Joulu maistuu glögiltä

Joulu maistuu

glögiltä

Teksti Digimag/Eetu Ollikainen Kuvat Kesko, Shutterstock, Viinimaa, Fabriikki, Loimuglögi, Viinikartta
Höyryävä glögi lämmittää mieltä ja kieltä kuulaana talvipäivänä.
Glögejä moneen makuun

1 Pirkka parhaat –luomuglögi

Täyteläisessä, raikkaassa ja kaikin puolin tasapainoisessa mustaherukkajuomassa on luottoglögin ainekset.

2 Blossa glögg omena-vanilja
Kunnolla omenainen, vaalea ja kirpeä juoma maistuu kuumalta siiderilta. Toimii myös joulun jälkeen.

3 Wanhan Porvoon fabriikki –glögi
Glögi tuoksuu mustaherukalta ja maistuu martjaisalta. Kotoisa koko perheen perusglögi.

4 Humble inkivääri-glögi luomu 
Tummassa glögissä on mustikkaa, mustaherukkaa, ruokosokeria ja tuhdisti inkivääriä. Tämä kelpaa myös flunssaiselle.

5 Hans Välimäen vuosikertaglögi 2019 
Makean pehmeä glögi on maustettu mustikalla, yuzulla ja tonkapavulla. Kokeile jäiden ja limeviipaleen kanssa moctailina.

6 Loimu viinipohjainen glögi  5 % 
Hurmaavaan pulloon pakattu makea glögi sopii perinteisen glögin ystäville.

7 G vaalea glögi luomu 5,5 % 
Kullanvärinen glögi on makea, neilikkainen ja kirpsakka. Vaalea perusglögi miedolla alkoholilla.

8 Loimu helmeilevä glögijuoma 5 % 
Punainen, puolimakea ja pirskahteleva glögijuoma maistuu alkudrinkkinä, sellaisenaan tai kuohuviiniin sekoitettuna.

9 Blossa glögg 5,5 % Tumma ja sakea juoma maistuu taatulta Blossalta. Miedon alkoholijuoman pohjana on täyteläinen punaviini.

10 G punainen glögi luomu 5,5 % 
Tumman värinen, kirsikkainen ja mausteinen glögi on klassinen kaveri juustolautaselle.

Glögi tuo lämpöä ja piristystä talven kaamokseen. Perinteisessä glögissä maistuvat mustaherukkamehu ja jouluiset mausteet, kuten kanelitanko, tähtianis, kokonaiset neilikat, inkivääri ja kardemumma. Perinteisen maustamisen sijaan voi juomaan lisätä esimerkiksi rosmariinia, maustepippuria, chiliä tai jopa olutta. Makeutuksen voi toteuttaa vaalealla kidesokerilla, fariini- tai muscovadosokerilla tai makusiirapilla.

Glögi tarjoillaan yleensä kuumana, muttei suuta polttavana. Maun kannalta ei ole väliä lämmittääkö juoman kattilassa, pannussa vai mikrossa, kunhan juoma ei pääse kiehumaan. Glögissä oleva alkoholi alkaa haihtua jo alle 80 oC lämpötilassa. Lopeta juoman lämmittäminen siinä vaiheessa kun siitä nousevat ensimmäiset höyryt.

Tarjoiluun saa vaihtelua rusinoiden ja mantelilastujen sijaan muiden kuivahedelmien ja pähkinöiden kera. Kuivatut karpalot, viikunat ja saksanpähkinät sopivat joulunaikaan loistavasti. Kuivahedelmät voi sujauttaa cocktailtikkuun.

VAIKKA GLÖGI mielletään yleensä kuumaksi juomaksi, se sopii myös erinomaisesti kylmäksi, kuplivaksi alkumaljaksi. Kuohuviiniglögi syntyy puolesta kuohuviinilasillisesta voimakkaanmakuista glögiä ja toisesta puolesta kuohuviiniä. Alkoholiton versio saadaan aikaan glögitiivisteestä ja kivennäisvedestä.

K-Citymarket Päivärannasta löytyy lukuisia glögivaihtoehtoja, joiden makuskaala sisältää niin perinteisiä kuin trendikkäitä uutuuksia. Muutamaan valikoiman helmeen voi tutustua viereisellä sivulla. 

Lähteet: K-ruoka.fi, Viinimaa.fi

K-Citymarket Päiväranta
Päivärannantie 18, Kuopio
Puh. 010 537 9600, ma–su 8–21
www.k-citymarket.fi

CHILIGLÖGI

Chili, kaneli ja kardemumma maustavat lämmittävän omenaglögin.

4 annosta • alle 30 min

  • ½ Pirkka mieto punainen chili
  • 8 dl Pirkka omenatäysmehua
  • 1 kanelitanko
  • 2 tl kokonaisia kardemumman siemeniä
  • n. 2 tl hunajaa
  • (tilkka tummaa rommia)

Halkaise ja poista chilistä siemenet. Viipaloi chili.

Mittaa omenatäysmehu ja mausteet kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.

Siivilöi glögi laseihin. Lisää halutessasi tilkka rommia. Tarjoa piparkakkujen kanssa.

OLUTGLÖGI

Trendikäs olutglögi tuo vaihtelua joulun ajan juomiin. Olutglögissä maistuvat tutut joulumaut uudella tavalla.

4 annosta • alle 15 min

  • 2 tlk (à 500 ml) Pirkka Parhaat Amber Ale -olutta tai Pirkka tummaa lager -olutta
  • 4 rkl fariinisokeria
  • 1  kanelitanko
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • ½ tl jauhettua neilikkaa
  • ½ tl muskottipähkinää

Lisäksi

  • 1 Pirkka (Luomu) appelsiini
  • Pirkka Luomu kanelia

Mittaa teräskattilaan olut, sokeri ja mausteet. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on sulanut ja olut on kuumaa. Älä kuumenna kiehuvaksi.

Pese appelsiini huolellisesti ja viipaloi se kuorineen. Poista kanelitanko glögistä.

Jaa juoma kuumaa kestäviin laseihin. Viimeistele appelsiiniviipaleella ja ripauksella kanelia. Tarjoa kuumana.

LAAKERINLEHTI-SIIDERIGLÖGI

Lämpimän laakerinlehti-siiderijuoman pohjana toimii aito ranskalainen omenasiideri.

4 annosta • alle 30 min

  • 2 plo (à 33 cl) Pirkka Parhaat Cidre brut -omenasiideriä
  • ½–¾ dl sokeria
  • 3–4 laakerinlehteä
  • 1 kanelitanko

Mittaa kattilaan siideri, sokeri ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä, kunnes sokeri on sulanut.

Siirrä kattila pois levyltä ja anna maustua kannen alla 15 minuuttia. Tarjoa heti.

HELPPO KIRSIKKAGLÖGI

Mieto kirsikkajuomasta tehty glögi sopii illanistujaisten ja pikkujoulujen tarjottavaksi.

5 annosta • alle 15 min

  • 1 l Pirkka kirsikkajuomaa
  • 1-2 kanelitankoa
  • 10 neilikkaa
  • 4 tähtianista

Keitä mehua, kanelitankoa, neilikoita ja tähtianiksia kattilassa miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. 

Makeuta halutessasi sokerilla tai mausta kirsikkaliköörillä. 

Siivilöi glögi laseihin. 

Lisää joukkoon esimerkiksi kuivattuja karpaloita ja manteleita. 

K-citymarket Päiväranta
joulu
glögi
kirsikkaglögi
chiliglögi
olutglögi
laakerinlehti-siideriglögi

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva