Kalaherkkuja
joulupöytään

Teksti digimag/Teemu Viemerö Kuvat kesko, valio
Jouluisin kalalla on erityispaikka suomalaisten sydämessä ja ruokapöydässä. Hyvä kalapöytä syntyy sekä tuoreista että säilötyistä herkuista.

Kalasta on moneksi. Se sopii hyvin alkupaloiksi, naposteltaviksi sekä pääruuaksi.

Kalaa varastoitiin ennen vanhaan kuivaamalla sekä hapettamisella. Suolaus varastoimisena otettiin laajemmin käyttöön 1700-luvulla suolan yleistymisen myötä.  Näistä tavoista polveutuu erityisesti lohen graavaus, joka täydentää pöytää perinteisen, tuoreen ruisleivän ja karjalanpiirakoiden kanssa.

Kuivaus on kuitenkin tärkeä osa yhtä suomalaista jouluherkkua. Joulupöytien mystiikkaa alkuperällään herättävä lipeäkala on koostumukseltaan erittäin pehmeää, haurasta ja miedon makuista. Lipeäkalan alkumuoto on kuivattu kapakala, joka liotetaan uudelleen "henkiin". Tämä tapahtuu käyttämällä liotuksessa mietoa emäksistä liuosta, "lipeää", joka turvottaa kuivan kalan moninkertaisesti. Perinteisesti lipeäkala tarjoillaan valkokastikkeen ja keitettyjen perunoiden kera.

KYLMÄSAVU- SEKÄ lämminsavulohi ovat joulupöytien suosittuja kestohittejä. Mikäli haluat savustaa itse, kokeile myös ahventa, muikkua ja siikaa. Savustetun kalan lisäksi myös loimutettu lohi on oiva lisä jouluantien joukkoon. Loimutukseen sopivat mainiosti rasvaiset kalat, mutta myös kuivemmat, kuten kuha. Tällöin on tärkeää muistaa valelukastike, jonka voi näppärästi luoda esimerkiksi mausteöljystä, hunajasta, sitruunasta, yrttimausteista sekä sulatetusta voista.

Savustamisen ja muun kypsentämisen lisäksi kaloista saa joulupöytään mainioita piiraita, patoja, murekkeita, pasteijoita, aina kalaisista juustokakuista keittoihin – mielikuvitus on rajana. Silakat ja sillit ovat puolestaan oivia kaloja säilöttyinä, esimerkiksi jouluisesti glögissä sitruunamehulla, hunajalla ja pippureilla.

Löydä jouluiset kalaherkut Päivärannan Citymarketin kalatiskiltä!

K-Citymarket Päiväranta
Päivärannantie 18, KUOPIO 
Puh. 010 537 9600
Ma–la 8–21, su 10–21
www.k-citymarket.fi

 

 

Lohi-mätimousse

Yli 60 min • 10 annosta

4 dl Pirkka vispikermaa
200 g Pirkka lämminsavulohta
10 kpl Pirkka sitruunatäytteisiä oliiveja
5 liivatelehteä
¾ dl silputtua tilliä
¾ tl mustapippurirouhetta
1 tlk (150 g) crème fraîchea (ranskankerma)
½ dl sitruunanmehua
Pinnalle
100 g kirjolohen mätiä
Vadille
vihreää salaattia
sitruunaviipaleita
tilliä

1 Vuoraa rengasvuoka (tilavuus 1 l) muovikelmulla. Vaahdota kerma. Poista lohesta nahka ja paloittele. Viipaloi valutetut oliivit. Pane liivatteet kylmään veteen pehmenemään noin viideksi minuutiksi.
2 Sekoita kulhossa keskenään ranskankerma, 2/3 lohipaloista, oliivit, tilli ja mustapippurirouhe. Kuumenna sitruunanmehu ja sulata siihen vedestä puristetut liivatteet. Kaada liivateseos hieman jäähtyneenä ohuena nauhana koko ajan sekoittaen lohiseoksen joukkoon. Lisää kermavaahto.
3 Nostele seoksesta puolet vuokaan. Ripottele päälle lohipalat. Täytä vuoka lopulla moussella. Peitä vuoka foliolla ja anna hyytyä viileässä seuraavaan päivään.
4 Upota vuoka kuumaan veteen reunojaan myöten muutamaksi sekunniksi. Kumoa mousse salaatinlehtien päälle tarjoiluvadille. Poista kelmu ja valuta pinnalle mätiä. Koristele vati lisäksi sitruunalla ja tillillä.

Jouluinen graavilohi

yli 60 min • 12 annosta

700 g lohifileetä
2 rkl karkeaa merisuolaa
1 rkl sokeria
Mausteseos
1 tl fenkolinsiemeniä
10 kokonaista mustapippuria
10 kokonaista maustepippuria
1 tl kanelia
½ tl inkivääriä

1 Nypi lohesta ruodot ja leikkaa filee puoliksi. Nosta kalafilee voipaperin päälle. Ripottele pinnalle suola ja sokeri. Käännä lihapuolet vastakkain. Taittele kala paketiksi voipaperin avulla ja laita pieneen muovipussiin. Anna graavautua painon alla jääkaapissa 1–1 ½ vuoro-
kautta. Kääntele kalaa graavautumisen aikana.
2 Pyyhi suolakiteet pois kalan pinnalta. Jauha fenkolinsiemenet ja pippurit huhmaressa hienoksi. Sekoita mausteseokseen kaneli ja inkivääri. Ripottele mauste-
seos tasaisesti kalan pinnalle. 
3 Kääri kelmuun ja anna maustua jääkaapissa vielä noin 4 tuntia, kunnes mausteseos on kostunut. Leikkaa filee ohuiksi viipaleiksi ja asettele tarjoiluvadille. Koristele halutessasi tuoreella rosmariinilla. Tarjoa perunoiden, saaristolais- tai ruisleivän kanssa.

Graavattu piparjuurilohi

yli 60 min • 10 annosta

400 g lohifileetä
2 ½  rkl merisuolaa
1 ½  rkl sokeria
n. 1 dl (50 g) piparjuurta hienoksi raastettuna
n. 5 vartta tuoretta tilliä
Piparjuurikastike
1 prk (200 g) Valio Eila® kevyt crème fraîchea 18 %
 1 rkl piparjuurta hienoksi raastettuna
3 rkl karkeaa Dijon-sinappia
½ tl suolaa
½ tl sokeria
mustapippuria myllystä

1 Huuhdo lohi. Poista tarvittaessa ruodot ja evät. Sekoita suola ja sokeri. Ripota seos kalan pinnalle. Lisää piparjuuriraaste ja tilli varsineen kalan päälle.
2 Kääri kala leivinpaperiin. Laita vielä muovipussiin. Laita kevyt paino kalan päälle. Anna graavautua jääkaapissa 1–2 vrk.
3 Pyyhi kalan pinta. Leikkaa ohuiksi, nahattomiksi viipaleiksi.
PIPARJUURIKASTIKE
4 Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarkista maku. Lisää halutessasi suolaa.

Avokado-kylmä-savulohitartar

yli 60 min • 6–8 annosta 

2 pkt (à 150 g) Pirkka Parhaat kylmäsavustettu lohifilee, viipaloitu
1 (300 g) Pirkka syöntikypsä avokado
3 rkl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna
2 rkl Pirkka japanilaista soijakastiketta
1 rkl sitruunanmehua
1 ½ tl dijon-kokojyväsinappia
Lisäksi
2 tl seesamin siemeniä
2–3 rkl Hellmann's majoneesia
1 pkt (130 g) Oululainen Jälkiuunilastuja, merisuola

1 Leikkaa lohiviipaleet pieniksi kuutioiksi. Halkaise avokado, poista kivi ja kuoret ja kuutioi avokado.
2 Kääntele lohet, avokadot ja mausteet varovasti keskenään. Anna maustua vähintään pari tuntia. Paahda seesaminsiemenet kuivalla kuumalla pannulla kullanruskeiksi.
3 Jaa tartar pieniin kulhoihin. Laita päälle nokare majoneesia ja ripottele seesaminsiemeniä. Tarjoa ruislastujen kera.

Haukiterriini

yli 60 min • 16 viipaletta

500 g haukifileetä
1 ½ tl suolaa
2 kananmunaa
3 dl Pirkka vispikermaa
2 rkl sitruunanmehua
½ rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 rkl tilliä hienonnettuna
2 tl timjamia hienonnettuna
1 tl sitruunan kuoriraastetta
Täyte
1 pkt (à 150 g) Pirkka Parhaat kylmäsavustettua lohifileetä, viipaloitu (ASC)
1 rkl voita vuoan voiteluun
Päälle
50 g Pirkka kirjolohenmätiä, käsinlypsettyä
1 rkl punasipulisuikaleita
1 tl sitruunan kuorta suikaleina
1 tl tuoretta timjamia

1 Paloittele jääkaappikylmä haukifilee pikkupaloiksi. Laita kalapalat ja suola teholeikkuriin ja jauha massaksi. Lisää kananmunat koneen käydessä. Kaada kerma nauhana massan joukkoon koneen käydessä.
2 Lisää seokseen sitruunanmehu ja mausteet. Sekoita massa tasaiseksi. Ota pieni pala kalamassaa lautaselle ja kypsennä nopeasti mikrossa. Testaa näin, ovatko maut kohdillaan. Lisää tarvittaessa suolaa ja mausteita.
3 Hienonna kylmäsavulohi. Voitele 1,2 litran leipävuoka. Laita puolet haukimassasta vuokaan. Painele massan keskelle pitkittäin vako ja asettele kylmäsavulohi mahdollisimman pyöreäksi vakoon. Laita loppu haukimassa vuokaan.
4 Tee vesihaude eli laita terriinivuokaa isompaan vuokaan kiehuvaa vettä niin, että se ulottuu terriinivuoan puoliväliin. Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.
5 Kumoa terriini jäähtyneenä ja koristele ennen tarjoilua.

kuopio
K-citymarket Päiväranta
ruoka
kala
Lohi-mätimousse
Jouluinen graavilohi
joulu
Avokado-kylmä-savulohitartar
Avokado
Haukiterriini

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva