Laatua ja hittiruokaa lautaselle

Teksti: NMT/Sirpa Korhonen Kuvat: Pixabay
Ruokatrendit muuttuvat ajan saatossa, mutta puhtaat ja kotimaiset raaka-aineet ovat kuluttajien kestosuosikkeja. Kotikokkien keittiössä lautaselle loihditaan aterioita enenevissä määrin kasviksista ja lähellä tuotetuista raaka-aineista.
Herkkuja hyvillä sattumilla

NYKYÄÄN KOTIKOKKI suosii leivonnassaan suoria ja aitoja makuja. Superfoodeja löytyy kaupan hyllyltä monessa eri muodossa, kuten jauheina. Kotimaisia marjajauheita voi käyttää monipuolisesti osana aterioita ja leivontaa. Tai sellaisenaan. Jauhe on helppo ja terveellinen tapa maustaa ja sävyttää esimerkiksi jälkiruokia tai itse tehtyjä jäätelöitä.

- Itse käytän marjajauheita paljon kakkujen täytteisiin ja kuorrutteeseen, kertoo Noppasoppa-ruokablogin Nanna Mononen.

Leivonnassa käytettäviä perusraaka-aineita pyritään yhä enemmän korvaamaan gluteiinittomilla vaihtoehdoilla, jotka sopivat kaikille. Muun muassa valkoisen vehnän sijasta käytetään kookos- ja riisijauhoja. Lisäksi vegaanisia raaka-aineita on enemmän saatavilla. 

- Luulen, että kasvipohjaiset leivontatuotteet ovat tulleet jäädäkseen, Nanna lisää.

www.noppasoppa.blogikoti.fi

Vegaanius, monikäyttöisyys ja laatu ovat nyt kotikeittiöiden hittejä. Arjen helpot ruokavalinnat tehdään terveellisyyttä silmällä pitäen. Suosioon ovat nousseet erilaiset ruuan pääraaka-aineena käytettävät innovaatiot, jotka tuovat vaihtoehdon lihalle ja mainion proteiininlähteen kasvisruokavalioon. Näitä vaihtoehtoja kannattaa vannoutuneen lihansyöjänkin kokeilla.

VUODEN 2016 ruokailmiöksi valittu Nyhtökaura kasvattaa edelleen suosiotaan. Se on ekologisesti kaurasta, pavuista ja herneistä valmistettu, koostumukseltaan lihanomainen tuote, joka sopii käytettäväksi parhaiten paistettuna. 

Superfoodiksikin tituleerattu Härkis on kotimaisista härkäpavuista valmistettu proteiinivalmiste. 

Mifu on Valion lanseeraama ruokarae, jonka löytää kaupan juustohyllyltä. Raejuustoa läheisesti muistuttava ruokarae sopii erinomaisesti paistoruokiin.

Oumph! tuo ruokaskaalaan myös vaihtelua. Ruotsalainen soijaproteiinivalmiste on saatavilla pakasteesta sekä paloina, fileinä, että suikaleina ja sillä on kananlihaa muistuttava koostumus. Oumph! sopii erinomaisesti myös grillattavaksi.

Sekä Nyhtökaura, Härkis, Mifu, että Oumph! ovat lisättävissä ruuanvalmistuksen loppuvaiheessa, sillä niitä ei tarvitse erikseen kypsentää. Lämmittäminen ja halutessaan oman maun mukainen maustaminen riittää. Kaikista tuotteista on saatavilla myös valmiiksi maustettuja vaihtoehtoja.

RAAKARUOKA ON löytänyt tiensä ruokablogien kautta varsinkin kotikokkien jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Puhtaita ja kypsennystä tarvitsemattomia tuotteita löytyy kotimaastamme runsaasti ja läpi vuoden. Tällöin jauhojen, sokerin, kananmunan ja suklaan sijaan voi käyttää pähkinöitä, hunajaa, kookosöljyä ja raakakaakaojauhetta.

Aamujen pelastus, ruokaisa tuorepuuro valmistuu helposti yön aikana. Tuorepuuro perusreseptissä on neljä ruokaelementtiä; kaurahiutaleet, vapaavalintainen neste ja massa, sekä oman maun mukainen makuelementti. Esimerkiksi illalla sekoitetut kaurahiutaleet, maito, rahka ja hunaja ovat aamulla täyteläinen aamupala. Makua antamaan voi lisätä sesongin mukaisia marjoja tai hedelmiä.

 

HÄRKIS-PASTAKASTIKE

6 annosta, valmistusaika alle 30 min.

1rs (250 g) Verso Härkis kypsää härkäpapuvalmistetta
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
1 tlk (500 g) Pirkka Luomu tomaattimurskaa
½ dl Pirkka aurinkokuivattuja tomaattisuikaleita
1 Pirkka tomaattisosetta
1 tl suolaa
1 tl basilikaa
½ tl sokeria
mustapippuria maun mukaan
1-2 dl Pirkka Kaura kasvirastasekoitetta
tuoretta basilikaa pinnalle

1. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita pannulla öljyssä. (Voit käyttää aurinkokuivattujen tomaattien öljymarinadia.) 
2. Lisää pannulle tomaattimurska, aurinkokuivatut tomaattisuikaleet, tomaattisose ja mausteet. Anna kastikkeen hautua kannen alla noin 10-15 minuuttia. 
3. Sekoita kastikkeen joukkoon kaurakerma sekä härkäpapuvalmiste. (Voit halutessasi korvata osan kaurakermasta vedellä). Kuumenna kastike ja tarjoa se pastan sekä tuoreen basilikan kanssa.

NYHTÖKAURA-KOOKOSCURRY

4 annosta, valmistuaika alle 30 min.

Gold&Green nyhtökauraa, nude tai 1 ps (280 g) Oumph! The chunk -soijaproteiinipaloja (pakaste)
2rkl öljyä
1 (100 g) sipuli
1 valkosipulinkynsi
n. ½ tl Pirkka currya
½ (200 g) parsakaalia
100g Pirkka ohuita vihreitä papuja (pakaste)
1 tlk (400 ml) Pirkka kookosmaitoa
¾ tl suolaa
korianteria hienonnettuna

1. Mikäli käytät Oumph! -soijaproteiinipaloja, aloita paistamalla niitä pannulla rasvassa 4-5 minuuttia ja siirrä ne sivuun. Nyhtökauraa ei tarvitse paistaa.
2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipuleita ja currya öljyssä pannulla.
3. Irrottele parsakaalin kukinnot sopiviksi suupaloiksi ja kuutioi varsi pieniksi kuutioiksi. Lisää parsakaalit, pavut ja kookosmaito pannulle. Mausta suolalla ja hauduta, kunnes parsakaalit ovat lähes kypsiä.
4. Lisää nyhtökaura tai paistetut soijaproteiinipalat kastikkeen joukkoon ja kuumenna vielä pari minuuttia. Ohenna kastiketta hieman vedellä, mikäli se on liian sakeaa. Tarjoa kookoscurry esimerkiksi basmatiriisin kanssa.

K-citymarket Päiväranta
nyhtökaura
härkis
Oumph
Mifu
raakaruoka
kotikokki
arkiruoka
reseptit
K-citymarket Päiväranta on laajan valikoiman ja erinomaisen ostokokemuksen ruokakauppa, jossa kotimaisuus on kunniassa. Kauppa on edelläkävijä suomalaisen ruuan sekä lähi- ja luomutuotteiden valikoimissa. Tällä hetkellä tuotteiden kotimaisuusaste on 80%. Et välttämättä ymmärrä, mitä tapahtui. Kun asiat kaupassa ovat kunnossa, tiedät vain,...
Yhteystiedot: Päivärannantie 18
Kuopio
70420
105379600
Aukioloajat:
Liike on suljettu
Ma - La: 8:00-21:00
Su: 10:00-21:00

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista