Isä Camillo: Välimerellisiä makuja savolaisittain

Välimerellisiä makuja savolaisittain

Teksti: Jere Lehtonen Kuvat: Jonna Kaasalainen Menu ja ohjeet: Sami Kinnunen
Vanhassa Suomen pankin konttorissa sijaitseva ravintola tarjoaa rehellisiä makuelämyksiä. Ravintolassa herkutellaan välimerellisesti Suomen luonnon tarjoamilla tuoreilla herkuilla. Alla kolmen ruokalajin reseptit.

Kaikki ovat tervetulleita! Syömään voi tulla kovat kaulassa tai tuulipuvussa, keittiömestari Sami Kinnunen lupaa.
Ravintolapäällikkö Nina Huttunen kertoo ravintolan painottavan aivan erityisesti palvelun osuutta ravintolakokemuksessa. Ruokailijat otetaan vastaan ennen kaikkea vieraina, joiden toivotaan tuntevan olonsa kotoisaksi.

- Rennolla, mutta asiantuntevalla otteella luodaan kodikkuutta, jotta ihmisillä olisi mukava tulla ravintolaan, Huttunen sanoo.

Ravintolan sisustuksessa kodikkaat sohvat majailevatkin tiloissa, joissa moderneihin linjoihin yhdistyvät lämpöä luovat vanhasta maailmasta muistuttavat yksityiskohdat.
 

RAVINTOLAN RUOKALISTAT, spesiaalit ja suositukset suunnitellaan pitkälti sesonkien mukaan. Ruokajuttua varten Kinnunen valitsi menun, jossa myöhäissyksyn juurekset ovat juuri parhaimmillaan ja Kallaveden kuhalle seuralaisena loistava beurre blanc -kastike kermaisuudellaan antaa tukevuutta viileneviä kelejä varten. Jälkiruoassa suomalaisten jälkiruokien kestosuosikki saa kaverikseen yllättävästi yhteensopivan palsternakan.

- Peruslinjauksella talvella on tarjolla syvempiä ja tummempia makuja, pitkään haudutettuja annoksia ja lämpimiä makuja. Keväällä ruokalista kevenee ja raikastuu, niin että mukaan tulee enemmän salaattia ja vihreätä ja myös grilliannoksia. Syksyllä puolestaan käytetään enemmän juureksia, sieniä, riistaa ja kalaa.

- Annokset valmistetaan silloin, kun niiden raaka-aineet ovat parhaimmillaan, Kinnunen kertoo.
 

ISÄ CAMILLON RUOKAMAAILMA saa vaikutteita laajalti välimeren maista Italiasta, Espanjasta, Ranskasta ja myös Lähi-Idästä ja Pohjois-Afrikasta. Annoksissa hyödynnetään kuitenkin suomalaisia raaka-aineita niin, että klassikot saavat uuden ilmeen. Vaikkapa vasikanlihan asemesta hirveä käyttämällä voidaan tuoda välimeren herkkuun pohjoista vivahdetta.
Viinilista koostuu myös kokonaan vanhan mantereen viineistä.

- Saman alueen ruoat ja viinit tyypillisesti sopivat hyvin yhteen, Huttunen toteaa.

Ravintola Isä Camillo, Kauppakatu 25-27, 70100 Kuopio 
isacamillo.ravintolamestarit.net/

Alkuruoka
Punajuuripesto crostinit & vuohenjuustoa

Pesto:

250 g paahdettu punajuuri
50g parmesanraaste
½ dl paahdettu pinjansiemen
½ dl oliiviöljy
1 valkosipulin kynsi
suola
mustapippuri

Soseuta kaikki

Annos:
1-2 palaa paahdettua patonkia 
tai leipää
punajuuripestoa
vuohenjuustoa

Koristeluun: rucolaa ja saksanpähkinää, oliiviöljyä, sormisuola

Juomasuositus: 
Domaines Schlumberger Pinot Blanc Les Princes Abbés 2013
Ranska
Kuiva, hapokas, hedelmäinen, sitruksinen ja yrttinen Pinot Blanc Elsassin alueelta.
Pääruoka
Kuhaa ja Beurre Blanc -kastiketta

Kastike:

½ dl valkoviinietikkaa
½ dl kuivaa valkoviiniä 
1 rkl hyvin hienoksi silputtua salottisipulia
1/4 tl suolaa
hyppysellinen valkopippuria
350 g voita nokareina
Mausteeksi: suolaa, pippuria, sitruunamehua

Laita paksupohjaiseen kattilaan nesteet ja sipulisilppu. Keitä lientä kunnes nestettä on jäljellä 1½ rkl. Ota kattila pois lämmöltä ja vatkaa liemeen 2 nokaretta kylmää voita.
Kun voi pehmenee ja kuohkeutuu liemessä, vatkaa sekaan uusi nokare.

1. Pane kattila miedolle lämmölle, vatkaa jatkuvasti ja lisää edelleen uusia voinokareita sitä mukaa, kun edellinen on sulanut kastikkeeseen.
2. Siirrä kattila pois lämmöltä heti, kun kaikki voi on käytetty

Kasvikset kuhalle esim:

Myskikurpitsaa paloina (esikypsennä)
Porkkanaa (esikypsennä)
Minitomaattia
Lehtikaalia (esikypsennä)

Juomasuositus: 
Joseph Drouhin Rully 2012
Ranska
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, kypsän karpaloinen, mausteinen ja yrttinen Pinot Noir Burgundin Côte Chalonnaisesta.
Jälkiruoka
Suklaa Ganache ja palsternakkaa -espressopralinea

Karamellisoitu palsternakka

Palsternakkapala
Kiehauta tilkassa vettä
Lisää muscovado ja voi

Suklaa Ganache

125g tumma suklaa, sulata
75g maustamaton hovijuusto
1½dl kermaa vaahdota
1kpl valkuainen vaahdota

Yhdistä kaikki varovasti

Espressopraline

150g paahdettu sokeri
100g paahdettu ja kuorittu 
hasselpähkinä
½dl espressopuru

Juomasuositus: 
Braida Brachetto d’Acqui 2014
Italia
Keskitäyteläinen, vähätanniininen, makea, pirskahteleva, marjainen, aromikas punaviini Italian Piemontesta.
punajuuri
pesto
crostini
kuha
ganache
suklaa
palsternakka
resepti
ruoka

Tutustu myös näihin yrityksiin

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva