Helpot eväät mukaan

Helpot eväät mukaan

Teksti Digimag/Anne Kettunen Kuva Shutterstock
Täyttäviä ja käteviä eväitä valitsemalla saa lisäenergiaa pitkään päivään.

Monesti työpäivälle tulee pituutta ja jaksaa pitäisi pitkälle iltapäivään. Koulupäivän jälkeen opiskelija vielä saattaa jatkaa harrastuksiin. Valmiiksi mukaan otetuilla eväillä ja reppuun sujautetuilla välipaloilla saa lisää energiaa jaksamiseen.

Tunti, pari ennen urheiluharrastukseen menoa voi halutessaan napata jotain helposti sulavaa. Hyviä välipaloja ovat ruis- tai kauraleipä, hedelmä ja kourallinen pähkinöitä tai itse tehty smoothie, jossa on esimerkiksi marjoja, hedelmiä, pähkinää ja vaikka jogurttia, maitoa tai kasvijuomaa.

Mikäli työpaikalla ei ole jääkaappia käytettävissä, kannattaa valita hyvin säilyviä ruokia. Keitot ovat erinomaisia lounaita. Hyvä vinkki on keittää kerralla suuri kattilallinen keittoa ja kaataa annos termospulloon, jossa soppa säilyy pitkään. Lopun keiton voi pakastaa yksittäisinä annoksina, jolloin pakastimesta voi poimia evästä valmiina mukaan otettavaksi. Lounaaseen mennessä jäinen keitto on jo sulanut hyvin. 

ILMAN KEITTÄMISTÄ saa hyviä lisäkkeitä kasviksille ja vaikkapa lihapullille tai kanalle, kun hauduttaa couscousia tai nuudelia hetkisen kuumassa vedessä. Annospikapuuron saa valmiiksi myös vain vettä lisäämällä. Nopean lounaan tai välipalan saa lisäämällä niin ikään kuumaa vettä maustettuun pika-ateriapurkkiin.

Jos työpaikalla ei ole mikroa ruokien lämmittämiseen, niin vaihtoehtoina ovat vaikkapa ruokaisat salaatit. Käytä salaatin pohjana hyvin säilyvää raaka-ainetta, kuten perunaa, pastaa tai couscousia. Yrtit, baby-pinaatin lehdet ja rucola ovat hyviä vihreitä valintoja salaattiin. Annosta voi täydentää vielä juustolla, kinkulla, kanalla, kasviksilla, kikherneillä tai pavuilla. Makua saa siemenistä, pähkinöistä, oliiveista ja aurinkokuivatuista tomaateista. Jos mukana on helposti pilaantuvia aineksia, kuten lihaa, ateria kannattaa säilyttää muovirasiassa kylmäkalleilla varustetussa kylmälaukussa. Kylmäkallejen sijaan laukkuun voi laittaa jäädytetyn vesipullon, joka pitää ruuan kylmänä ja sulaessaan tarjoaa virkistävää juotavaa.

NÄLKÄ LÄHTEE myös tuhdisti täytetyillä voileivillä proteiinipitoisen täytteen, esimerkiksi keitetyn kananmunan, kera. Vihreälehtiset kasvikset ovat hyviä energianlähteitä, ja avokado pitää energiatasoa tasaisena aterian jälkeen.

Puuro, jonka seassa on hedelmiä ja pähkinöitä tai siemeniä, on hyvä ja halpa lounas. Sitä voi vielä täydentää kasviksilla, kuten minitomaateilla. Oivan välipalan saa sekoittamalla raejuuston joukkoon banaania, mysliä ja pähkinöitä. Myös naposteluporkkanat ja valmiiksi leikatut vihannespalat ovat loistavia terveyspaloja. 

Nälän voi taltuttaa valmiiksi täytetyillä monen makuisilla kolmioleivillä, valittavana ovat esimerkiksi kana ja kinkkujuustoleipä. Täytettyjä patonkeja ovat muassa meetvursti-munakaspatonki ja loimulohipatonki. Välipalauutuuksia ovat Pirkka mango-currykanarulla ja Pirkka kimchi-kebabrulla. K-Citymarket Päivärannan Salaattibaarista löytää terveelliset eväät helposti mukaan valitsemalla mieleisensä annoksen. 

K-Citymarket Päiväranta

Päivärannantie 18, KUOPIO 
Puh. 010 537 9600, ma–su 8–21
www.k-citymarket.fi

Härkäpapupyörykkäsalaatti

Laita Beach house kitchen- blogin tapaan trendikäs ja ruokaisa kasvissalaatti purkkiin, proteiinipitoinen salaatti ei jätä nälkäiseksi! Härkäpapupyörykät tekevät siitä ruokaisan, ja purkitettuna se säilyy hyvin päivän aikana repussa.

4 annosta • alle 30 min

1 pkt Pirkka Cosmopolitan-salaatti
1 pkt Pirkka härkäpapupyöryköitä
1 kpl munakoiso
1 tl öljyä paistamiseen
2dl kvinoaa (keitinveteen suolaa ja valkosipulikynsi)
½ prk Pirkka puolikuivattuja kirsikkatomaatteja
2 kpl retiisiä
1 kpl korianteria

Kastike
1 prk Pirkka turkkilaista jogurttia
2 rkl sitruunamehua
suolaa ja pippuria

Tee ensin kastike: sekoita jogurtti, sitruunamehu, suola ja mustapippuri. Laita maustumaan kylmään.

Valmista kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan (valmistumisaika noin 15–18 minuuttia). Laita keitinveteen suola ja valkosipulinkynsi.

Viipaloi munakoiso noin 1 senttimetrin paksuisiksi siivuiksi ja ripottele päälle suolaa. Anna itkettyä hetki ja pyyhi neste pinnoilta. Paista tai grillaa öljyssä kaunis pinta.

Pese salaatti ja revi se pienemmiksi palasiksi.

Valuta puolikuivatut tomaatit. Siivuta retiisit ja punasipuli ohuiksi siivuiksi.

Kokoa salaatti purkkiin, viimeistele korianterilla ja tarjoile jogurttikastikkeen kanssa.

 

Tuhti eväsleipä

Tuhti eväsleipä antaa puhtia. Ruispalaleipä kätkee sisäänsä jauhelihapihvin, paistetun kananmunan ja tomaattia.

6 kpl • alle 30 min

6 kpl Pirkka ruispalaleipää
pihvit 1 
½ dl Pirkka kaurahiutaleita 
1 dl maitoa
400 g Pirkka naudan jauhelihaa
1 kananmuna
noin 3 rkl makeaa chilikastiketta
noin ½ tl suolaa
ripaus mustapippuria

Lisäksi
6 paistettua kananmunaa
basilikaa 
2–3 (250 g) tomaattia
Pirkka hampurilaiskastiketta

Valmista ensin pihvit. Mittaa kulhon pohjalle kaurahiutaleet ja maito. Anna turvota hetki. Lisää kulhoon jauheliha, muna, chilikastike, suola ja pippuri. Sekoita mureketaikina tasaiseksi.
Muotoile kostutetuin käsin leivinpaperille pellille 6 isoa pihviä. Paista 200 asteessa 15 minuuttia.

Ripottele paistettujen kananmunien pinnalle basilikaa. Viipaloi tomaatit. Voitele leivät hampurilaiskastikkeella. Täytä pihvillä, munalla ja tomaatilla. Paina päälle kansileipä. Kääri kelmuun ja ota evääksi.

#digimag
#eväät
#reseptit
#k-citymarket päiväranta

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva