Herkkuja
Savosta
maailmalle

Teksti Digimag/Teemu Viemerö Kuvat Liepuskan Herkkupaja Oy
Savolaiset herkut maistuvat meillä ja maailmalla. Elintarvikkeet ovat yksi tärkeimmistä vientiartikkeleista Suomessa.Venäjän tuontipakotteista elpyvä vienti on suunnannut myös Pohjois-Savon yritykset viemään elintarvikkeita ympäri maailman.

Jokunen vuosi takaperin suolattomat voit ja juustot täydensivät kauppojen hyllyjä ale-hinnoin. Erikoisten meijerituotteiden myynti lähikaupoissamme johtui vuonna 2014 Venäjän asettamista tuontipakotteista, jotka loivat koko Suomen elintarvikeviennille ison loven. Koko maan 430 miljoonan euron elintarvikevienti Venäjälle putosi reiluun 113 miljoonaan euroon, joka toi uudet haasteet saaden pohjois-savolaisten kuin myös koko suomalaisen elintarviketeollisuuden laajentamaan katsettaan muuhun maailmaan.

Näkökulman avartuessa, yritykset oppivat uutta ja asenteet muuttuivat luoden yhteistyön ilmapiirin. Elintarviketeollisuusliitto ry:n toimitusjohtaja Pia Pohja on nähnyt muutoksen positiivisena kehityksenä, joka on mahdollistanut elpyvän viennin.

– Viime vuosina kilpailu on selkeästi muuttunut. Aiemmin suomalaiset yritykset näkivät toisensa enemmän kilpailijoina vientimarkkinoilla. Yhä enemmissä määrin olemme menneet yhdessä markkinoille ja muun muassa selvittäneet kohdemarkkinoita ja tehneet markkinatutkimuksia sieltä minne olemme milloinkin menossa. Osallistumme yhdessä messuille ja näyttelyihin sekä muihin vientitapahtumiin, joissa olemme nähneet suomalaisten ponnistelevan yhdessä viennin eteen. Suomi on kuitenkin pieni maa, joten vientimarkkinoita kannattaa lähteä hakemaan yhteistyössä. Finpron elintarvikealan "Food from Finland" -kasvuohjelma on yksi tärkeimmistä vientiä eteenpäin työntävistä voimista, Pohja mainitsee.

– Kokonaisuudessaan Suomi on elpynyt todella hyvin Venäjän tuontipakotteista. Pakotteiden voimaanastuessa starttasimme viennin kehityksen ja vaihtoehtoisten kohdemaiden etsimisen nopeasti käyntiin yhteistyössä Finpron kanssa. Tapahtuma oli shokki monille aloille, kuten meijerialalle, joka vaati nopeaa toimintaa. Ensi vuoteen mennessä olemme kuroneet pakotteista aiheutuneen kuilun umpeen, Pohja jatkaa tyytyväisenä.

Tämän hetken tärkeimpiä vientimaita ovat Ruotsi, Viro, Saksa, Alankomaat, Espanja sekä yhä Venäjä, joka ei asettanut tuontipakotteita kaikkiin tuotteisiin. Viennin elpymisen myötä myös Kiina on osoittautunut tärkeäksi kauppakumppaniksi myyntilupien avauduttua, ja markkinoita haetaan niin Etelä-Afrikasta, Etelä-Koreasta, Lähi-idästä sekä Aasiasta.

ProAgrian vuoden 2014 tutkimuksen mukaan Pohjois-Savon vientimaihin kuuluvat muun muassa Viro, Latvia, Liettua, Valko-Venäjä, Venäjä, Ruotsi, Norja ja Espanja, USA, Aasia, Norja, Kiina, Balttian maat, Ranska sekä muut Pohjoismaat ja EU-alueen maat.

 – Näissä alueissa on kysyntää suomalaisille elintarvikkeille, joiden vahvuus on puhtaus, laatu ja ruokaturvallisuus. Meillä on maailman puhtain ilma ja maaperä. Eläimistä pidetään huolta ja antibiootteja käytetään vähän. Laatukriteerit ovat todella korkeat, mikä saa muut maat kiinnostumaan tuotteistamme, Pohja kertoo lopuksi.

Suomalaisista elintarvikkeista koko maailman mittapuussa viedyimmät elintarvikkeet ovat voi ja muut meijerituotteet, alkoholijuomat, sokerikemian tuotteet, tuore kala, sianliha, kaura ja suklaa. ProAgrian vuoden 2014 tietojen mukaan monista Pohjois-Savon tuotteista ulkomaille viedään esimerkiksi voita ja meijerituotteita  (Maitomaa ja Valio), Kala-Lapin kalatuotteita,

Lignell & Piispasen liiköörejä ja vodkaa ja suonenjokelaisen Keski Oy:n tekemiä rinkeleitä, Karelian Caviarin kitasammen kaviaaria sekä Liepuska Herkkupaja Oy:n leipomotuotteita.

– Tämän vuoden puolella aloitimme viennin Iso-Britanniaan, jossa Lontoo on meidän päävientialue. Teemme siellä ravintolakauppaa useille yksiköille, jotka haluavat tarjota skandinaavista ruokaa ja leivonnaisia. Vienti ei ole vielä suurta, mutta se on meille todella merkittävää liiketoimintaa. Näkymät ovat erinomaiset, koska maassa arvostetaan laatua, aitoja tuotteita ja aitoja makuja. Maassa on korkea elintaso ja halu sijoittaa hyvään ruokaan, Liepuskan toimitusjohtaja Timo Turunen kommentoi.

– Vientiä meillä ei ole vielä muihin maihin. Koemme tärkeäksi keskittyä yhteen juttuun ja tehdä sen todella hyvin. Vaikka käytämme tukkureita ja jälleenmyyjiä, vientimarkkinat silti vaativat, että liiketoiminta pidetään omissa käsissä. Nämä ovat tärkeitä vinkkejä kaikille vientiä suunnitteleville yrityksille, Turunen jatkaa

– Vientiin meneviin herkkuihin on mahdollista tutustua paikallisessa Päivärannan K-Citymarketissa, jossa lähituotetut ruoat ovat ykkössijalla kaupan valikoimissa. Tunnetut vientituotteet sopivat erinomaisesti liikelahjoiksi maailmalle mennessä, lisää kauppias Pasi Toppari.

K-Citymarket Päiväranta
Päivärannantie 18, KUOPIO 
Puh. 010 537 9600, 
Ma–la 8–21, su 10–21
www.k-citymarket.fi

 

ruoka
kuopio
K-citymarket Päiväranta

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva