Kesän maut lautasella

KE­SÄN MAUT
LAU­TA­SEL­LA

Teksti Digimag/Joona Paakkanen Kuvat Kesko, Pixabay
Kevään ja kesän kasvikset ihastuttavat raikkaudellaan. Tuttujen kestosuosikkien lisäksi tarjolla on myös latva-artisokan kaltaisia uudempia tuttavuuksia, jotka tuovat pikantin lisän vaikkapa valmistujaisjuhlan tarjoiluihin.

1 Kesäkurpitsa
Ulkomuodoltaan pitkulainen kesäkurpitsa sisältää runsaasti kaliumia. Sitä voikin suositella korkeasta verenpaineesta kärsiville, sillä kaliumin tiedetään vähentävän suolan haitallisia vaikutuksia elimistössä. Kesäkurpitsa on myös monipuolinen raaka-aine, joten se on helppo ottaa osaksi jokapäiväistä ruoanlaittoa. Siitä valmistuvat niin pastat, piiraat kuin herkulliset gratiinitkin. Säilytys viileässä, noin +8–12 asteen lämpötilassa.

2 Munakoiso
Intiasta kotoisin oleva munakoiso on todellinen vitamiinipommi, joka vähäkalorisuutensa ansiosta sopii myös painonpudottajan ruokavalioon. Ja mikä hienointa, oikein valmistettuna sen sienimäinen hedelmäliha maistuu taivaalliselta. Perinteisiä munakoisoruokia ovat muun muassa kreikkalaisten suosima moussaka sekä Provencen alueelta Ranskasta peräisin oleva kasvispata ratatouille. Säilytys viileässä, +8–12 asteessa.

3 Bataatti
Keski- ja Etelä-Amerikassa luonnonvaraisena kasvava bataatti on suurikokoinen juures, joka sopii esimerkiksi patoihin, keittoihin ja laatikoihin. Sen maku on mieto ja makea, ja se sisältää runsaasti kuitua, kaliumia ja A-vitamiinia. Säilytys +12–16-asteessa. Alle 10 asteen säilytyslämpötiloissa bataatti pilaantuu herkästi.

4 Latva-artisokka
Ulkonäöllisesti vihreää käpyä muistuttava latva-artisokka on arvostettu raaka-aine italialaisessa ja ranskalaisessa keittiössä. Erityisen suosittu on sen mehevä sydän, joka voidaan valmistaa esimerkiksi grillaamalla. Myös lehtien käyttäminen on suotavaa, sillä ne ovat täynnä terveellisiä ainesosia, muun muassa rautaa ja B-vitamiinia. Latva-artisokkaa säilytetään kylmässä, +2–5 asteessa. 

5 Pinaatti
Tummanvihreälehtinen pinaatti on herkku, jota voi suositella jokaiselle terveystietoiselle kuluttajalle. Se sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, eikä edes pakastaminen hävitä sen terveellisiä ainesosia. Onkin kannattavaa ottaa pinaatti osaksi jokapäiväistä ruokavaliota. Monikäyttöisenä raaka-aineena se sopii erinomaisesti niin pastaan, salaatteihin kuin hellepäivän smoothieenkin. Säilytys kylmässä muovipussiin suljettuna.

6 Parsa
1600-luvulla Pohjolaan rantautunut parsa on viime vuosien aikana vakiinnuttanut asemansa suomalaisten ruokapöydissä. Eikä mikään ihme: tarjoaahan se hienostuneen makunsa lisäksi runsaasti positiivisia terveysvaikutuksia. Se kannattaa kuitenkin käyttää mahdollisimman tuoreena, sillä pitkä varastointi muuttaa parsan varren puumaiseksi. Säilytys tapahtuu viileässä valolta suojattuna.

7 Kukkakaali
Kukkakaali on runsaasti K- ja C-vitamiineja sisältävä superfood, josta valmistuu ruokia jokaiseen makuun. Perinteisen kesäkeiton lisäksi kotikokit herkuttelevat vaikkapa paahdetulla kukkakaalisalaatilla tai kukkakaali-pinjansiemenkuskusilla. Voidaan nauttia myös raakana esimerkiksi dippikastikkeen kera. Säilytys tapahtuu muovin sisässä, +2–5 asteen lämpötilassa. 

8 Varhaisperuna
Touko–kesäkuussa kypsyvä varhaisperuna on odotettu vieras suomalaisessa keittiössä. Se on parhaimmillaan keitettynä sellaisenaan tai esimerkiksi sillin tai nippusipulin kanssa nautittuna. Ennen valmistusta kannattaa huomioida säilytysolosuhteet, sillä varhaisperuna on varsin herkkä häiriöille. Ihanteellinen säilytyslämpötila noin +3–4 asteessa valolta suojattuna. 

Vinkki! Syys-joulukuun välisen satokausikalenterin voit vilkaista täältä!

K-Citymarket Päiväranta
Päivärannantie 18, KUOPIO 
Puh. 010 537 9600
ma–la 8–21, su 10–21
www.k-citymarket.fi

K-citymarket Päiväranta
satokausikalenteri
tuorekset
sienet
vihannekset

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva