Juustoiset
makupalat

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Miettilän juustola, Shutterstock
Erilaiset juustot kuuluvat kiinteästi joulun herkkuihin. Juhla-aterian jälkiruokana tai pikkusuolaisena juustolautanen on helppo ja kätevä toteuttaa.

Juustolautaselle kannattaa valita muutama erityyppinen juusto. Esimerkiksi kovat juustot, kuten goudat, sopivat hyvin leipäjuuston kaveriksi. Kovin vahvanmakuiset juustot peittävät leipäjuuston oman maun helposti alleen, sanoo Osmo Miettinen Miettilän juustolalta.

MAUKAS LEIPÄ tai erilaiset keksit maistuvat juustojen kanssa. Sinihomejuuston klassinen pari on perinteinen joulupipari, ja täyteläisen brien kaveriksi sopii miedompi keksi. Lakka- ja metsämarjahillot sekä omenahillokkeet puolestaan sopivat leipäjuuston kaveriksi.

– Alun perin leipäjuusto on lähtöisin Kainuusta, jossa leipäjuuston muruset pistettiin kahvikuppiin. Kahvi on siten perinteinen juoma juuston kanssa nautittavaksi. Ammattilaiset suosittelevat juhlajuomaksi myös makeaa valkoviiniä, kertoo Miettinen.

Juustotarjottimesta saa helposti silmiä hivelevän kokonaisuuden. Asetteluita voi tehdä juustojen teeman mukaan tai tekemällä juustoista erilaisia ja -kokoisia paloja. Lisäväriä tarjoiluun saa erilaisilla lisukkeilla. Herkkulautasta voi muunnella valitsemalla mukaan varmojen valintojen lisäksi täysin uusia makuja.

– Suolaisen välipalan saa tehtyä kietaisemalla leipäjuustopalan ympärille pekonia ja paistamalla nopeasti pannulla voissa. Näitä voi sitten popsia lahjavalvojaisissa, vinkkaa Miettinen.

Miettilän Juustola
Saarisentie 140, 58700 Sulkava
palaute@miettilanjuustola.fi
p. 050 5920 894
www.miettilanjuustola.fi

Miettilän juustolassa on valmistettu kuopiolaisille tuttua juustoleipää jo 23 vuotta. Toiminta aloitettiin pienissä puitteissa, kun autotalli muutettiin sivutoimiseksi juustolaksi. Ensin juustoa valmistettiin karjatilan kiintiömaidon ylittävästä osasta. Vuonna 2001 lehmistä lopulta luovuttiin ja juuston valmistuksesta tuli päätoimista.

JUUSTOLEIPÄKAAKAO

4 annosta

200 g Miettilän Juustolan juustoleipää
1 l homogenoimatonta maitoa (esim. luomu)
2 dl kuohukermaa
3 rkl tomusokeria
100 g maitosuklaata
50 g tummaa suklaata
Koristeluun: maito-, tumma- ja valkosuklaalastuja

1 Leikkaa juustoleipä pieniksi kuutioiksi. 
2 Kiehauta maito ja kaada pieneksi leikatun suklaan joukkoon. Anna sulaa hetki ja aja sileäksi sauvasekoittimella.
3 Vaahdota kuohukerma ja mausta tomusokerilla.
4 Laita lasin pohjalle juustoleipäkuutioita ja kaada kuuma kaakao päälle. Lusikoi päälle kermavaahto ja viimeistele juustoleipäkuutioilla ja suklaalastuilla.

kuopio
joulu
juusto
juustolautanen

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva