Hyvä ruoka
parempi

juhla-
paikka

Teksti: NMT/Heta Jyrälä Kuva: Jonna Kaasalainen/juhlakauppa.com, Peräniemen kasino, MooCB, Kukkakauppa Rosanna, Juhlapallo ja Juhlavisio
Juhlapaikan valinnassa on vain mielikuvitus rajana. Juhlia voi järjestää kotona, kartanoissa, nuorisotaloilla, hotelleissa ja ravintoloissa, laivalla tai vaikka allasosastolla. Jos paikka ei ole virallinen juhlapaikka, voi sen vuokraamista aina tiedustella.
Mieti näitä
Helppous
Kuinka paljon haluaa tehdä itse?
Budjetti
Pihistätkö vai panostatko?
Ajankohta
Mikä kellon- ja vuodenaika?
Tarjoilut
Mitä ja millaiselle määrälle?
Vierasmäärä
Montako? Entä majoitus?
Ohjelma
Vaatiiko eritysjärjestelyitä?
Mieltymykset
Oman näköiset juhlat
Sijainti
Kuljetukset, reittiopastukset ja parkkipaikat?

Rauhalahden keittiöpäällikkö Toni Sallinen kertoo, että juhlapaikan valinnassa on ensisijaisesti määritettävä budjetti, joka antaa suunnittelulle selvät raamit. Isoimmat kustannukset syntyvät yleensä juhlapaikan vuokrasta, tarjoiluista ja juomista.

Mieleisensä juhlapaikan saamiksi liikkeellä tulee olla ajoissa. Varsinkin suosittujen hääpaikkojen kesälauantait varataan jo edellisenä syksynä. Pienemmät juhlatilat muina ajankohtina saattaa saada varattua paria kuukautta aiemmin.

- Ravintolavaraus alle 30 hengen syntymäpäiväseurueelle onnistuu paria viikkoa aiemmin helpostikin. Kesälauantait ja isot juhlapaikat vaativat pisimmän varausajan, muistuttaa Sallinen.

JUHLAT ONNISTUVAT monenlaisissa ympäristöissä. Kun tilaisuuden luonteelle sopivat tilat on löydetty, pystyy niistä muokkaamaan juhlakalun näköisen paikan. Ammattilaiset kuuntelevat herkällä korvalla päivänsankarin toivomuksia, joiden perusteella tila muokataan omannäköiseksi. Vaihtamalla kattauksen, ruuan ja koristeiden värejä ja elementtejä saadaan jokaiselle mieluinen juhlaympäristö. 

- Juhlapaikan valinnassa kannattaa selvittää onko paikassa monia huoneita ja saadaanko niitä yhdistettyä. Monet pienet huoneet tuovat haasteita ohjelman järjestämiseen, Sallinen avaa.

Tilojen muunneltavuus on ohjelman lisäksi eduksi myös perhejuhlien järjestämisessä. Lapsivieraille voi luoda oman leikkihuoneen, jonne saa mennä temmeltämään aikuisten kahvitellessa. 

- Esimerkiksi Rauhalahden äitienpäivälounaalla menun hintaan kuuluvat leikkihuone ja lapsenvahdit. Palvelu on ollut todella suosittu ja meillä käykin paljon lapsiperheitä, Sallinen vinkkaa.

Perhejuhlissa hinta vaikuttaa Sallisen mukaan enemmän juhlapaikan valintaan kuin esimerkiksi häissä. Valintaa tehdessä on hyvä huomioida se, kuinka paljon haluaa tehdä itse. Kaikissa paikoissa ei ole valmiina kunnon keittiötilaa tai henkilökuntaa, jotka vaikuttavat tarjoilun suunnitteluun.

HOTELLIT JA ravintolat ovat usein helppoja vaihtoehtoja, jos kaiken saa tilattua paikan päältä. Ravintoloissa kokonaishintaa nostaa muun muassa se, että sinne ei saa tuoda omia ruokia tai juomia. Toisaalta taas paikkoihin, jossa pitopalvelua ei ole, pitää tarjoilut pitää hankkia erikseen. Avaimet käteen -palvelussa kiinteä pakettihinta varmistaa, että loppusumma pysyy sovittuna.

- Nykyään ihmiset ovat valmiita maksamaan hyvästä ruuasta ja palvelusta. Ja kun palvelun varaa ammattilaisilta, juhlasankari ja vieraat voivat parhaiten keskittyä olennaiseen eli itse juhlasta nauttimiseen, Sallinen kertoo.

Hyvällä suunnittelulla saadaan toteutettua kaikille ihana juhlapäivä. Sallisen TOP3-vinkkilistaan kuuluvat ajoissa oleminen, hyvä suunnittelu ja maukkaat tarjoilut. Näillä saadaan luotua elämyksiä ja muistoja, jotka säilyvät pitkään.

juhlat
suunnittelu ja valmistelu
juhlapaikka
Rauhalahden ruoka- ja seurusteluravintola Sofia C:stä löytyy päivittäin katetut lounas- ja päivällisbuffeet, ruokalistan annokset sekä viihdettä useampana iltana viikossa.
Yhteystiedot: Katiskaniementie 8
Kuopio
70700
306083100
Aukioloajat:
Liike on avoinna!
Ma - La: 11:00-24:00
Su: 11:00-23:00

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva