Kallavesj':
Lounasravintola inspiroituu

italialaisesta keittiöstä

Teksti ja kuvat: Helena Lintu
Lounasta noutopöydästä tarjoileva ravintola omaa kuopiolaisen nimen, mutta sisältää pienen palan Italiaa. Alla kolmen ruokalajin reseptit.

Pitkän linjan ravintoloitsijat Tarmo ja Jaana Suihkonen ostivat Kallavesj` -ravintolan kolme ja puoli vuotta sitten. Itse ravintola on ollut olemassa jo 16 vuotta ja se sijaitsee 1800-luvulla rakennetussa talossa Kuopion keskustassa.

Lounasravintolan lisäksi paikan päällä järjestetään usein tilaisuuksia, muun muassa perhejuhlia, muistotilaisuuksia tai tohtorikaronkkoja. Ravintolan A-oikeudet mahdollistavat viinin tarjoilun tilaisuuksissa. Lounasravintolan ruokalista ei ole kiertävä lista, vaan joka viikolle suunnitellaan uusi lista.

- Luen paljon netistä ruokalehtiä ja reseptejä, joista saan uusia vinkkejä ruokiin. Tietenkin on myös niitä vakiintuneita ja hyväksi todettuja ruokia, joita päätyy tasaisin väliajoin listalle. Italialainen keittiö on meille suurin inspiraation lähde, Jaana Suihkonen kertoo.

SUIHKOSILLA ONKIN suhteita Italiaan. Innostus maahan on tullut positiivisten kokemusten kautta. Siellä heillä on italialaisia ystäviä ravintola-alan yrittäjinä. 

- 15 vuotta on pidetty heihin yhteyttä. Useimmiten vaihdamme yhdessä mielipiteitä ravintolan pyörittämisestä ja viime aikoina olemme puhuneet myös taloudellisen tilanteen vaikutuksista, Tarmo Suihkonen kertoo.

- Italiassa tulee käytyä noin kaksi kertaa vuodessa, usein silloin kun on vähän pidempiä lomia. Jouluna olemme menossa seuraavan kerran, Jaana Suihkonen kertoo.

Intohimo Italiaan näkyy sisällä ravintolassa. Seiniä koristaa Tarmo Suihkosen tekemät maalaukset, joissa aiheina ovat Kreikan ja Italian maisemat.

- Joskus 90-luvulla Jaana osti minulle lahjaksi kiinalaisen öljyvärisarjan, joka maksoi 29 markkaa. Rupesin sitten maalaamaan, ja nykyisin luonnoslehtiö on melkein aina mukana, Tarmo Suihkonen hymyilee.

Ravintola-alan yrittäjäkokemusta Suihkosilta löytyy 24 vuoden ajalta. Tarmo Suihkonen on ollut samalla alalla jo 41 vuotta, ja Jaana Suihkonen 30 vuotta. He ovat onnistuneet luomaan laajan asiakaskunnan.

- Meillä käy asiakkaita ihan vauvasta vaariin. Perheitä ja iäkkäitä ihmisiä käy paljon, Tarmo Suihkonen kertoo.

- Meiltä haetaan lounaan aikaan myös paljon ruokaa kotipakettiin. Usein ruuanhakija voi olla vaikkapa omaishoitaja, joka hakee ruuan sellaiselle henkilölle, joka ei itse pysty tulemaan paikanpäälle syömään, Jaana Suihkonen sanoo.

Alkuruoka
Metsäsienirisotto

1,4 l Vettä
500 gr Risottoriisiä
50 gr Parmesanjuustoa
100 gr Keltasipulia
Sitruunamehua
Kasvis- tai kanalientä
Metsäsienisekoitusta
Oliiviöljyä

Kiehauta vesi ja kasvis- tai kanaliemi. Kuullota hienonnettu sipuli oliiviöljyssä. Lisää risottoriisi ja jatka kuullottamista vielä hetki. Lisää
valkoviini ja sekoita kunnes neste on imeytynyt riisiin. Jatka valmistusta lisäämällä kuumaa kasvis- tai kanalientä vähitellen. Lisää lopuksi freesatut metsäsienet ja raastettu parmesanjuusto. Viimeistele sitruunamehulla.

Juomasuositus: 
MASTROBERARDINO FIANO DI AVELLINO 2013
Italia
Kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, päärynäinen, yrttinen, mineraalinen, aromikas.
Pääruoka
Kasvislasagne

1 Sipuli
1 Valkosipulin kynsi
1 Porkkana
2 Tomaattia (kuutioina)
1 Paprika
100 gr Kesäkurpitsaa
400 gr Tomaattimurskaa
2dl Kermaa
1 prk Creme Fraiche
Basilikaa
Suolaa
Mustapippuria
Lasagnelevyjä

Freesaa sipulit ja lisää kasvikset joukkoon. Lisää tomaattimurska ja keitä noin 30 min. Lisää kerma ja basilika. Mausta. Laita uunivuoan pohjalle ensin kastiketta, sen jälkeen lasagnelevyjä vuorotellen. Paista uunissa 170 asteessa noin 45 minuuttia.

Juomasuositus: 
Vivaldi Passatempo 2012
Italia
Täyteläinen, keskitanniininen, kirsikkahilloinen, mansikkainen, mausteinen, vaniljainen.
Jälkiruoka
Panna Cotta

4 Liivatelehteä
2 dl Kermaa
2 dl Täysmaitoa
1 rkl Vaniljasokeria
Sokeria tai makeutusainetta oman maun mukaan

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Laita teflon-kattilaan kerma, maito ja vaniljasokeri. Kuumenna seos kiehuvaksi koko
ajan sekoittaen. Keitä noin kolme minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon liivatelehdet. Lisää sokeria tai makeutusainetta
oman maun mukaan. Kaada seos jälkiruokakulhoon. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä lopuksi jääkaappiin jähmettymään kiinteäksi. Pannacotasta saat jouluisen lisäämällä murskattua piparia panna cotan päälle.

Juomasuositus: 
La Caliera Moscato d’Asti 2013
Italia
Makea, pirskahteleva, hapokas, aprikoosinen, kypsän sitruksinen, kukkainen, runsas.
italialainen
ruoka

Tutustu myös näihin yrityksiin

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva