Kesällä on lupa herkutella

Kesällä on
lupa herkutella

Teksti Digimag/Teemu Viemerö Kuvat Ari Mäkelä
Kakku kuuluu kesään ja sen tietää erinomaisesti vuonna 1997 perustettu Ramin Konditoria, jonka historia makujen maailmassa juontaa jo 1900-luvun alkuun.

Jo 20 vuotta toiminut, kakkuihin erikoistuneen Ramin Konditorian -perheyrityksen Pirita Huikurille kakut ovat työn ohella intohimoinen harrastus. Kakkujen leipomisesta on muodostunut Huikurille kuin myös koko perheelle elämäntavaksi, joka sai alkunsa 1900-luvulla konditorian perustajan Raimo Liedeksen äidin, Sirkka Liedeksen mummon leipomista ruisleivistä. Matka matkujen maailmaan on ollut värikäs ja makutuntemus kasvaa alati uusien inspiraatioiden mukana.

‒ Inspiraatio resepteihin voi tulla mistä vain. Käymme paljon alan kursseja, niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, missä koemme paljon uusia makuelämyksiä. Seuraamme alan lehtiä, maistelemme toisten tekemiä tuotteita ja tietenkin kokeilemme eri makuyhdistelmiä. Kakut ovat osa jokapäiväistä elämää niin työnä kuin harrastuksena 

– Ne ovat aina puheissamme ja mielenkiinnon kohteena. Ihmisten kanssa keskusteleminen tuo itsessään uusia ideoita kakkujen leipomisen, Huikuri kertoo.

HYVÄ KAKKU syntyy puolestaan panostamalla laatuun, luottamalla itseensä ja makuaistiin. Ennen kaikkea maukas kakku valmistetaan laadukkaista ja tuoreista raaka-aineista, kuten kananmunista, jauhoista, sokerista, marjoista ja hedelmistä. Huikuri suosittelee välttämään kaikkia keinotekoisia makuja ja raaka-aineita.

‒ Leivonnassa kannattaa noudattaa tarkkaan reseptiä, toki täytteissä voi irrotella. Ruoanlaitossa on todella olla luova, mutta leivonnassa kaiken on tärkeää olla grammalleen. Se on hyvän leivoksen salaisuus olivat kyseessä sitten maukkaat kakut, tuulihatut tai pikkuleivät. Näin internet aikakautena parhaimmat ja luotettavimmat reseptit löytyvät yhä niistä äitien ja mummojen vanhoista reseptikirjoista, Huikuri jatkaa.

Kesäiseen herkutteluun kuuluu varsin tuhti, rasvainen ja suolainen grilliruoka, joten raikkaan makuinen jälkiruoka tuo sopivaa vastapainoa. Lasillinen pirteää kuohuviiniä ja pala raikasta, Huikurin suosittelemaa sitruuna-raparperi-tuorejuustokakkua saa kesän maistumaan entistä nautinnollisemmalta. Resepti soveltuu jokaiselle kotikondiittorille.

RAMIN KONDITORIA KAHVILA
Kauppakeskus Sektori
Puijonkatu 23, KUOPIO 
Puh. 040 861 5003
www.raminkonditoria.fi

Huikuri suosittelee:
SITRUUNATUOREJUUSTOKAKKU RAPARPERILLA

Pohja
200 g keksiä
80 g voita
Mousse:
800 g kermaa
400 g tuorejuustoa
200 g sitruunamehua
5 liivatelehteä
Kuuma marenki
0,6 dl vettä
340 g sokeria
2 dl munanvalkuaista
160 g siro-sokeria

Vispaa kerma hyvin löysäksi. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 10–15  minuutiksi. Valuta vesi pois ja sulata liivatelehdet tilkassa vettä mikrossa tai kattilassa. 

Sekoita sitruunamehu tuorejuustoon huolellisesti. Laita joukkoon liivate ja sekoita taas huolellisesti. Lisää joukkoon vähän kermaa, sekoita.

Kaada seos jäljelle jääneen kerman joukkoon ja sekoita tasaiseksi massaksi.  Kaada seos keksipohjan päälle, tasoita. Anna hyytyä pakkasessa tai kylmässä yön yli.

Vatkaa valkuaiset ja siro-sokeri vaahdoksi. Vaahdon pitää olla niin kovaa, että kun käännät vatkauskipon nurin, massa ei liiku. Keitä kattilassa vesi ja sokeri 116-asteiseksi. Lisää sokerivesi kaatamalla kuumana ohuena nauhana marenkiin, vatkaa massaa koko ajan. Liemen lisäyksen jälkeen vaahdota massaa kovalla teholla noin 10—15 min. Kuuma sokeriliemi kypsentää valkuaisvaahdon, joten marenkia ei tarvitse laittaa uuniin. Laita massa pursotinpussiin. 

Levitä jäisen kakun päälle paksu kerros raparperihilloa. Levitä marenki kakun päälle ja reunoille. Pinnan voi jättää epätasaiseksi. Polta kakun pinta kaasupolttimella.

 

 

Ramin Konditoria
juustokakku
kakku
leivonnainen
herkku

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva