Kevään kruunaa
vappubrunssi

Teksti Digimag/Noora Niskanen Kuvat Kesko, Pixabay, Shutterstock
Vappu on tunnettu niin työväen juhlana kuin ylioppilaiden ja loppukevään karnevaalinakin. Vapunaaton ja -päivän tunnelmiin kuuluvat monille serpentiinit, kuplivat juomat, ylioppilaslakit, sima ja rusinat sekä tietenkin vappuruoat. Erinomainen tapa viettää tätä kevään juhlaa on tehdä herkullinen vappubrunssi.

Brunssi on peräisin Englannin yliopistokaupungista Oxfordista, mutta se on paremmin tunnettu amerikkalaisena pyhäaamiaisena. Brunssi on lyhenne englannin kielen sanoista breakfast (aamiainen) ja lunch (lounas). Se ei ole siis aivan aamiainen eikä lounas, vaan sijoittuu niiden välille puolen päivän tienoilta iltapäivään.  Nyt on lupa nukkua pitkään ja venyttää ruokailua useammankin tunnin mittaiseksi. Mutkattomuus ja kiireettömyys ovat tämän hetken avainsanoja, jotka mielellään sisältyvät myös vapun juhlatunnelmiin.

Brunssin henkeen kuuluu usein noutopöytätarjoilu, josta jokainen voi rennosti hakea niin paljon syötävää kuin huvittaa ja kasata lautasensa omien makumieltymystensä mukaisesti. Nyyttäriperiaatteella on helppo koota ruokaa isommallekin porukalle ja näin voi viettää aikaa yhdessä, rennosti pöydän ympärillä jutustellen. Hyvän vappusään salliessa eväät voi pakata rasioihin mukaan ja nauttia ruoista sekä ulkoilmasta piknikin merkeissä. 

SUUPALAN KOKOISET naposteltavat sopivat erinomaisesti brunssin tarjoilupöytään, ja niitä saat nopeasti tehtyä ruisvuokaleivistä. Leikkaa leipä sopivan kokoisiksi siivuiksi, täytä muikun tai siian mädillä, punasipulilla ja smetanalla. Lopuksi ripottele päälle mustapippuria ja tilliä. Valmistamiseen menee alle puoli tuntia ja esillepanoksi sopii leipien rento asettelu lautaselle tai tarjottimelle.

Ruokaisa salaatti ovat helppoa ja maukasta nautittavaa. Esimerkiksi itse tehty lihapulla-perunasalaatti on täyttävä eväs, jota raikastavat makeat kirsikkatomaatit ja omenapalat. Tuulahduksen kesän mauista saat lisäämällä salaatin päälle lopuksi vielä hienonnettua ruohosipulia. Reseptiä voit halutessasi muokata kasvisversioksi korvaamalla lihapullat itse tehdyillä kasvispyöryköillä, tai tarjota lihapullat ja kasvispyörykät erikseen, jolloin jokainen voi valita itse perunasalaattiin haluamansa lisäkkeen. 

Makeana herkkuna voit tarjoilla esimerkiksi täytettyjä croissanteja. Laita croissantteihin appelsiinimarmeladista ja mascarponesta tehtyä seosta, sekä viime silauksena lisää väliin vielä viipaloituja mansikoita. Pienellä vaivalla valmistuneet, ihanan näköiset ja raikkaat leivokset kruunaa kuppi kahvia tai lasi kuohuvaa.  

PERINTEISIMPIÄ VAPUN herkkuja ovat tietenkin munkit ja sima, jotka voit halutessasi sisällyttää muiden brunssiruokien sekaan tarjoilupöytään. Tee munkit tavallista pienemmässä minikoossa, jolloin ne istuvat hyvin brunssin henkeen suupalan kokoisina pikkumakeina. Runsaankin vappubrunssin järjestämisen on helppoa, sillä kaikki tarvikkeet löytyvät K-Citymarket Päivärannasta. 

 

MÄTILEIVÄT
12 annosta • Alle 30 min

6 viipaletta ruisvuokaleipää
½ punasipulia
1 prk (120 g) smetanaa
n. 100g valutettua muikun tai siian mätiä
Pinnalle mustapippuria
tilliä

1 Leikkaa ruisvuokaviipaleista pois ohuet reunat. Leikkaa leivät kolmioiksi. Voit halutessasi muotoilla leivät pyöreiksi. Kuori ja hienonna punasipuli.

2 Levitä leiville smetana. Annostele hyvin valutettu mäti lusikalla smetanan päälle ja ripottele pinnalle punasipulia. Mausta mustapippurilla ja koristele tillillä.

LIHAPULLA-PERUNASALAATTI
8 annosta • 30–60 min

Lihapullat 
1rs (400 g) Pirkka naudan jauhelihaa (17 %) 
1tlk (200 g) Pirkka Kevyt kermaviiliä 
1ps (57 g) Pirkka sipulikeittoaineksia 
2rkl ruiskorppujauhoja
1 kananmuna

Perunasalaatti 
n. 800g Pirkka perunoita (vihreä pussi)
1iso (n. 200 g) omena (Jonagold)
1 (n. 100 g) punasipuli
1 tlk (200 g) Pirkka Kevyt kermaviiliä
1 dl Pirkka sinappikurkkusalaattia
1 valkosipulinkynsi
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria

Koristeeksi
1rs (250 g) Pirkka kirsikkatomaatteja
ruohosipulia hienonnettuna

1 Sekoita kermaviili, sipulikeittoainekset ja korppujauhot kulhossa, anna turvota 5–10 minuuttia. Lisää muna ja jauheliha. Sekoita tasaiseksi.

2 Muotoile mureketaikinasta pieniä cocktail-lihapullia. Taikinasta tulee noin 55 lihapullaa. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä.

3 Kuori perunat ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Jäähdytä ja kuutioi. Paloittele kuorittu omena ja hienonna sipuli. Pane ainekset kulhoon.

4 Sekoita kermaviili, sinappikurkkusalaatti ja hienonnettu valkosipulinkynsi salaatin joukkoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna maustua jääkaapissa noin 30 minuuttia ennen tarjoilua.

5 Lisää salaatin päälle puolet lihapullista ja puolitetut kirsikkatomaatit. Koristele ruohosipulilla. Tarjoa loput lihapullat erikseen tai pakasta ne.

KASVISPYÖRYKÄT
Noin 24 kpl • 30–60 min

3–4 (250 g) porkkanaa
1 (170 g) palsternakka
½ (50 g) sipuli
1 valkosipulinkynsi
½ prk (à 366 g / 200 g) Pirkka salaattijuustokuutioita
1 dl Pirkka Luomu kaurahiutaleita
3 Pirkka kananmunaa
n. 3 rkl vehnäjauhoja
1 tl timjamia
½ tl mustapippuria
½ tl suolaa

1 Kuori porkkanat ja palsternakka. Raasta ne karkeaksi raasteeksi.

2 Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Paloittele salaattijuustokuutiot veitsellä hieman pienemmiksi. Yhdistä raasteet, sipulit, salaattijuusto ja kaurahiutaleet.

3 Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki. Lisää mausteet ja kaada munaseos kasvisten joukkoon. Sekoita hyvin. Jos seos tuntuu vetiseltä, voit lisätä hieman vehnäjauhoja.

4 Pyörittele taikinasta pyöryköitä ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Paista 225–asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Voit myös paistaa pyörykät pannulla öljyssä (noin 2 rkl). Nosta pyörykät suoraan kuumalle pannulle. Paista pyöryköitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia välillä käännellen.

Vinkki!

Runsaankaan vappubrunssin järjestämisen ei tarvitse olla vaikeaa, koska kaikki tarvittavat tarvikkeet siihen löytyvät K-Citymarketeista. 

CROISSANTIT MANSIKKA-APPELSIINITÄYTTEELLÄ
6 annosta • Alle 30 min

1 pkt (330 g) Pirkka voicroissanteja (pakaste)
½–1 rs (à 250 g) Pirkka mansikoita, tuoreita
½ rs (à 250 g) Pirkka mascarponea
1 dl Pirkka appelsiinimarmeladia

1 Paista croissantit pakkauksen ohjeen mukaan. Halkaise jäähtyneet croissantit. Viipaloi mansikat.

2 Sekoita mascarpone ja appelsiinimarmeladi keskenään. Sivele croissantien väliin mascarpone-marmeladiseosta ja täytä ne tuoreilla mansikoilla. Tarjoa kahvin kanssa.

 

Reseptit: K-ruoka.fi

Vappu
brunssi
resepti
mätileivät
lihapulla
perunasalaatti
kasvispyörykät
croissantit
sima
kuohuva
juhla
ylioppilas
K-citymarket Päiväranta on laajan valikoiman ja erinomaisen ostokokemuksen ruokakauppa, jossa kotimaisuus on kunniassa. Kauppa on edelläkävijä suomalaisen ruuan sekä lähi- ja luomutuotteiden valikoimissa. Tällä hetkellä tuotteiden kotimaisuusaste on 80%. Et välttämättä ymmärrä, mitä tapahtui. Kun asiat kaupassa ovat kunnossa, tiedät vain,...
Yhteystiedot: Päivärannantie 18
Kuopio
70420
105379600
Aukioloajat:
Liike on avoinna!
Ma - La: 8:00-21:00
Su: 10:00-21:00

Tutustu myös näihin yrityksiin

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva