Kevyempiä
juusto-
makuja
kesään

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Digimag/Mirka Happonen
Erilaiset juustot kuuluvat kiinteänä osana niin kahvipöytään kuin illanistujaisiinkin.

Kesäisen juustolautasen herkut ovat yleensä makumaailmaltaan talvisia juustoja hieman kevyempiä. Talvella nautitaan voimakkaamman makuisia ja kermaisempia juustoja. Juustolautaselle kannattaa valita muutama erityyppinen juusto, jotka vievät kielen mennessään. Kolmesta viiteen juustoa riittää.

‒ Ensimmäinen juusto maistuu yleensä voimakkaimmin. Varsinkin jos juustoja on paljon, niin taukoja eri lajien välillä kannattaa pitää, kertoo Helena Ylihärsilä Ykkösherkun herkkumyymälästä. 

KUOPION KAUPPAHALLISSA sijaitsevassa myymälässä on kattava valikoima juustoja, lisukkeita sekä erilaisia leikkeleitä, kinkkuja ja salameja. Puodista löytyvät myös oman leipomon lämpimät kalakukot. Juustoja myyntiin tulee eniten Italiasta, mutta myös Hollannista, Espanjasta ja Sveitsistä. Lähimmät juustot tulevat Suonenjoelta Peltolan juustolasta.

Herkkulautasta voi muunnella loputtomiin valitsemalla mukaan täysin uudenlaisen juuston. Parhaiten juustojen maut tulevat esille, juustot ovat huoneenlämmössä tunnin ennen tarjoilua. Mikäli tarjottavat ovat unohtuneet jääkaappiin, niin tilannetta voi Ylihärsilän mukaan paikata syömällä juustoja hillokkeiden kera. 

‒ Tuorejuustot sekä puna- tai roseeviinillä maustetut juustot maistellaan jääkaappikylminä, neuvoo Ylihärsilä.

ERILAISIA LISUKKEITA kannattaa muutenkin hyödyntää, sillä niiden tarkoitus on korostaa juustojen omaa makua. Tarjolle voi asettaa esimerkiksi kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä sekä erilaisia hillokkeita. Tarjottimesta saa helposti silmiä hivelevän kokonaisuuden. 

‒ Kesäisen juustolautasen kruunaa päärynähilloke. Myös viikuna- ja appelsiinihillokkeet ovat varmoja valintoja, kertoo Ylihärsilä.

YKKÖSHERKKU OY
Kuopion Kauppahalli
Puh. 040 7621 928
ma–pe 9–17, la 9–15
www.ykkosherkku.fi
FB Ykkösherkku

 

Ylihärsilä suosittelee:
KESÄINEN JUUSTOLAUTANEN

Tarjoile noin kolmea erilaista juustoa.

Varaa syöjälle noin 40 grammaa jokaista juustolajia.

Ota juustot esille pari tuntia ennen tarjoilua.

Pistä kylkeen esimerkiksi viikuna-, päärynä- tai appelsiinihilloketta.

Kokeile myös tuoreita marjoja, hedelmiä ja salamia.

Varaa jokaiselle juustolle oma veitsi, jotteivät maut sekoitu.

Juustomaku
Kesä
juustolautanen
Herkut
Ykkösherkku

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva