Kohti vastuullisempaa ruokakulttuuria

Kohti vastuullisempaa ruokakulttuuria

Teksti Digimag/Sirpa Korhonen Kuva Kesko
Vastuullinen kuluttaminen näkyy hyvinvointina ja maukkaampana ateriana. Valinnat ruokakaupassa vaikuttavat sekä ostajaan, tuottajaan että toimijoihin siinä välissä.
Kauppiaan vinkit

VASTUULLISEMPAAN KAUPASSAKÄYNTIIN

Kestohedelmäpussit 
Hedelmällä on jo oma suojakuori, joten yksittäinen hedelmä ei tarvitse erillistä pakkausta kuljetukseen. Runsaammissa ostomäärissä voit hyvin laittaa useamman sorttisia hedelmiä samaan pussiin, kun punnitset ne vain erikseen. Voit myös itse tehdä kestokassin hedelmille, jotta saat varmasti omaan käyttöön sopivankokoiset pussukat. 

Kestokassit 
Ota mukaan jo kotoa löytyvä kassi ja pakkaa uudet ostokset siihen. Ei aina tarvitse ostaa uutta. Kestokasseja on ostettavana jokaisella kassalla. 

Suosi sesonkituotteita 
Sesonginmukainen kattaus on ekoteko. Suosi satokauden sesonkituotteita, sillä niiden kasvattamisessa on käytetty luonnollista energiaa. 

Valitse vastuullisesti tuotettua 
Valitse vastuullisesti tuotettuja raaka-aineita. Ympäristömerkityt tuotteet takaavat vastuullisen, kestävän ja oikeudenmukaisen tuotantoketjun. 

Osta mitä käytät 
Osta ruokaa sen verran kuin käytätkin. Näin minimoit ylijäämäruoan määrän. Tässä auttaa hyvin suunniteltu ostoslista! 

 

PUREUTUMININEN MUOVIONGELMAAN

Voisiko kierrättämisestä enää tehdä yhtään helpompaa? K-ryhmä on mukana Arkipakkaus-nimisessä pilottihankkeessa. Hankeen tavoitteena on luoda täydellinen kiertotalousmalli kotitalouksien arkisille muovipakkauksille. Nimikin jo sen kertoo – arkisten käyttötavaroiden toimitusta ja kiertoa automatisoidaan niin, että kuluttaja saa nämä tuotteet suoraan kotiin ja taas näiden tuotteiden pakkaukset haetaan kierrätettäviksi.

Suomalaiset yritykset näyttävät esimerkkiä ilmastotekojen saralla. Kesko on viidennen kerran peräkkäin valittu yhdeksi maailman vastuullisimmaksi kaupanalojen yritykseksi. Global 100 -listalle pääsemiseksi arvioidaan yritysten ympäristövastuuta, sosiaalista vastuuta sekä hallintoa. Kesko on sitoutunut kansainvälisten ilmastokokousten tavoitteisiin ja pyrkii näihin tavoitteisiin koko toimintaketjussaan. 

ERITYISTÄ ERI K-kauppojen toiminnassa ovat paikalliset tuotevalikoimat. Myös Päivärannan K-Citymarketin hyllyiltä bongaa lähiruokaa parhaimmillaan. 

‒ Emme tee valintoja ihmisten puolesta, vaan annamme vaihtoehtoja vastuulliseen kuluttamiseen. Panostamme laadukkaisiin raaka-aineisiin ja nostamme suomalaisen ruoan keskiöön. Minulle on sydämenasia, että arvostamme ruokaketjua ja sen kaikkia osapuolia. Jokaisella kauppiaalla on omat kanavansa, joista ruoka tulee maakunnassa, mutta periaatteessa kaikki Suomessa tuotettu ruoka on lähiruokaa, K-Citymarket Päivärannan kauppias Pasi Toppari täsmentää.

Luomutuotteiden ympäristövaikutukset ovat pienempiä verrattuna tavalliseen tuotantoon. Lähellä tuotettu ruoka on oikea ekoteko, sillä tällöin muun muassa kuljetus- ja pakkauskustannukset minimoituvat. Näissä valinnoissa kuluttajaa auttavat tuotemerkinnät, jotka kertovat tuotteen alkuperästä tai tuotantotavasta. Esimerkiksi Joutsenlippu kertoo ruoan olevan kotimaista, ympäristömerkki nimensä mukaisesti ympäristöystävällisyydestä ja Reilun kaupan merkki kertoo oikeudenmukaisesta korvauksesta kehitysmaan alkutuottajalle ja -viljelijälle.

‒ Vaikka ruokaa tuotetaan vastuullisesti, sitä pitäisi myös kuluttaa vastuullisesti. Ruoan kotihävikin minimoiminen on asia, jota tulisi miettiä. Tämä on myös ympäristöteko, Toppari korostaa.

K-RYHMÄSSÄ PÄÄSTÖJEN hillitsemiseksi panostetaan uusiutuvan energian käyttöön, kauppojen energiatehokkuuteen ja tehokkaaseen logistiikkaan. Keskon omat tuotemerkit ovat tutkittuja, turvallisia ja vastuullisesti valmistettuja. Vastuullisuus ja kestävät valinnat jatkuvat koko K-ryhmän tarjonnassa ja toiminnoissa. 

Keskon omien merkkien tuotepakkauksissa muovin määrää vähennetään, ja tavoitteena onkin, että näiden tuotteiden kaikki pakkaukset ovat kierrätettäviä, uudelleen käytettäviä tai biohajoavia vuoteen 2025 mennessä. Samalla luodaan uusia toimintamalleja, joilla estetään muovin päätyminen luontoon. Kesko tarjoaa asiakkailleen hyvät puitteet vastuulliseen kierrättämiseen.

‒ Haluamme palvella siten, että asiakkaatkin voivat tehdä vastuullisia tekoja. Myyntiin pyritään löytämään hankintakanavat niin, että ne pysyvät avoimena ja jäljitettävinä. Pyrimme myös toimimaan eettisesti oikein. Minulle vastuullisuus tarkoittaa myös sitä, että pidetään ihmisistä huolta, summaa Toppari.

K-Citymarket Päiväranta
Päivärannantie 18, KUOPIO 
Puh. 010 537 9600
Ma–su 8–21
www.k-citymarket.fi

vastuullisuus
k-citymarket
Kesko
kauppa
Ruokaostokset
ruoka
Päiväranta

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva