Kala ui burgerin väliin

Kalavapriikki:

Kala ui 
burgerin väliin

Kaupallinen yhteistyö, teksti: Digimag/Maiju Korhonen, kuvat: Kalavapriikki Oy

Pohjois-Savon kirkasvetiset järvet tarjoavat erinomaisen ruoka-aitan monenlaiseen herkutteluun. Nyt vedeneläviä voi löytää myös burgerin välistä. Menneiden vuosien ajatusmalli siitä, että burgerin väliin kuuluu lihapihvi, on murtunut. Kuopiolainen elintarvikeyritys Kalavapriikki on kehittänyt maistuvan kalaruokareseptin, jonka keskiössä on lahna.

– Paikallisesta vesistöstä pyydetty kala on vastuullinen ja ekologinen valinta. Kalastus pitää vesistöjemme kalakannan hyvänä ja monimuotoisena, sanoo Kalavapriikin toimitusjohtaja Jari Korhonen.

Järvelle kiirehtivälle vinkiksi: lahnaa kannattaa pyytää kylmän veden aikaan eli alku- tai loppukesästä. Silloin se on parhaimmillaan. Kalaa valmistettaessa onnistuneen annoksen salaisuus on aika, sillä kalan kypsentäminen hiilloksen epäsuoralla lämmöllä vaatii kärsivällisyyttä. Kalaa kannattaa käännellä kypsennyksen aikana mahdollisimman vähän, sillä se hajoaa helposti. Pihvien paistoalustana voi käyttää vaikkapa muurinpohjapannua. 

– Lahnan sijaan burgerin väliin voi laittaa myös kotimaista kylmäsavukirjolohta tai vaikka Kallaveden kuhaa fileenä paistettuna. Sen seuraksi burgerin väliin sopivat hyvin kesäiset villiyrtit ja oman pellon salaatti. Myös sipuli ja juureslastut sopivat kalan kaveriksi, Korhonen sanoo.

Vesi on kesäjuomista jaloin, mutta aikuiseen makuun Korhonen suosittelee Riesling-rypäleistä valmistettua valkoviiniä. Myös kevyt olut ja siideri sopivat burgereiden seuraksi.

– RPS Brewingin paikallisista tuotteista löytyy varmasti teemaan sopiva juoma, Korhonen vinkkaa.

Kun kalaburgerit on syöty, on jälkiruoan aika. Grillatut herkkuvartaat melonista ja vaahtokarkeista vievät kielen mennessään.

– Ja kotimaiset mansikat ovat lähiruokaa parhaimmillaan! Korhonen toteaa. 

Kalavapriikki Oy
Pienen Neulamäentie 5, Kuopio
Puh. 020 7170 240
www.kalaonni.fi

LAHNABURGERI

4 lahnapihviä
4 halkaistua ruisleipää (Reissumies) tai briossisämpylää
burgerikastiketta
marinoitua punasipulia
jääsalaattia

Lämmitä lahnapihvit paistinpannulla tai uunissa 150 asteessa noin 10 minuuttia. 
Lämmitä leivät nopeasti uunissa. 
Kokoa burgeri järjestyksessä: pohja, burgerikastike, jääsalaatti, lahnapihvi, marinoitu punasipuli, remouladekastike, kansi.

Burgerikastike
2 dl majoneesia
1 rkl kevätsipulisilppua
1 rkl maustekurkkukuutioita
maustekurkkulientä tai sitruunamehua

Yhdistä kiinteät ainekset ja ohenna lopuksi maustekurkkuliemellä tai sitruunamehulla.

Marinoitu punasipuli
3–5 punasipulia koosta riippuen

Liemi
1 dl vettä
1 dl punaviinietikkaa
1 dl sokeria

Kiehauta liemi ja anna jäähtyä hetken aikaa. 
Pilko sipulit ohuiksi viipaleiksi. 
Lisää sipulit liemeen ja anna marinoitua jääkaapissa 2–3 tuntia.

kalavapriikki
lahna
burger
Hampurilainen
resepti
Kesä
ruoka

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva