Historian havinaa

lautasella

TEKSTI Digimag/Sirpa Korhonen KUVAT Koivumäen Kartano
Koivumäen Kartanon historia alkaa 1700–luvulta, uusi päärakennus täyttää tänä vuonna 110 vuotta. Rauhallisessa miljöössä ja maukkaissa menuissa arvostetaan suomalaista luontoa ja paikallista kulttuuria.

Koivumäen Kartano henkii edelleen vanhan ajan tunnelmaa. Kartanon liiketoiminta nojaa kolmeen elementtiin: hyvään ruokaan, henkilökohtaiseen palveluun ja kauniiseen miljööseen. Tasokas kokonaisuus luo oivat puitteet kokouksille ja perhejuhlille. 

Tilavassa päärakennuksessa voi viettää juhlia samaan aikaan useampikin seurue, sillä keskikerroksen vierastilat on jaettu neljään eri tilaan. Lisäksi alakerrasta löytyy tilava saunakabinetti. Yläkerta on yksityiskäytössä. Liuta kanoja ja kukko, Herra Huttunen nimeltään, sekä lampaat täydentävät Kartanon tiluksien maalaismiljöön.

PERINTEITÄ SUOSITAAN myös ravintolan menuissa, jotka koostuvat lähellä tuotetuista kotimaisista raaka-aineista. Esimerkiksi pihviliha tulee Runnilta sekä marjat ja sienet Suonenjoki-Karttula-akselilta. Kartanon keittiössä valmistuvat niin ateriat kuin leivonnaisetkin alusta lähtien taitavissa 
käsissä. 

‒ Tykkään paikallisista perinneruuista ja aidoista mauista. Meillä ruuassa on tunnistettavia komponentteja ja ruoka on sitä miltä näyttää, kertoo Kartanon keittiöpäällikkö Harri Ruutiainen.

KOIVUMÄEN KARTANOLLE Ruutiainen tuli keittiöpäälliköksi vuonna 2008 ja parin vuoden kuluttua alkoi yrittäjän taival yhdessä kolmen muun osakkaan kanssa. Savon Keittiömestarien puheenjohtajana Ruutiainen on toiminut vuoden 2017 alusta lähtien.

‒ 90-luvun laman aikaan päätin vaihtaa alaa ja koska ruuanlaitto ja leipominen ovat aina olleet oma juttu, niin päätin lähteä opiskelemaan ravintola-alalle. Niin harrastus muuttui työksi. On hienoa, että jokainen päivä töissä on erilainen. Osakkaana Koivumäen Kartanolla olen ollut nyt yhdeksän vuotta. Sisäinen yrittäjyys on aina ollut olemassa ja nyt yrittäjyys on oma valinta ja elämäntapa. Saa tehdä sitä, mitä haluaa ja niin paljon kuin haluaa, Ruutiainen lisää.

Kartanon 110-vuotisjuhlallisuudet ja Suomi 100 teema kulkevat käsi kädessä. Teemat nivoutuvat yhteen menuissa ja tapahtumissa. Kartanon juhlavuotta vietetään puutarhajuhlien merkeissä lauantaina 25. elokuuta. Juhla on kaikille avoin. 

Keittiön maittavat menut ovat saatavilla myös catering-palveluna Kuopion kaupunkialueelle. Myös ympäristöarvot kuuluvat Kartanon liiketoimintaan. Meneillään on ympäristösertifikaattihanke, Ekokompassi, jossa muun muassa minimoidaan sähkönkulutusta ja jätteen määrää

Hiillostettua siikaa, kastiketta ja duchessea

PORKKANA-VOIKASTIKE
100 g porkkanaa
70 g sipulia pilkottuna
voita freesaamiseen
50 g voita kuutioituna
n. 1 l kalalientä
1–2 dl valkoviiniä
suolaa ja valkopippuria
DUCHESSE
1 kg jauhoisia perunoita 
2 munankeltuaista
50 g voita
2 tl suolaa

1 Leikkaa porkkana ohuiksi suikaleiksi, freesaa voissa kattilassa. Nosta suikaleet pois.
2 Laita voita kattilaan ja lisää sipulit, freesaa hetki  ja kaada kalalientä, valkoviiniä sekä valkopippurit ja anna kiehua.
3 Keitä hieman kokoon, siivilöi sipulit pois. Suurusta tarvittaessa esim. maizenalla.
4 Lisää porkkanasuikaleet ja vatkaa kastikkeeseen pehmeää voita. Älä keitä enää, tarkista maku ja laita suolaa tarvittaessa.
5 Keitä perunat kuorineen kypsäksi. Kuori perunat, murskaa niitä hieman. Sekoita voi ja suola perunamassaan esimerkiksi sähkövatkaimella.
6 Anna jäähtyä vähän aikaa. Erottele keltuaiset ja sekoita perunamuusimassan joukkoon. 
7 Laita massa pursotinpussiin ja pursota leivinpaperille kauniiksi annoksiksi.
8 Paista Duchesse-perunoita uunissa 
200–220 asteessa uunissa 10–15 
minuuttia, kunnes ne saavat kauniin värin.
9 Hiillosta siika kuumalla paistinpannulla suolan päällä, ensin nahkapuolelta ja sitten toiselta puolelta

Koivumäen Kartano
Koivumäenkuja 18, Kuopio 
Puh. 017 3614 291
www.koivumaenkartano.com

Koivumäen
kartano
ravintola
historian
havinaa
harri
ruutiainen
siika

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva