Kalaa omin

menetelmin

Teksti: Ulriikka Myöhänen Kuvat: Kala-Lappi
Harrastuksesta tuli leipätyö, kun kalamies ryhtyi kylmäsavustamaan kirjolohta itse kehitellyn menetelmän avulla.

Kuopion lähellä Toivalassa toimiva Kala-Lappi täyttää vuoden. Yrityksen taustalla on kuitenkin kokemusta jo useammalta vuosikymmeneltä, sillä toimitusjohtaja Vesa Lappi aloitti yrittäjäuransa jo 90-luvun puolivälissä. Kala-alalle Lappi intoutui harrastuksensa myötä, sillä hän kertoo olevansa kova kalamies.

- Aikaisemman liiketoimintani yhteydessä loimme ExcaDrillin, joka on kaivinkonesovitteinen kallioporalaite. Myin liiketoiminnan vuonna 2007. Olen aina ollut intohimoinen kalastaja, ja kalan kylmäsavustamista olen harrastanut aina 90-luvulta asti. On siis luonnollista, että harrastuksesta tuli ammatti, Lappi kertoo.

Vaikka kylmäsavustus onkin perinteinen kalan valmistus- ja säilömismuoto, on yrityksellä itse kehitetty valmistustapa kalalle. Tuoreet kirjolohifileet pintasuolataan käsin ja savustetaan aidolla leppäsavulla kolme päivää kolmessa asteessa. Jutun juju piilee juurikin pitkässä ja viileässä valmistusprosessissa.

- Uskallan väittää, ettei kukaan muu maailmassa tee kylmäsavulohta samoin menetelmin kuin me. Olemme nimittäin kehitelleet savunmuodostukselle oman tietokoneohjelman, joka säätelee savun määrää valmistuksessa. Ohjelma toistaa reseptiämme, josta en kerro enempää, sillä onhan se liikesalaisuus, Lappi hymähtää.

VUODEN AIKANA yrityksen toiminta on käynnistynyt hyvin, ja tällä hetkellä valikoimaan kuuluvat kylmäsavulohen lisäksi katajanmakuinen graavi sekä kylmäsavulohilevite. Laajentumista suunnitellaan Lapin mukaan sekä tuotepuolella että liiketiloissa, joiden laajennus valmistuu alkukesästä.

- Tuotteitamme on myynnissä ympäri Suomen kaupoissa ja ravintoloissa. Tuotekehittelyssä meille on tärkeää se, että niistä tulee aina erilaisia verrattuna jo markkinoilla oleviin. Reseptejä minulla on mielessä paljon, ja pikkuhiljaa tuomme uusia kalaherkkuja saataville.

Yrityksessä elintarvikkeiden laadusta ei tingitä. Lappi kertoo laadun- ja valmistusprosessien tarkkailun olevan tiukkaa. Raaka-aineet ovat aina suomalaisia, ja tuotteet saavat Savossa lähiruoan leiman, kun valmistuspaikka sijaitsee Kuopion kupeessa. Yrityksessä työskentelee Lapin lisäksi viisi henkilöä.

- Yrittäjänä pitää olla valmis tekemään paljon töitä. Tärkeää on myös se, että yrittäjä tiimeineen uskoo liikeideaan.  Kalastaminen harrastuksena on aina ollut minulle tärkeää ja lähellä sydäntä. Talvisin pilkin ja kalastan talviverkoin. Kesäisin uistelen, ongin ja käyn myös koskilla. Pohjois-Savon alueella on paljon hyviä kalajärviä.  Kalasaaliista teen erilaisia herkkuruokia, Lappi kertoo.

kylmäsavustus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva