Klassikkopihvejä ja trendilihaa

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Jemina Kaipainen
Kauppojen lihatiskeiltä löytyy nykyään laaja valikoima erilaista grillattavaa lihaa. Ammattilaiset auttavat mielellään sopivan lihan valinnassa.
Näin grillaat naudan petite tender -pihvin

Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen grillausta.
Poista mahdolliset kalvot terävällä veitsellä.
Suolaa ja pippuroi lihan pinta, voit halutessasi myös sivellä öljyä lihan pintaan.
Lämmitä grillin parila kuumaksi.
Aseta liha kuumalle parilalle ja grillaa lihaan hyvä pintaväri. Halutessasi voit sivellä lihan pintaan voisulaa.
Alenna grillin lämpö 100–120 asteeseen ja kääri liha folioon ja siirrä yläritilälle jatkamaan kypsymistä.
Kypsennä yläritilällä 5 minuuttia (medium) tai 10 minuuttia (melkein kypsä). Lopuksi nosta liha pois grillistä ja anna vetäytyä hetki ennen leikkaamista.
Leikkaa ohuiksi viipaleiksi lihassyitä vasten ja tarjoile.

 

Grillipihvin valinnan nyrkkisääntönä voidaan pitää tarpeeksi korkeaa rasvaisuutta sekä naudanlihassa riittävää raakakypsymistä. Raakakypsyminen vie noin 4–5 viikkoa, jonka aikana liha murenee grillaamiseen sopivaksi.

– Kesällä ihmiset suosivat varsinkin nopeasti valmistuvia pihvejä. Grillaajien ikisuosikit ovat naudan entrecôte- ja porsaan kasslerpihvit, jotka rasvaisuutensa ansiosta säilyvät paistettaessa mehevinä, kertoo Jemina Kaipainen Savo-Karjalan lihalta.

VAKIOSUOSIKKIEN LISÄKSI tämän vuoden trendikkäimmät grillaajat kokeilevat esimerkiksi naudan tomahawk-kyljyksiä tai flank steakia. Kesän uutuuksiin kuuluu myös naudan lavasta leikattu petite tender, joka vastaa mureudeltaan naudan ulkofilettä. Se kannattaa grillata kokonaisena ja leikata viipaleiksi vasta tarjoiluvaiheessa.

– Oikeanlaisen grillilihan löytymisessä autamme mielellämme. Valintaan vaikuttaa syöjien määrä, kuinka paljon valmistamiseen haluaa käyttää aikaa ja haluaako esimerkiksi valmiiksi marinoidun pihvin, neuvoo Kaipainen.

Yleensä pihvit valmistuvat nopeasti pienelle porukalle, mutta enemmän aikaa vaativasta isommasta lihasta riittää syötävää suurellekin seurueelle. Valmiiksi marinoitujen pihvien lisäksi Lihakaupasta saa myös erilaisia valmiita mausteita, mausteseoksia ja marinadeja. 

Lihakaupan Matkuksen myymälä siirtyi kesäkuun puolivälissä Pitkälahden ABC:lle, jossa asiakkaita palvellaan täysin uudistetuissa myymälätiloissa. Samalla palvelutiskin perusvalikoimaan lisättiin kypsät kalajalosteet, kuten savukirjolohi, kylmäsavukirjolohi sekä graavikirjolohi. Lihakaupasta löytyy aina takuutuoretta nautaa, porsasta, broileria, hevosta, kalaa, karitsaa sekä erilaisia leikkeleitä ja makkaroita. Valikoimassa on myös ylämaan nautaa, kyyttönautaa, pihvikarjarotuista nautaa ja luomunautaa. Lähes kaikki lihat tulevat Pohjois-Savon alueelta. Esimerkiksi porsaanlihaa tulee Pielavedeltä.

Savo-Karjalan Liha, Lihakauppa Pitkälahti
Pitkälahden ABC, Vitostie 1779, KUOPIO
Puh. 045 898 4845,
Avoinna ma–pe 10–19, la 10–16
www.savokarjalanliha.fi

ruoka
grillaus
savo-karjalan liha
pihvi
Liha
kuopio

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva