Huurteisella makua kesään

Huurteisella
makua kesään

Teksti Digimag/Teemu Viemerö Kuvat Digimag/Teemu Viemerö, panimot, Kesko, Shutterstock
Kesä tuo tullessaan upeat aurinkoiset säät grillata mitä maukkaimpia grilliherkkuja. Grillaamiseen sekä yleisesti suomalaiseen kesään kuuluvat maittavat oluet. Samalla kun pienpanimoiden määrä kasvaa myös vähittäiskauppojen oluttarjonta laajenee hyvää vauhtia.

Raikas olut on Suomen kesän suosituimpia juomia, joka sopii niin seuraan kuin ruokaan. Suurien juomavalmistajien rinnalle on vuosien saatossa noussut Suomeen useita pienpanimoita, joihin lukeutuu muun muassa vuoden 2017 aikana perustettu kuopiolainen Rock Paper Scissors. Samalla myös pienpanimoiden oluiden kysyntä kuluttajien keskuudessa on kasvanut kovaa vauhtia. Niin sanotut indie-oluet ovat nostaneet kulinaristista maistelukulttuuria.

Päivärannan K-Citymarketin Mika Säämänen vastaa kaupan juomista ja teollisista elintarvikkeista ja näkee työssään suosion nousua erikoisoluiden parissa. Pienpanimoiden oluet saapuvat Keskon kautta.

‒ Suurin osa juomista saapunee meille ketjun valikoiman puitteissa. Saamme myös itse vaikuttaa tarjontaan sen mukaan mitä on saatavilla. Pyrimme pitämään valikoimassa ennen kaikkea lähellä tuotettuja, paikallisien panimoiden juomia kuin myös ulkopaikkakuntalaisten tarjontaa. Pienpanimot sekä niiden olutvalikoima on lisääntynyt huomattavasti ajan saatossa, Säämänen kertoo.

‒ Uusi alkoholilaki on myös mahdollistanut vahvempienkin oluiden saapumisen. Tämä on ollut hieno asia niille indie-oluiden ystäville, jotka haluavat nauttia erikoisoluensa vahvempana. Vahvassa oluessa maut tulevat eri tavalla oikeuksiinsa, Säämänen jatkaa.

PAIKALLISTA TARJONTAA edustavat Iso-Kallan Panimon ja Rock Paper Scissorsin oluet, joiden valikoima kattaa suuren osan hyllytilasta. Ulkopaikkakuntalaisia oluita on saapunut ympäri Suomen – aina Helsingistä Tornioon asti, ja jokaisella panimolla on tuotteilleen oma persoonallinen, erottuva brändi ja imago. Jokaisesta oluesta huokuu tekijöidensä rakkaus olueen.

‒ Erikoisoluiden menekki on ollut todella hyvä. Asiakkaat haluavat maistella oluita, joten ruoan ja makuelämysten merkitys on noussut juomakulttuurissa selkeästi. Panimot ovat tuoneet  markkinoille gluteenittomia vaihtoehtoja, joita myös löytyy valikoimastamme, Säämänen kertoo. 

K-CITYMARKET PÄIVÄRANTA
Päivärannantie 18, KUOPIO
Puh. 010 537 9600
Avoinna ma–la 8–21, su 10–21
www.k-citymarket.fi

MIKA SÄÄMÄNEN SUOSITTELEE PIENPANIMOVALIKOIMASTA:

1 Agnus Red Ale (Iso-Kallan Panimo, Kuopio)
Yhteistyönä Finnagnus-lihanjalostajan kanssa tehty pihviliha-olut. Tumman punainen maltainen ja reilummin humaloitu red ale. Ruokasuosituksina pihviliha, mausteisemmat ruoat ja grillin antimet.

2 The Lizard NEIPA (Rock Paper Scissors, Kuopio)
Kuopiolaisen RPS:n ja espoolaisen Fat Lizard Brewingin yhteistyön tulos. Maukas, samea ja hedelmäinen New England India Pale Ale, joka sopii muun muassa seurustelujuomaksi tai mausteisiin ruokiin.

3 Kyyttö Milk Stout (Panimo Hiisi, Jyväskylä)
Kyyttö on lempeän lauhkea, suklaisen paahtomaltainen, laktoosilla ja lakritsijuurella liennytetty Milk Stout, joka sopii grilliruokien jälkiruoaksi.

4 Gluteeniton Brewer's Special Alabama Red IPA (Saimaan Juomatehdas, Mikkeli)
Brewer’s Special on suodatettu gluteeniton pintahiivaolut. Oluen maku ja tuoksu on havuinen, kevyen karamellinen sekä kuivan greippinen. Sopii mausteisiin ja savuisiin sekä BBQ-ruokiin.

5 Gluteeniton KauppaIPA (Pyynikin Käsityöläispanimo, Tampere)
KauppaIPA on gluteeniton IPA-olut, joka on vaalea, raikas ja hedelmäinen pintahiivaolut. Sopii muun muassa mausteisiin ja tulisiin ruokiin sekä hampurilaisten kera.

6 St. Olaf Pale Ale (Mustan Virran Panimo, Savonlinna)
St. Olaf on amerikkalaisella Citra-humalalla humaloitu, raikas olut, jonka aromeina tulevat esiin sitruksisuus ja häivähdys trooppisia hedelmiä. Kokeile mausteisten ruokien kera.

K-citymarket Päiväranta
olut
panimo
lähiruoka
Iso-Kallan panimo
Rock Paper Scissors
Hiisi
Saimaan Juomatehdas
Mustan Virran panimo
Pyynikin käsityöläispanimo
kotimainen
K-citymarket Päiväranta on laajan valikoiman ja erinomaisen ostokokemuksen ruokakauppa, jossa kotimaisuus on kunniassa. Kauppa on edelläkävijä suomalaisen ruuan sekä lähi- ja luomutuotteiden valikoimissa. Tällä hetkellä tuotteiden kotimaisuusaste on 80%. Et välttämättä ymmärrä, mitä tapahtui. Kun asiat kaupassa ovat kunnossa, tiedät vain,...
Yhteystiedot: Päivärannantie 18
Kuopio
70420
105379600
Aukioloajat:
Liike on suljettu
Ma - La: 8:00-21:00
Su: 10:00-21:00

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva