Kinkku on
joulupöydän

supertähti

Kinkku on monen suomalaisen joulupöydän kruunu. Sitä nautiskellaan noin 70 prosentissa kuopiolaisista kotitalouksista.

Kinkku pitää vuodesta toiseen roolinsa joulupöytien kuninkaana ja tänäkin vuonna suomalaiset syövät kinkkua useamman miljoonan kilon edestä. 

Ensimmäiset joulukinkut löytyvät kauppojen pakaste- ja kylmäaltaista jo joulukuun alussa. Eniten niitä menee kaupaksi jouluviikolla. Suomalaisten suosikkeja ovat on perinteikäs, luuton viiden kilon kinkku, seitsemän kiloinen, potkallinen juhlakinkku. Myös 3-5 kiloiset kinkkurullat tekevät hyvin kauppansa. Halutessaan  kinkkua saa  lihatiskeiltä myös valmiina viipaleina.

Kinkun ostamista ei kannata jättää viime tinkaan, vaan se kannattaa hankkia pari päivää ennen paistoajankohtaa. 

Kinkun kylkeen

SINAPPIKUORRUTE

3 rkl vahvaa sinappia
1 kananmunan keltuainen
Ripaus sokeria
Korppujauhoa (kokeile tehdä itse esim. näkkileivästä tai hapankorpusta)
Neilikoita

Sinappi, keltuainen ja sokeri sekoitetaan keskenään. Kinkku sivellään seoksella, ja päälle ripotellaan korppujauhoja. Pinnalle voi painella koristeeksi kokonaisia neilikoita. Kinkkua paahdetaan 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.

KINKUN KASTIKE

10 annosta

2 dl kinkunpaistolientä
Noin 2 dl vettä
2 rkl vehnäjauhoja
1/4 tl valkopippuria
2 dl kevytkermaa

Paistoliemi ja vesi kuumennetaan kiehuvaksi. Jauhot sekoitetaan veteen, ja suurus lisätään kastikkeeseen samalla sekoittaen. Annetaan kiehua 5 minuuttia, jonka jälkeen maustetaan ja lisätään kerma.

SATAMAN K-MARKET KAUPPIAS VINKKAA

Pikaohje kinkun paistoon Mika Parviaisen tapaan

1. Sulata kinkku
Jos kinkku on pakastettu, anna sen sulaa 2-3 päivää koosta riippuen, tuore kinkku on paistovalmis parissa tunnissa. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin +10 astetta uuniin laitettaessa. Suosittelen käyttämään paistopussia.

2. Testaa paistomittari
Testaa paistomittarin toimivuus esimerkiksi käyttämällä sitä juoksevan hanan alla.  

3. Valmistele hyvin
Pyyhi kinkun pinta talouspaperilla kuivaksi. Nosta kinkku paistoastiaan nahkapuoli ylöspäin. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, että sen kärki tulee mahdollisimman keskelle. Mittarin kärki ei saa koskettaa luuta. Paistomittari kannattaa laittaa kinkun kylkeen, jotta mittarin pistoreiästä kypsänä tihkuva lihasneste ei kostuta myöhemmin tehtävää kuorrutusta. 

4. Kinkku mietoon lämpöön
Kypsennä kinkku 125 asteessa, kunnes paistomittari osoittaa noin 75-80 astetta. Aikaa kuluu noin 60-80 minuuttia/kg. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan. Kinkku on mehevä 75-asteisena. Perinteisen pehmeä ja murea se on 80-asteisena. 

5. Anna jäähtyä ja kuorruta
Anna kinkun jäähtyä hieman. Poista verkko ja nahka. Sivele pinta sinapilla tai sinappi-keltuaisseoksella ja ripottele päälle korppujauhoja tai maissihiutaleita. Kuorruta kinkkua 250 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin. 
Tärkein ainesosa kinkun paistamisessa on roppakaupalla Hyvää Joulumieltä!

K-MARKET SATAMA
Minna Canthin katu 4 , 70100 Kuopio
Avoinna ma-pe klo 7-22, la-su 9-22
Jouluaattona 24.12. 8-14, joulupäivänä 25.12. 12-18, tapaninpäivänä 26.12. 9-22
www.k-market.fi

joulu
jouluruoka
kinkku

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva