Kala kuuluu kesään

Kala kuuluu kesään

Kaupallinen yhteystyö Teksti: Digimag/Mirka Happonen Kuvat Kesko, Shutterstock
Kallavesi tunnetaan kuhastaan, mutta varmin kalasaalis löytyy K-Citymarket Päivärannan palvelutiskiltä.

Kalaherkut paikallisista vesistöistä löytyvät suunnistamalla K-Citymarketin Päivärannan pitkien kalatiskien ääreen. Erinomaisissa liha- ja kalaosastoissa on valittavana monia laadukkaita paikallisia, kotimaisia ja ulkomaisia vaihtoehtoja. 

Kala- ja lihamestarien tietämystä kannattaa hyödyntää ja kysyä neuvoja raaka-aineiden valinnasta, käsittelystä ja valmistuksesta. He myös kertovat tarvittavista määristä ja tarjoavat neuvoja lisäkkeisiin ja resepteihin. 

KUHA

Nippelitietoa
Tavallisesti kuha kasvaa noin 40–70 senttimetriä pitkäksi, ja painaa noin 0,5–2,5 kiloa. Suurin Suomessa pyydetty kuha painoi jopa hurjat 14,1 kiloa.  Kuha kutee touko- ja kesäkuussa, ja ravintonaan se käyttää muun muassa eläinplanktoneja, äyriäisiä ja kaloja. Kuha alkaa käyttää muita kaloja ravintonaan saavutettuaan 10 senttimetrin pituuden. Kuha viihtyy lämpimissä sisävesistöissä parvissa. Isoimmat yksilöt elävät kuitenkin yleensä yksin.

Ulkonäkö
Kuha on petokala, jonka etummaisessa selkäevässä on piikkejä. Väritykseltään se on vihertävän ruskea tai harmahtava, vatsanpuolelta se on vaalean hopeanhohtoinen. Kyljissä kuhalla on poikkijuovia. Kuhan sukulaislajeja ovat muun muassa ahven ja kiiski, joiden ulkonäköä se muistuttaa. Kuhan hampaat ovat terävät, ja sen suu on suurehko.

Ruokakala
Kuha on arvostettu kalasaalis, jonka vaalea liha on miedonmakuista, mutta erityisen maukasta. Kalan ruodot ovat suurikokoisia, joten ne on helppo poistaa lihasta. Kalastusasetusten mukainen alamitta kuhalle on 42 senttimetriä. Kallavesi tunnetaan kuhastaan.  Järven kalakanta on vahva, ja kuha onkin vesistön halutuin kalasaalis.

Kutsumattomat vieraat
Sisävesien petokaloissa on mahdollista olla heisimadon toukkia, jotka voidaan tuhota oikealla käsittelyllä. Mikäli kalaa aikoo syödä raakana, kannattaa se pakastaa -20 asteessa noin vuorokauden ajan. Kunnollinen kypsennys tai lämminsavustus tuhoaa toukat, jolloin pakastaminen ennen kypsennystä ei ole tarpeen. Myös kalan mädit tulee pakastaa ennen nauttimista.

K-Citymarket Päiväranta
Päivärannantie 18, Kuopio
Puh. 010 537 9600
Ma–su 7–22
www.k-citymarket.fi

Lähteet: Martat.fi, fishingfinland.fi

 

PAISTETTU SIIKA, MERENELÄVÄT JA LIMEVOI

Paistettu siika muuttuu upeaksi juhla-ateriaksi, kun se tarjotaan paahdettujen kuningaskatkarapujen ja sinisimpukoiden sekä ruskistetun limevoin kanssa.

4 annosta • 30–60 min

4 (n. 600 g) nahallista siikafileetä
öljyä paistamiseen
½ suolaa
¼ tl valkopippuria
150 g Pirkka voita
2 valkosipulinkynttä
1 limetin raastettu kuori
Lisäksi:
2 pkt (à 300 g) Pirkka kuningaskatkarapuja (pakaste)
n. 1 kg tuoreita sinisimpukoita
2–3 rkl kirjolohen mätiä koristeluun

Sulata voi hiljalleen kattilassa kuorittujen ja viipaloitujen valkosipulinkynsien ja raastetun limetinkuoren kanssa, kunnes voi alkaa ruskistua ja tuoksua pähkinäiselle. 
Siirrä kattila pois liedeltä. Anna voin hetken levätä ja kaada kirkas voi varovasti tiheän siivilän läpi kulhoon. Älä kaada mukaan pohjalle kertynyttä heraa. Pese kattila ja kaada ruskistettu voi takaisin kattilaan. Pidä lämpimänä.
Paista ruodottomaksi nypityt siikafileet kuumassa öljyssä molemmin puolin kypsiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
Sulata kuningaskatkaravut pakkauksen ohjeen mukaan. Paista kuumalla pannulla kypsiksi.
Huuhdo ja harjaa tuoreiden sinisimpukoiden kuoret huolellisesti karkealla harjalla puhtaaksi juoksevassa vedessä. Tarkista, että kaikki simpukat ovat eläviä eli kuorensa tiiviisti sulkevia kevyesti kopautettaessa. 
Paista simpukoita kuumalla pannulla 3 minuuttia. Heitä pois simpukat, joiden kuoret eivät avaudu.
Tarjoa siikafileet, ravut ja simpukat ruskistetun voin kanssa. Koristele annokset mädillä.

KOKONAINEN KUHA UUNISSA

Kokonaisena uunissa paahdettu kuha tai siika kypsyy nopeasti. Täytä viillot timjamivoilla ja tarjoa paahdettu kuha jogurttikastikkeen kanssa.

30–60 min

1 (n. 800 g) kuha
5 dl kylmää vettä
½ dl hienoa merisuolaa
1 sitruuna lohkoina
(tuoretta timjamia)
1–2 rkl öljyä
mustapippuria

Timjamivoi
50 g voita
½ dl tuoretta timjamia hienonnettuna
½ rkl sitruunankuorta raastettuna

Jogurttikastike
1 prk (200 g) Pirkka turkkilaista jogurttia
1 rkl sitruunanmehua
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
¼ tl suolaa

Huuhtele perattu ja puhdistettu kala vedellä ja kuivaa talouspaperilla.
Liuota suola kylmään veteen laakeassa astiassa, johon kala mahtuu kokonaisena. Nosta kala suolaliemeen ja anna suolautua noin 20 minuuttia. Käännä kala puolivälissä.
Kuivaa kuha talouspaperilla. Leikkaa nahkaan viiltoja ja painele viiltoihin sitruunalohkoja. Lisää halutessasi myös tuoretta timjamia ja sitruunalohkoja kalan vatsaan. Valuta kalan pinnalle öljyä.
Paahda kuhaa 250-asteisessa 
uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes kala on kypsää. (Kala on kypsä, kun selkäevä irtoaa helposti.)
Valmista sillä aikaa timjamivoi sulattamalla voi kattilassa tai mikrossa juoksevaksi. Sekoita joukkoon hienonnettu timjami ja sitruunankuoriraaste.
Sekoita jogurttikastikkeen ainekset keskenään. Tarjoa kuha timjamivoin, jogurttikastikkeen ja perunasoseen kanssa.

K-citymarket Päiväranta
kuha
siika
kala
Kesä
ruoka
resepti

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva