Kivennäis-
vesien
suosio
kasvaa

Teksti Digimag/Eetu Ollikainen Kuvat Kesko, Pixabay
Janon yllättäessä on vesi vanhin voitehista. Kivennäisvedet virkistävät myös kokousväkeä.
Alkoholittomien juomien myynti nousussa
  • Oluen myynti 2018: 370 milj. litraa, -2,6 % vuodesta 2017
  • Siiderin myynti 2018: 26,6 milj. litraa, -8,5 % vuodesta 2017
  • Long drinkkien myynti 2018: 50,7 milj. litraa, 37 % vuodesta 2017
  • Virvoitusjuomien myynti 2018:  264,7 milj. litraa, +9,9 % vuodesta 2017
  • Kivennäisvesien myynti 2018:  90,8 milj. litraa, +20,6 % vuodesta 2017
     
  • Kokonaismyynti 2018: 802,9 milj. litraa, +5,3 % vuodesta 2017

Monikäyttöiset kivennäisvedet sopivat ruoka- ja janojuomaksi sekä boolinpohjaksi ja trendikkäisiin moctaileihin. Myös kokousväelle kannattaa tarjolla olla raikasta kuplavettä. 

K-Citymarket Päivärannan juomaosastoon on viime vuosina panostettu paljon. Osastolta löytyvät niin trendikkäimmät käsityöläiset oluet kuin pitkä rivi erilaisia alkoholittomia juomia: kivennäisvedet mukaan lukien. Nykyään kivennäisvesistä on tarjolla useita erilaisia versioita, joten jokaiselle vieraalle varmasti löytyy maistuvaa juomaa.

Kivennäisvesissä on tavanomaista vettä enemmän mineraaleja, kuten magnesiumia, natriumia, kaliumia, kalsiumia ja toisinaan myös makuaineita. Joihinkin kivennäisvesiin lisätään myös terveysvaikutuksia sisältäviä vitamiineja.  

Kivennäisvesiin lisätään usein myös hiilidioksidia, eli hiilihappoa. Matalahiilihappoiset vedet sisältävät vain vähän natriumia, eli suolaa. Korkeahiilihappoiset vedet, joissa on runsaasti hiilihappoja ja natriumia, ovat saaneet nimityksen suomalaisittain vissyvesi. Nimitys tulee Ranskassa sijaitsevasta Vichyn kaupungista.

ELIMISTÖN NESTETASAPAINON säätelyn kannalta natrium ja kalium ovat tärkeitä mineraaleja, mutta liiallinen suolan saanti turvottaa ja nostaa verenpainetta. Jos kivennäisvesi maistuu säännöllisesti, kannattaa valita vähän natriumia sisältävä juoma. Helteellä voi vissyvettä juoda huoletta, sillä sen sisältämät suolat ja mineraalit auttavat nesteen imeytymistä elimistöön. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositus on juoda 1‒1,5 litraa vettä päivässä.

Makuvesiin lisätään usein hiilihapon lisäksi hedelmien, marjojen ja jopa kukkien raikkaita aromeja. Mehukivennäisvedet sisältävät enemmän energiaa kuin muut kivennäisvedet, mutta ne ovat kevyempi vaihtoehto kuin virvoitusjuomat. Virvoitusjuomien tapaan maustetut kivennäisvedet sisältävät sitruuna- tai omenahappoa, joka aiheuttaa hampaiden eroosiota. Happohyökkäysten määrää voi vähentää nauttimalla juomat ruokailun yhteydessä. Maustamatonta kivennäisvettä voi juoda turvallisin mielin, sillä hiilihappo ei ole haitallista hampaille.

Viime vuonna kivennäisvesiä myytiin Suomessa huimat 90,8 miljoonaa litraa. Panimoliiton mukaan alkoholittomien juomien lisääntynyt myynti lähestyy alkoholillisten oluiden, siiderien ja lonkeroiden myyntilukuja. 

Lähteet: Panimoliitto, ravitsemusterapeutti Leena Putkonen

K-Citymarket Päiväranta
Päivärannantie 18, KUOPIO 
Puh. 010 537 9600
Ma–su 8–21
www.k-citymarket.fi

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva