Kahvi- ja teehetki kullankalliit

Kahvi- ja teehetki

kullankalliit

Teksti Digimag/Eetu Ollikainen Kuvat Pixabay
Suomalaisille maistuu kahvi. Sen tuoksu herättää aamuisin ja kutsuu tauolle työpäivän aikana. Tee puolestaan on veden jälkeen maailman toiseksi eniten nautittu juoma.
Erikoiskahvisanasto

Espresso on pieni ja voimakkaan makuinen kahvi. Se tarjoillaan välittömästi valmistuksen jälkeen. Laadukkaan espresson tunnistaa pinnalle muodostuvasta paksusta vaahtokerroksesta, eli cremasta.

Cappucino on yksi osa espressoa, yksi höyrytettyä maitoa ja yksi maitovaahtoa. Taitavat baristat luovat pintavaahtoon erilaisia kuvioita. Joskus pinnalle ripotellaan hieman kaakao- tai kahvijauhetta koristeeksi.

Latte on cappucinoa isompi maitokahvi, joka tarjoillaan yleensä isosta lasista. Latte sisltää kaksi annosta espressoa ja runsaasti höyrytettyä maitoa.

Smericano on espresso, joka laimennetaan pienellä määrällä vettä.

Doppio eli tuplaespresso on nimensä mukaisesti kaksi espressoannosta yhdessä kupissa.

Cafe au lait on ranskalainen versio maitokahvista. Sen valmistukseen ei käytetä espressoa, vaan siinä on puolet suodatin- tai pressokahvia ja puolet höyrytettyä maitoa.

Macchiato tunnetaan myös nimellä ”tahrittu espresso”, sillä siihen on lisätty tilkka höyrytettyä maitoa. Latte macchiato on puolestaan lasillinen höyrytettyä maitoa, johon on lisätty yksi annos espressoa.

Frappé on jääkahvi, joka valmistetaan jääpaloista, pikakahvista, vedestä ja sokerista.

Ristretto eli lyhyt espresso valmistetaan käyttämällä vähemmän vettä, joten se on tavallista espressoa pienempi ja tujumpi.

Caffé mocca on jälkiruokana pidetty kahvijuoma, joka koostuu espressosta, hyrytetystä maitovaahdosta ja suklaakastikkeesta. Se koristellaan usein kermavaahdolla.

Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta valmistaa kahvinsa suodatinkeittimellä. Muita menetelmiä ovat perinteinen kahvipannu, pressopannu, ”mokkapannuna” tunnettu mutteripannu ja espressolaite. Nykyään myydään myös erilaisia helppoja kapselikeittimiä, joilla saa uutetuksi kahvi- ja kaakaojuomia.

Kahvin makuun vaikuttavat ennen kaikkea kahvijauheen määrä, tuoreus sekä jauhatusaste ja uuttolämpötila. Kuuma vesi saa kahvista irti sen oikean maun ja aromit. Riittävän kuuma vesi on 92–96-asteista. Mikäli valmistusvesi ei ole tarpeeksi kuumaa, kahvin maku saattaa jäädä laihaksi.

Kahvilaitteen puhtaus vaikuttaa kahvin makuun. Laitteen puhtauteen voi vaikuttaa jo ensi kädessä sillä, että kylmän veden annostelee vesisäiliöön erillisellä puhtaalla kannulla. Moni käyttää annosteluun kahvilaitteen omaa lasikannua, jolloin laitteistoon kertyy rasvaa ja epäpuhtauksia. 

KAHVILAITTEEN PUHDISTUS tulisi tehdä keskimäärin 30 kahvikupillisen välein. Vältä happamia tai voimakkaasti emäksisiä puhdistusaineita, sillä kahvinkeittimen sisällä on alumiinisia osia, jotka eivät siedä voimakkaita pesuliuoksia.

Puhdistamiseen voi käyttää soodaa, sitruuna- tai omenahappoa. Liota 3 ruokalusikallista soodaa tai sitruunahappoa litraan vettä ja kaada seos kahvinkeittimen vesisäiliöön. Sitruunahapossa määrä on vajaa 2 ruokalusikallista sitruunahappoa ½ litraan vettä. Laita keittimen virta päälle ja anna seoksesta valua puolet lasipannuun, sammuta sitten virta ja anna seistä 30 minuuttia, ennen kuin käynnistät keittimen uudelleen ja annat valua loppuun. Keitä vielä 2–3 pannullista puhdasta vettä keittimessä ja tiskaa sekä lasipannu että keittimen irto-osat huolellisesti. Puhdista aika ajoin myös kahvinkeittimen vesisäiliö.

Kalkkia kahvinkeittimestä voi poistaa etikalla ja se ajetaan keittimen läpi samalla tavalla ja annostuksella kuin sooda. 

K-CITYMARKET PÄIVÄRANNASSA on kahvilaatuja, joista valita. Paketeissa on usein monia merkintöjä, joita tulkitsemalla löytää mieluisaa juotavaa. Parhaimmillaan uuden kahvin ostaminen kuin kuin valitsisi hienointa viinä: kahvia voidaan kuvailla pehmeäksi, pähkinäiseksi tai toffeemaiseksi. 

Paketin merkinnöistä löytyy tietoa siitä, onko kyseisessä tuotteessa käytetty esimerkiksi Reilun kaupan, luomulaatuisia tai muutoin sertifikoituja kahvipapuja. Lisäksi paketissa lukee kahvin jauhatusaste sekä paahtoaste.

Kahvin paahtoaste kuvataan 1–5-asteikkoisella paahtoastemittarilla. Asteet 1–2 ovat vaalea paahto ja 3–5 tumma paahto. Vaaleapaahtoinen kahvi on hapokasta ja sen luontaiset erityispiirteet tulevat esiin parhaiten. Tummapaahtoinen kahvi on makeampaa ja vähemmän hapokasta, monet luonnehtivat sen makua pehmeämmäksi.

Avattu kahvipakkaus tulee säilyttää tiiviisti suljettuna. Jos kahvipakettia säilyttää avaamisen jälkeen yli viikon ajan, se kannattaa siirtää jääkaappiin hyvin suljetussa rasiassa. 

JAUHATUSASTEET

Lasipannulaitteet

 • Erittäin hieno jauhatus (EHJ) | Suodatusaika: 1–4 min
 • Hieno jauhatus (HJ) | Suodatusaika: 4–6 min
 • Puolikarkea jauhatus (PKJ) | Suodatusaika: 6–8 min

Säiliölaitteet 

 • Puolikarkea jauhatus (PKJ) | Suodatusaika: 6–8 min
 • Karkea jauhatus (KJ) | ​Suodatusaika: yli 8 min
 • Täysautomaattisille laitteille suositellaan hienoa jauhatusta (HJ)

KAHVIJAUHEEN ANNOSTELU

 • Yksi kupillinen valmista juomaa = 7 g kahvijauhetta (1 mitta) + 1,25 dl vettä
 • n. 7 kupillista valmista juomaa = 60 g kahvijauhetta + 1,5 dl 1 litra vettä
 • n. 14 kupillista valmista juomaa = 125 g kahvijauhetta + 3 dl 2 litraa vettä
 • n. 34 kupillista valmista juomaa = 300 g kahvijauhetta + 7,5 dl 5 litraa vettä
 • n. 55 kupillista valmista juomaa = 500 g kahvijauhetta + 12 dl 8 litraa vettä
TEEN HAUDUTUKSEN SUUNTAVIIVAT

Noudata ensisijaisesti teepaketin kyljessä annettuja haudutusohjeita. Tässä eri teelaaduille yleisesti sopivimmat ohjeet.

Musta tee 
Veden lämpötila: 90–100 °C | Haudusaika: 2–3 min | Teelehtien käyttökerrat: 2–3

Valkoinen tee
Veden lämpötila: 85 °C | Haudusaika: 3–4 min | Teelehtien käyttökerrat: 2–5

Keltainen tee
Veden lämpötila: 70–80 °C | Haudusaika: 2–12 min | Teelehtien käyttökerrat: 1–3

Vihreä tee
Veden lämpötila: 80 °C | Haudusaika: 2–8 min | Teelehtien käyttökerrat: 1–3

Oolong tee
Veden lämpötila: 90–95 °C | Haudusaika: 1–7 min | Teelehtien käyttökerrat: 4–6

Pu’er tee
Veden lämpötila: 95–97 °C | Haudusaika: 2–8 min | Teelehtien käyttökerrat: 5–20

Yrttitee 
Veden lämpötila: 100 °C | Haudusaika: 4–5 min

Rooibos 
Veden lämpötila: 90–100 °C | Haudusaika: 5–10 min

Chai-tee
Veden lämpötila: 90–100 °C | Haudusaika: 2–20 min

Jasmiini- ja kukkaistee 
Veden lämpötila: 65–85 °C | Haudusaika: 1–9 min

 

TEE VALMISTETAAN uuttamalla kuivattuja teepensaan lehtiä kuumassa vedessä. Helpoin tapa valmistaa teetä on käyttää teepusseja, mutta parhaan teen saa hauduttamalla irtoteetä kannussa. Yksi teelusikallinen irtoteetä yhtä isoa kuppia kohti on riittävä määrä. Useimpia teenlehtiä voi käyttää useampaan kertaan.

Teekannut kehitettiin Ming-dynastian aikana (1368–1644), kun siirryttiin jauhetusta kakkuteestä irtoteehen. Kannun pitkää nokkaa on perinteisesti käytetty myös teen juomiseen suoraan nokasta.

Teessä on kofeiinia, tanniineja, teaniinia ja meteaniinia. Jos teetä hauduttaa liian kauan tai liian kuumassa vedessä, tanniinit tekevät teestä kitkerää. Meteaniinilla ja teaniinilla on rauhoittava vaikutus.

Musta tee on teelaaduista halvin ja yleisin. Se hapetetaan, mikä poistaa siitä kitkeryyden. Maustetusta teestä suosituimpia lännessä on bergamot-
esanssilla maustettu Earl Grey. 

Japanissa ja kiinassa suosituin tee on vihreä tee. Sitä ei hapeteta, ja siksi sitä pidetään mustaa teetä terveellisempänä. Vihreä tee sisältää luonnon fluoria, joka ehkäisee hampaiden reikiintymistä. 

Oolong-tee on voimakkaan tuoksuista, ja se kiihdyttää aineenvaihduttaa sekä puhdistaa elimistöä. Sitä kuvaillaan mustan ja vihreän teen välimuodoksi.

Valkoinen ja keltainen tee ovat kalleimpia teelajikkeita. Valkoinen tee on tehty vain kuivattamalla teepensaan yläosan nupuista ja kärkilehdistä, joita peittää hento valkoinen karva.

Pu’er on ”kompostoitua” ja höyrytettyä teetä, joka vain paranee ikääntyessään. Se tavataan puristaa kakuiksi, mutta sitä myydään myös irtoteenä. Hyvänlaatuinen kakku saattaa kestää satakin vuotta.

Teehauduke, eli yrttitee, ei ole oikeasti teetä laisinkaan. Se on teen tapaan haudutettu kukista, yrteistä tai hedelmistä valmistettu juoma. Yleisimpiä yrttiteitä on minttutee ja kamomillatee. Punapensaasta valmistettu rooibos sisältää runsaasti antioksidantteja ja soveltuu hyvin iltateeksi. Yerba mate on teenkaltaista juomaa, jota saadaan Maté puusta. Se maistuu voimakaalta vihreältä teeltä, ja sillä on virkistävä vaikutus.

Lähteet: Paulig, Martat, Koti Puhtaaksi, kahvilaskuri.fi, kahvi.fi, teekauppa.fi, Anna, Teen Ystävät ry, Wikipedia

K-Citymarket Päiväranta
Päivärannantie 18, KUOPIO 
Puh. 010 537 9600
Ma–su 8–21
www.k-citymarket.fi

Kahvi
Tee
K-citymarket Päiväranta
Pasi Toppari

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva