Hyppy espanjalaiseen keittiöön

Espanjan Herkut:

Hyppy espanjalaiseen
keittiöön

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Digimag/Mirka Happonen
Kuopion kauppahallissa toimiva Espanjan Herkut tuo Kuopioonkin espanjalaista kulttuuria, jossa on okei hengailla viinilasilisella ja maistella pieniä herkkuja.

Juustolautasen voi koota monella tavalla. Kaksi tärkeintä nyrkkisääntöä on, että juustoja valitaan 3–5 kappaletta ja että ne tulee muistaa ottaa huoneenlämpöön puoli tuntia ennen tarjoilua. Juustot voi valita oman maun mukaan.

– Minä kokoan juustolautasen usein tekstuurin mukaan: siinä on nuorta vähän kypsytettyä ja pehmeää juustoa sekä kovempia juustoja, kuvailee yrittäjä Angel Silva Kuopion kauppahallissa sijaitsevasta Espanjan Herkut -putiikista.

JUUSTOLAUTASEN SEURAKSI sopivat hyvin leipätikut ja juomaksi punaviini-limonaadijuomasekoitus Tinto de Verano tai Yllera-valkoviini. Silvan yritys on ensimmäinen Kauppahallin yrityksistä, jolla on A-oikeudet. Hänellä on myös ulosmyyntioikeus alle 5,5-prosenttisiin juomiin.

– Ylleran erikoisuus on, että valmistus rypäleiden poiminnasta mehustamiseen tapahtuu saman yön aikana. Rypäleen maut säilyvät paremmin, kun ne poimitaan viileään aikaan, taustoittaa Silva.

Silvan puodista löytää korkealaatuisia espanjalaisia tuotteita, jotka hän itse maahantuo Suomeen. Espanjanlaiseen ruokakulttuuriin voi helposti tutustua viinilasillisen ja Silvan itse kokkaamien pinchojen tai tapasten parissa. Pohjois-Espanjasta kotoisin olevat pinchot ovat sopivia välipaloja, sillä ne ovat kuin ateria pienoiskoossa. 

– Haluan tuoda Kuopioonkin espanjalaista kulttuuria, jossa on okei hengailla viinilasillisella ja maistella pieniä herkkuja, hymyilee Silva. Kauppahalliin on helppo poiketa vaikkapa ostosten lomassa.

 

JUUSTOLAUTASELLINEN ESPANJAN MAKUJA

Herkkutattijuusto
Herkutteluun sopiva Manchego-herkkutattijuusto on erikoisempi tuttavuus. Se passaa myös suppilovahveropastan kaveriksi tuomaan lisää kermaisuutta.

Savujuusto
Idiazabal-juusto on tehty lampaan raakamaidosta, ja sitä on kypsytetty kuusi kuukautta. Sitä voi käyttää parmesaanin tapaan tai tuomaan savun makua esimerkiksi keittoon.

Chilijuusto
Suosittu Manchego-chilijuusto on makumaailmaltaan paprikainen. Siinä on hieman jälkipotkua, joten se sopii myös vähemmän tulisesta pitävälle.

Mahón-juusto
Puolen vuoden kypsyttäminen tuo Mahón-juustoon todella intensiivisen maun.

Espanjan Herkut
Kuopion kauppahalli
Kauppakatu 45, Kuopio
Puh. 046 551 3913
www.espanjanherkut.net

espanjan herkut
juusto
viini
espanjalainen
Kulttuuri
tapas
herkkutattijuusto
savujuusto
chilijuusto
mahón-juusto
tinto de verano
yllera
valkoviini
punaviini
limonadi

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva