Kesäiset 
jälkiruuat

Teksti Digimag toimitus Kuvat Pixabay, K-Ruoka.fi, Hannansoppa.com
Jälkiruoka kruunaa aterian. Makeannälän taltuttamiseen löytyy apua niin klassikkojälkkäreistä kuin trendiherkuista.

Suomalaiseen kesään kuuluu jäätelö ja kotimaiset marjat, sillä moni perinteinen jälkiruoka pohjautuu tuoreisiin marjoihin.  Marjoja ja hedelmiä on helppo lisätä moneen reseptiin, sillä näitä herkkuja saa ostettua torilta ja kaupoista tai poimittua itse metsistä.

Helpommat herkut ovat marenkiin leivotut kakut ja pavlovat, joiden viehätys on niiden huoleton ulkonäkö. Trendikkäät juustokakut puolestaan vaativat huolellisuutta valmistuksessa, mutta korvaavat nähdyn vaivan maukkaudellaan. Kesän kakkuun kuuluvat valkosuklaa ja mehevät kotimaiset mansikat. Valmiin kakun pintaan voi myös asetella tuoretta minttua, joka luo raikkautta annokseen.

Jäätelö on kesän suurin herkku, ja se on paras viilennyskeino auringon porottaessa. Itse tehtynä jäätelön saa tuunattua juuri omien mieltymyksien mukaan. Kun kotijäätelön jäädyttää valmiiksi kauniiseen vuokaan, se on helppo muuntaa näyttäväksi tarjottavaksi tai jäätelökakuksi käyttäen koristeena tuoreita marjoja, yrttejä tai hedelmiä. 

HELPPO ITSE TEHTY JÄÄTELÖ JA RAPARPERIHILLOKE
4 annosta • alle 30 min

2 prk (à 2 dl) Pirkka vispikermaa
1 prk (397 g) kondensoitua maitoa (makeutettu maitotiiviste)
1 tl Pirkka vaniljasokeria
Raparperihilloke
400 g tuoretta raparperia
1 dl vettä
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Valmista jäätelö tarjoamista edeltävänä päivänä. Vaahdota kerma kuohkeaksi, napakaksi vaahdoksi. Lisää kondensoitu maito ja vaniljasokeri ja vatkaa tasaiseksi. Siirrä jäätelömassa pakastusta kestävään astiaan, peitä kannella ja anna pakastua yön yli.

Kuori ja viipaloi raparperit. Laita ne kattilaan veden ja sokerin kanssa. Keitä hiljalleen poreillen noin 10 minuuttia, kunnes raparperi vähän soseutuu. Lisää lopuksi vaniljasokeri ja jäähdytä. Tarjoa jäätelö raparperihillokkeen kanssa.

KARPALO NICE CREAM
1 annos

1–2 pakastettua banaania
1 dl karpaloita

Kuori banaani ja viipaloi se. Pakasta muovipussissa tai -rasiassa. Banaanipalat säilyvät jääkaapissa pitkään ja soveltuvat myös smoothie-ainekseksi ja leivontaan.

Mittaa pakastuneet banaaniviipaleet ja karpalot tehosekoittimeen ja aja jätskiksi. 

Koristele mielesi mukaan, vaikka tuoreilla karpaloilla. Nauti heti tai siirrä pakkaseen ja anna sitten sulaa hetki ennen herkuttelua.

Hannan vinkki! 
Pakasta vain tosi kypsiä banaaneja. Ne saavat olla jo ihan mustia ja pehmoisia, niin kypsiä siis ettei enää tekisi mieli sellaisenaan syödä. Mitä kypsempi, sitä makeampi.

MOKKAINEN NAKUKAKKU
12 annosta • yli 60 min

Pohja 
175 g voita
3 dl sokeria
3 munaa
3 ¾ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
¼ dl vettä
2 rkl pikakahvijauhetta
1 tl kanelia
Täyte
350 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g voita
1 dl Nutella suklaa-hasselpähkinälevittä
4 dl tomusokeria
2 rkl pikakahvijauhetta
¼ dl vettä
8 Fazer Geisha -suklaakonvehtia viipaloituna
Koristeeksi
5–6 Fazer Geisha -suklaakonvehtia viipaloituna
pikakahvijauhetta

Vatkaa huoneenlämpöinen voi sekä sokeri hyvin sekaisin. Lisää kananmunat sekä erissä jauhot, joihin olet sekoittanut leivinjauheen ja kanelin. Sekoita pikakahvijauhe veteen ja lisää se taikinaan.

Paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan, kunnes kakun keskelle työnnettyyn puutikkuun ei enää tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä, kumoa ja leikkaa se kolmeen osaan.

Valmista täyte. Vatkaa tuorejuusto, Nutella sekä kylmä voi kulhossa hyvin sekaisin. Lisää tomusokeria vähitellen joukkoon, ja lopuksi vesitilkkaan sekoitettu pikakahvijauhe. Levitä täytettä kakun väleihin, ripota täytteen päälle Geisha-suklaakonvehtiviipaleita ja jätä 1/3 täytteestä kakun päälle levitettäväksi.

Koristele kakku viipaloiduilla Geisha-suklaakonvehdeilla sekä ripauksella pikakahvijauhetta.

jälkiruoka
Jäätelö
raparperi
nice cream
karpalo
mokka
nakukakku

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva