Kesän raikkaat oluet

Bierstube:

Kesän raikkaat oluet

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Digimag/Mirka Happonen
Kuten viinitkin, myös oluet sopivat mainiosti kattamaan koko aterian tarpeet.

Olutlajeja on nykyään niin paljon, että niistä löytyy varmasti jokaiseen suuhun sopivia makuja. Kesän trendiolut on veikeä hapanolut, joita on useissa marjaisissa ja hedelmäisissä mauissa.

– Hapanolut voi toimia hyvänä ponnistuslautana oluiden maailmaan, sillä sen maku ei ole niin mallaksinen, vinkkaa yrittäjä Laura Laukkanen ravintola Bierstubelta.

Aterioinnin yhteydessä oluet kannattaa mitoittaa siten, että aluksi tarjotaan vaaleampaa olutta, josta siirrytään asteittain kohti tummempia makuja. Muutoin oikeanlaisen oluen valinta riippuu pitkälti nauttivasta ruuasta ja siitä, haluaako annoksen tiettyjä osia korostaa vai tasapainottaa.

– Esimerkiksi kermaisen sienikeiton rasvaisuutta taittaa hyvin reilummin humaloitu belgialaistyyppinen vaalea ale. Ipa sopii hyvin chilin ystäville tulisen ruuan kaverina, sillä se voimistaa chilin makua. Pehmeät alet puolestaan tasapainottavat sitä, kertoo Laukkanen.

GRILLIKAUDELLA YLIKYPSÄN possunkyljen ja BBQ-kastikkeen kanssa kannattaa kokeilla savuolutta. Molempien savuisat makumaailmat tukevat hyvin toisiaan. Lohen seuralaisena toimii vaaleampi olut kuten ipa.

Suklaakakun ja muiden tuhtien suklaaherkkujen kanssa sopivat hyvin yhteen tummat porterit ja stoutit. Molempien paahteinen ja suklainen makupaletti täydentää hyvin jälkiruokia. 

– Lemones-hapanolut on sitruunainen kokemus, joka passaa mainiosti sitruunakakun kanssa nautittavaksi. Voipa sitä myös kaataa suoraan sitruunasorbetin kylkeen ja tarjoilla siten jälkiruokana, vinkkaa Pekka Laukkanen.

PÄÄSÄÄNTÖ OLUEN valinnassa Laukkasten mukaan on, että jos jostain ruuasta ja oluesta tykkää, niin ei se kovin pahasti huti voi mennä. Kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti, silloin voi löytyä kivoja yllätyksiä.

Oluen ja ruuan lisäksi ravintolasta saa myös viikonloppuaamuisin aamupalaa. Aamupala on tarjolla kello 12–14 aina elokuun loppuun asti. Täytetyn munakkaan tai jogurttilettujen kanssa jaksaa puuhata koko päivän. 

 

1 Jälkiruuat
Sonnisaaren panimo, Lemones, hapanolut

2 Lohelle ja mausteisemmalle ruualle
Iso-Kallan panimo, Savo IPA

3 Grilliruualle ja janonsammutukseen
Iso-Kallan panimo, Blonde ALE

4 Terassille
RPS Brewing Rock, vaalea lager

5 Chili- ja kasvisruualle
RPS Brewing, Lime & Ginger, vehnäolut

 

Bierstube
Kasarmikatu 5–7, Kuopio
Puh. 017 282 1532, ravintola@bierstube.fi
www.bierstube.fi

Bierstube
olut
lager
hapanolut
ale
vehnäolut
ipa

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva