voi tasaiseksi massaksi ja kaada se voimakkaasti sekoittaen maidon joukkoon. Jatka kypsentämistä sekoittaen noin 10 minuuttia. Seos ei saa kiehua, Lisää voi hieman jäähtyneeseen täytteeseen.
4. Yhdistä kummatkin täytteet täysin jäähtyneinä toisiinsa. Levitä täyte pohjan päälle.
5. Leikkaa 5 päärynänpuolikasta ohuiksi viipaleiksi ja asettele ne piirakan päälle. Ripottele pinnalle mantelilastuja. Kypsennä ensin 220 asteessa 15 minuuttia ja sitten 180 asteessa toiset 15 minuuttia.

Juomasuositus: 
Lenz Moser Trockenbeerenauslese
Itävalta
Jälkiruokaviini on makea ja hapokas. Sen maku on kypsän ananaksinen ja persikkainen.
kylmäsavulohi
mäti
tartar
riista
pihvi
päärynä
piiras
resepti
ruoka

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva