Kinkkuja
moneen makuun

Teksti digimag/Heta Jyrälä Kuvat Digimag/Mirka Happonen, Shutterstock, pixabay
Kinkku pitää vuodesta toiseen asemansa joulupöytien kuninkaana ja tänäkin vuonna suomalaiset syövät kinkkua useamman miljoonan kilon edestä.

Ensimmäiset joulukinkut löytyvät kauppojen pakaste- ja kylmäaltaista jo marraskuun alussa. Eniten niitä menee kaupaksi jouluviikolla. Kuopiolaisten suosikki on perinteikäs, luuton neljän–viiden kilon kinkku tai seitsemän kiloinen potkallinen juhlakinkku.

‒ Nousevia trendejä on pienempien ja luuttomien kinkkujen kasvava suosio. Ihmiset haluavat kinkultaan helppoutta, kertoo Jemina Kaipainen Savo-Karjalan lihalta. Myös luomukinkkujen ja kalkkunan suosio kasvaa pikkuhiljaa joka vuosi.

Sopivan kinkun valinnassa kannattaa huomioida ruokailijoiden määrä. Yhtä syöjää kohden varataan noin 200 grammaa lihaa. Luun osuus on parin kilon verran ja kypsennyksen myötä painoa häviää noin viidesosa, mikä kannattaa huomioida laskelmissa.

‒ Oma suosikkini on potkallinen juhlakinkku, sillä se näyttää kinkulta ja luu antaa myös makua, kertoo Kaipainen.

Halutessaan kinkkua saa lihatiskeiltä myös kypsinä viipaleina. Myös 3–5 kiloiset kinkkurullat tekevät hyvin kauppansa. Useisiin talouksiin ostetaan tavallisen kinkun lisäksi esimerkiksi pieni, noin kilon erä, savustettua kalkkunaa.

 ‒ Oikotien herkutteluun saa myös hankkimalla valmiiksi paistetun kinkun, Kaipainen vinkkaa.

Kotimaisen kinkun etuna on tarkat säädökset koko tuotantoketjussa. 

‒ Suurin osa kinkuistamme tulee Pielaveden sikatilalta, jolloin juhla-aterialle saa varmasti lähellä tuotettua, puhdasta lihaa. Tuore kinkku ei vaadi sulattamista, joten se on parissa tunnissa paistovalmis, kiteyttää Kaipainen. 

PERINTEINEN JOULUKINKKU

yli 60 min

1 (n. 4,5 kg) tuoresuolattu juhlakinkku

Mikäli kinkku on jäinen, huolehdi se ajoissa sulamaan. Jääkaapissa sulaminen kestää monta päivää.
Ota sulanut kinkku hyvissä ajoin lämpiämään huoneenlämpöön. Kinkun sisälämpötila oltava 8–10 astetta ennen uuniin laittoa.
Laita kinkku ritilälle uunipannun päälle kamara ylöspäin. Aseta kinkkuun paistomittari ja laita uunipannuun vettä.
Paista kinkkua 200 °C ensimmäinen 30 minuuttia.
Paista kinkkua 100 °C–125 °C  noin tunti per kilo.
Kinkku on kypsä kun sisälämpötila on 75 °C.
Ota kinkku uunista ja jäähdytä hetki. Poista verkko ja kamara. Laita päälle sinappia ja korppujauhoja reilusti.
Paista tämän jälkeen 225 °C noin 20 minuuttia, kunnes pinta on halutun ruskea.

Savo-Karjalan Liha Oy
Myymälä Kauppahalli, Kuopio
Puh. 050 522 3839
Myymälä Matkus, Naulakatu 2
Puh. 045 898 4845
www.savokarjalanliha.fi

VAIHTOEHTOJA KINKULLE

Naudanpaisti Mehukas naudan ulko- tai sisäpaisti sopii erinomaisesti jouluruoan seuraksi. Kastikkeeksi paistille voi tehdä esimerkiksi punaviinistä, joka on maustettu jouluisilla mausteilla.
Naudan rinta vaatii kinkun tapaan pitkän valmistusajan. Rintaa kannattaa hauduttaa nesteeseen peitettynä yhdeksässäkymmenessä asteessa noin 12 tuntia.
Porsaan sisä- tai ulkofilee
Vaikka usein ajatellaan, että joulun ainoa oikea porsaanliha on kinkkua, sopivat possun sisä- ja ulkofileekin erinomaisesti joulupöytään. Näissä lihoissa on myös hyvää se, että niitä voi ostaa pieninäkin määrinä.
Possunpaisti Porsaan paahto-, kulma-, sisä- ja ulkopaisti saadaan kinkusta. Paisti valmistuu kinkkua nopeammin uunissa, mutta kannattaa muistaa paistaa liha ennen uuniin laittamista. Näin herkullinen neste ei pääse valumaan pois lihasta.
Porsaankylki tunnetaan rasvaisena lihana, joka sopii grilliin. Grillin lisäksi kylkeä voi kuitenkin valmistaa myös uunissa joulupöytään. 
Lampaan tai karitsan maku toimii hyvin jouluruokien kanssa. Lampaan eri osista voi valmistaa maittavia ruokia, mutta paisti soveltuu hyvin uunissa laitettavaksi sen suuremman koon vuoksi. 
Hirvi on erinomaista riistaa ja soveltuu vaivattomasti osaksi joulupöytää. Hirvenliha on vähärasvaista, joten sen valmistamisessa kannattaa olla tarkkana.
Poro Yksi arvostetuimmista riistalihoista on poro. Vaikka poronkäristys onkin erittäin maukasta, kannattaa joulupöytään harkita poronpaistin ottamista. Poron ominainen riistanmaku toimii hyvin muiden jouluruokien kanssa.
Kalkkuna on vähärasvaista, joten sen täyttämistä kannattaa harkita esimerkiksi englantilaiseen tapaan. Täytteeseen sopivat kuivahedelmät, omena ja sipuli. Kalkkunan voi ostaa raakana kokonaisena tai rullana. Sitä myydään myös savustettuna, jolloin tähteet sopivat erinomaisesti vaikka leivän päälle.
Kana Vaikka kana nähdäänkin usein arkisena ruokana, sopii se myös joulun pyhille syötäväksi. Marinoi kokonainen kana öljyllä, hunajalla ja jouluisilla mausteilla, ja anna sen levätä jääkaapissa yön yli. Paista kana uunissa meheväksi ja tarjoile jouluruoan kera.
Hanhi voi olla monelle suomalaiselle vieras näky ruokapöydässä. Useat ravintolat pitävät kuitenkin hanhea ruokalistallaan, onhan se arvostettu herkku. Hanhen voi kalkkunan tapaan täyttää herkullisilla jouluisilla raaka-aineilla.
Ankka on hanhen lisäksi kokeilemisen arvoinen osana joulupöytää. Kokonaisena uunissa paistetun ankan voi maustaa jouluisilla mausteilla. Ankan sisälle ja päälle kannattaa kokeilla rutistaa appelsiinimehua. Se antaa lihalle miellyttävän vivahteen.

 

Viikuna-pistaasikuorrute

  • 1 tlk (300 g) viikunahilloa
  • ¾ tl kuminaa
  • 2 ps (à 125 g) paahdettuja ja suolattuja pistaasipähkinöitä

Sekoita viikunahillon joukkoon morttelissa kevyesti jauhettu kumina.
Kuori pistaasit ja hienonna ne. Sivele kinkun pinta hillolla ja painele pintaan pistaasirouhe.
Kuorruta kinkkua 225–asteisessa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Omena-siirappi-kuorrute

  • omenasosetta
  • vahvaa sinappia
  • korppujauhoja

Sivele jäähtyneen kinkun päälle ohut kerros sinappia ja paksumpi kerros omenasosetta.
Peitä lopuksi korppujauhoilla ja paista uunissa 200 asteessa, kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Pinjansiemen-kuorrute

  • n. 1 dl tulista sinappia
  • n. 1 ½ dl pinjansiemeniä
  • (tuoretta timjamia)

Sivele pinta sinapilla ja ripottele päälle pinjansiemeniä.
Kuorruta kinkkua 225–asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pinjansiemenet saavat kauniin ruskean värin.
Koristele kinkku muutamalla tuoreella timjamin oksalla.

Aprikoosikuorrute

  • 1 ps (200 g) pehmeitä aprikooseja
  • 1 dl vettä
  • ½ dl sinappia
  • 1 keltuainen
  • 1 rkl perunajauhoja
  • n. ½ ps (à 11 g) kokonaisia neilikoita
  • ½ ps (à 100 g) mantelilastuja

Keitä pehmeitä aprikooseja vedessä 5–10 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt niihin. Sivele kinkun pinta sinappi-keltuais-perunajauhoseoksella.
Halkaise pehmeät aprikoosit. Kiinnitä aprikoosit kinkun pintaan kokonaisilla neilikoilla. Pistele aprikoosien väliin mantelilastuja.
Kuorruta kinkkua 225 asteessa 5–10 minuuttia, kunnes mantelit saavat kauniin ruskean värin.

Pestokuorrute

  • vihreää pestoa
  • pinjansiemeniä

Sivele kinkku ohuelti vihreällä pestolla ja ripottele päälle pinjansiemeniä.
Paahda uunissa 200 asteessa, kunnes kinkku on saanut kauniin värin.

Ruis-rosmariinikuorrute

  • sinappia
  • ruiskorppujauhoja
  • koristeluun tuoretta rosmariinia

Sivele jäähtyneen kinkun päälle ohut kerros sinappia ja peitä ruiskorppujauhoilla.
Paahda 200 asteessa, kunnes kinkku on saanut kauniin värin. Koristele lopuksi rosmariininoksilla.

Piparikuorrute

  • 1 keltuainen
  • 1 rkl perunajauhoja
  • 1/2 dl Turun sinappia (väkevä)
  • 1 dl (n. 50 g) piparkakkuja murskattuna

Sekoita keltuaiseen perunajauhot ja sinappi. Sivele kinkun pinta sinappiseoksella ja ripottele päälle piparkakkumurskaa.
Kuorruta kinkkua 225 asteessa noin 15 minuuttia. Koristele vati grillivartaaseen pujotetuilla luumutomaateilla, kumkvateilla ja rosmariinilla.

Joulukinkku
kuopio
Savo-karjala liha oy

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva