Kesäreseptit
mökille

Teksti Digimag/Noora Niskanen Kuvat Kesko
Kesä, lomat ja mökkisesonki kuumenevat. Usein jo pakatessa tunnelma alkaa muuttua odottavaksi, ja monelle mökillä ajan viettäminen on omanlaistaan arjen juhlaa. Tällöin on mukava myös panostaa ruokahetkiin kesäkeittiöön sopivalla raikkaudella ja tuoreudella.

Mökille voi lähteä joko yksin tai koko perheen voimin rauhoittumaan sekä nauttimaan omasta ja yhteisestä ajasta. Mahdollisesti mökkiarkeen kuuluu kesäaikaan piha-askareita, saunomista ja uimista. Sadepäivinä kirjan lukemista tai kortin pelaamista. 

Joillakin on oma kasvimaa, ehkä terassi ulkona syömiseen ja auringon ottamiseen. Toisilla voi olla ulkosauna ja iso laituri tai sitten pieni kinttupolku, jota pitkin perheen lapset juoksevat innokkaina paljain varpain kilpaa uimaan. Kaikki mökit ovat erilaisia, omanlaisia.  

Suomessa on yli puoli miljoonaa vapaa-ajan asuntoa, joissa on yli kaksi miljoonaa säännöllistä kävijää. Tämä kertoo mökkeilyn suosiosta ja sen tärkeydestä monien ihmisten arjissa. Yksi iso osa tätä mökkielämystä ovat ruokailut.

KAHVIPÖYTÄÄN VOI leipoa mehevän kasvispiirakan, jonka täytteinä toimivat herkkusienet, kesäkurpitsa ja kirsikkatomaatit. Pohjan saat tehtyä jauhoista, perunasosejauheesta, leivinjauheesta, margariinista ja porkkanaraasteesta. Paista pohjaa ensin 10 minuuttia, jonka aikana saat tehtyä täyteläisen kuorrutteen tuorejuustosta, kananmunista, kasvirasvasta ja porkkana- ja juustoraasteesta. Mausta kuorrute vielä yrttisekoituksella ja suolalla. Lisää sitten täyte ja kuorrute vuokaan, paista vielä 30 minuuttia ja piirakka on valmis.

Kuhafileistä saat maukkaan aterian paistamalla niitä muutaman minuutin pannulla. Mausteiksi riittävät suola ja mustapippuri. Tee lisäkkeeksi basilikamuhennosta, joka saa raikkautensa tuoreesta basilikasta, täyteläisyytensä kuohukermasta ja viimesilauksen sipulista, valkosipulista ja mausteista. Yhdistä perunamuusiin tai keitettyihin uusiin perunoihin ja kesäinen makuelämys on taattu.

LÄMPIMÄN PÄIVÄN viileäksi jälkiruoaksi sopii mansikoista, vesimelonista ja mintusta tehty mansikkagazpacho, joka saa pientä kirpeyttä sitruunan mehusta. Soseuta ainekset keskenään ja lisää makeutta halutessasi pienellä määrää sokeria. Laita lopuksi sekaan jääpaloja ja koristele mansikoilla ja mintulla. 

Tämä ihanan makuinen ja näköinen annos on nopea tehdä, joten aikaa jää paljon muuhunkin. Kaikki tarvittavat mökkieväät voit helposti napata mukaan K-Citymarket Päivärannasta.

K-CITYMARKET PÄIVÄRANTA
Päivärannantie 18, KUOPIO 
Puh. 010 537 9600
Ma–la 8–21, su 10–21
www.k-citymarket.fi

 

Paistettu kuhafilee ja basilikamuhennos
4 annosta • Alle 30 min

500 g tuoretta kuhafileetä
öljyä tai voita paistamiseen
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Basilikamuhennos
1 (100 g) sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl Pirkka meijerivoita
1tlk (2 dl) Pirkka kuohukermaa
¼ tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 ruukku Pirkka basilikaa

1 Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynsi. Kuullota sipulit rasvassa pannulla tai pienessä kattilassa. Lisää kerma pannulle ja kiehauta sekoittaen. Keitä muhennosta kasaan muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla. Suikaloi basilikanlehdet ja lisää ne valmiin muhennoksen joukkoon. 

2 Poista kuhafileistä ruodot leikkaamalla pois ohut kiilamainen pala selkäruodon suuntaisesti. Leikkaa suuret kuhafileet annospaloiksi. 

3 Paista fileet kuumalla pannulla rasvassa nahkapuoli ensin. Paistoaika on noin 2 minuuttia/puoli. Paistoaika riippuu fileen paksuudesta. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa paistettu kuhafilee ja basilikamuhennos perunoiden tai perunasoseen kanssa

Kasvispiirakka
8 annosta  • 30–60 min

Pohja
1 dl Pirkka perunasosejauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
100 g Pirkka leivontamargariinia
1 dl vettä
1 dl raastettua porkkanaa

Täyte
200 g Pirkka herkkusieniä (tuoreita)
1 rkl juoksevaa margariinia
n. 200 g kesäkurpitsaa
n. 20 kirsikkatomaattia

Pinnalle
½ rs (à 180 g) Pirkka Italian yrtit -tuorejuustoa
2 kananmunaa
2 dl kasvirasvasekoitetta
1 dl raastettua porkkanaa
1 ½ dl  Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta
2 tl  Pirkka Provencen Mix -yrttiseosta
½ tl suolaa

1 Aloita piiraan valmistus täytteestä. Puhdista herkkusienet ja viipaloi ne. Kuumenna sieniä paistinpannussa ensin ilman rasvaa, jotta niistä haihtuu kosteus. Lisää pannuun rasva ja kääntele sieniä, kunnes ne saavat hieman ruskeaa väriä. Viipaloi kesäkurpitsa.

2 Sekoita monitoimikoneessa perunasosejauhe, vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää joukkoon kylmä margariini. Sekoita murumaiseksi seokseksi. Kaada joukkoon vesi ja lisää porkkanaraaste. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

3 Taputtele taikina vuoan (halkaisija 28 cm) pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 200 asteessa uunin alatasolla 10 minuuttia.

4 Levitä puolikypsälle pohjalle herkkusienet, kesäkurpitsat ja kokonaiset kirsikkatomaatit. Sekoita keskenään tuorejuusto, munat, kasvirasvasekoite, porkkana- ja juustoraaste, yrttisekoitus sekä suola. Kaada juustoseos kasvisten päälle.

5 Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia

Mansikkagazpacho
4 annosta • 30–60 min

250 g mansikoita
250 g vesimelonia
8 mintun lehteä
(¼ dl sokeria)
1 rkl sitruunanmehua
jäitä 

1 Poista mansikoista kannat. Kuori meloni ja leikkaa kuutioiksi. Nosta mansikat ja melonipalat, minttu ja halutessasi sokeri tehosekoittimeen. Käynnistä ja anna käydä, kunnes seos on tasaista. Sekoita joukkoon sitruunanmehu. Anna viilentyä jääkaapissa puoli tuntia. 

2 Jaa mansikkagazpacho pieniin laseihin ja lisää joukkoon jäitä. Koristele mintulla ja mansikoilla. 

3 Tarjoa jälkiruokashotteina tai hellepäivän viileinä välipaloina.

 

Reseptit K-ruoka.fi

K-citymarket Päiväranta
Kesä
Mökki
resepti
kuhafilee
basilikamuhennos
kasvispiirakka
mansikkagazpacho
kesädrinkki

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva