Hedelmien
säilytys kotona

Teksti: NMT/Mirka Happonen Kuvat: Shutterstock
Tuoreet hedelmät ovat maukkaita välipaloja. Kun ne säilyttää oikeanlaisissa olosuhteissa saa tuoreista hedelmistä nauttia pidempään.

Oikeanlaisella säilytyksellä saadaan kaikki irti hedelmän elinkaaresta. Hedelmät säilytetään muovipussiin tai rasiaan pakattuina, jotta niiden kosteus ei haihdu, vaan ne säilyvät pidempään tuoreina ja mehevinä. 

Huoneenlämmössä parhaiten viihtyy banaani, joka menettää makunsa ja harmaantuu jääkaapissa. Sitrushedelmissä puolestaan kannattaa noudattaa nyrkkisääntöä, että makeat viihtyvät jääkaapissa ja happamat huoneenlämmössä. Myös trendikästä avokadoa säilytetään lämpimässä.

Jääkaapissa säilytettäväksi suositellaan persikkaa, appelsiinia, luumua, omenaa ja päärynää. Joista erityisesti jälkimmäisiä suositellaan käsittelemään varoen, sillä kolhut ja painaumat nopeuttavat hedelmien pilaantumista. Appelsiinin ihanteellinen säilytyslämpötila on +5 astetta ja omenan ja päärynän se on vain +2 astetta.

OMENAT, LUUMUT, persikat ja päärynät on säilytettävä erillään. Sillä ne erittävät etyleeniä, joka nopeuttaa muiden hedelmien kypsymistä. Etyleeni on kaasu, jota syntyy, kun hedelmä hengittää. Banaanit ovat erityisherkkiä tälle kaasulle, siksi niitä ei pidä säilyttää lähelläkään omenoita.

Eksoottisista hedelmistä esimerkiksi karambola eli tähtihedelmä säilyy kotona kosteassa ja kylmässä, +3 asteessa. Ja maukkaat melonit viihtyvät viileässä noin +8 tai +12 asteessa. Paloitellut melonit on hyvä säilyttää jääkaapissa. Raikas ananaskirsikka säilyy parhaimmillaan melonin tavoin viileässä noin +12 asteessa.

TUNNETKO JO NÄMÄ HEDELMÄT?

Kauppojen hyllyiltä löytyy paljon erilaisia eksoottisia hedelmiä. Uusiin makuihin on mielenkiintoista tutustua.

Granaattiomena
Erikoinen granaattiomena on hehkutettua superruokaa, joka sisältää paljon erilaisia vitamiineja ja antioksidantteja. Antioksidantit ovat hyviä ennaltaehkäisijöitä moniin sairauksiin ja joihinkin ikääntymisen mukanaan tuomiin kehon muutoksiin.Granaattiomenasta syödään  kirpeän raikkaat siemenet jotka sopivat hyvin salaatteihin, juomiin tai vaikka smoothieihin. Siemenet lähtevät parhaiten irti puuharukkalla kopauttelemalla. Hyvä granaattiomena on väriltään pääosin punainen. 

Papaija
Papaija on yleisimpiä hedelmiä trooppisilla alueilla, mutta harvinainen Suomessa. Hedelmä sisältää paljon A- ja C-vitamiineja. Maultaan hieman melonia ja aprikoosia muistuttava. Papaija voidaan nauttia sellaisenaan tai hedelmäsalaateissa. Sitä voi hyödyntää myös mehuissa ja nektariineissa. Kypsä papaija on aavistuksen pehmeä.  

Karambola
Karambola on vihertävä raakana ja kypsänä kirkkaan keltainen. Karambolan poikkileikkaus on tähden muotoinen, mistä juontaakin hedelmän toinen nimitys, tähtihedelmä. Maultaan kirpeä ja hapokas, joka johtuu sen sisältämästä oksaalihaposta. Karambolan voi syödä sellaisenaan tai hyödyntää salaateissa viipaleiksi leikattuna, tai koristeena. Lämmitettynä karambolaa ei kannata käyttää, sillä se muuttaa maun parfyymiseksi.

Taateli
Makea ja hunajamainen taateli on kypsänä väriltään tumman tai vaalean ruskea. Makean makunsa vuoksi sopii erinomaisesti kakkuihin, välipalaksi, salaatteihin tai sellaisenaan. Sisällä taateleissa on pitkä siemen.

Avokado
Trendiruoka avokado on todellista superruokaa. Maultaan mieto, kermainen ja aromikas, jonka ansiosta sopii alkupaloista jälkiruokiin. Avokadon kuori on väriltään tumman vihreä ja sisällys vaalean vihreää. Keskellä on suuri siemen, joka on helppo poistaa ennen syömistä. Avokado sisältää vain vähän kaloreita ja sen sisältämät rasvat auttavat suojaamaan sydäntä.

Litsi
Etelä-Kiinasta kotoisin oleva litsi on maultaan mehukas ja makea. Kypsänä väriltään punaruskea. Hedelmäliha on hieman läpikuultavaa ja ennen syömistä sisältä tulee poistaa siemenkivi. Sopii syötäväksi sellaisenaan tai itämaisiin ruokiin, juomiin ja booleihin.

Ananaskirsikka
Marjanomainen ananaskirsikka on maultaan aromaattinen ja raikas. Voidaan käyttää kuten muitakin marjoja. Kullankeltaiset marjat sopivat sellaisenaan syötäväksi, leivonnaisiin tai juomiin. Sopii myös juustotarjottimelle illanistujaisiin. Kypsä ananaskirsikka on pehmeä ja oranssinkeltainen. Pienet lehdet suojaavat sitä kuljetuksen aikana ja sisällä olevat pehmeät siemenet ovat syötäviä.

Passionhedelmä
Ulkonäöltään vaatimaton passionhedelmä on maultaan kuin ananas ja mansikkamainen. Kypsänä se on hieman ryppyinen ja rusehtava. Passionhedelmälle on paljon hyviä käyttötarkoituksia, sen voi syödä sellaisenaan, jogurtissa, hedelmäsalaateissa tai hyytelöissä. Hedelmä kannattaa säilyttää yksinään, sillä se erittää paljon etyleeniä, joka edistää muiden ympärillä olevien hedelmien kypsymistä.

Lohikäärmehedelmä
Eli pitahaya mielenkiintoisen näköinen hedelmä, joka on ulkokuoren väritykseltään sinertävän punainen tai keltainen. Sisällä on vaalea hedelmäliha ja mustia syötäviä siemeniä. Lohikäärmehedelmä maistuu makean raikkaalle. Maku muistuttaa hieman kiiviä. Syödä sen voi sellaisenaan tai hyödyntää salaateissa ja juustotarjottimella. Suositellaan nautittavaksi jäähdytettynä. Kypsän hedelmän kuori on kokonaan punainen.

Persimon
Ulkonäöltään tomaattia muistuttava kirkkaan oranssi persimon on espanjassa viljeltävä lajike. Maultaan mehukas ja makea. Se voidaan nauttia myös kuorineen tai kuorittuna. Sopii erinomaisesti erilaisten juustojen kera. Maustaa mainiosti erilaisia salaatteja ja jälkiruokia.

Viikuna
Aromikas ja happaman makea viikuna on sipulimuotoinen ja väriltään sinipunainen tai ruskea. Hedelmäliha on punertavaa ja pehmeää. Parhaimmillaan viikuna on, kun sen kuori on ohut. Se kannattaa kuoria ennen nauttimista. Viikuna maistuu hyvin ilmakuivatun kinkun tai juustojen kanssa. Myös hedelmän siemenet ovat syötäviä.

Pomelo
Vähiten sitrushedelmistä kirpeä pomelo muistuttaa sisustaltaan hieman appelsiinia ja se kuoritaan samalla tavalla. Sisällä olevan hedelmäliha on kuitenkin erilaista kuin greipissä tai appelsiinissa, sillä se on kiinteämpää ja maultaan ovat makeampia tai miedompia. Pomelot voi syödä sellaisinaan tai hyödyntää salaateissa. Pomelo voi painaa jopa 2kg. Ja se sisältää paljon C-vitamiinia. 

Mistä tietää, että hedelmät ovat kypsiä?

Useimpien hedelmien kypsyyden voi päätellä niiden tuoksusta ja tuntumasta. 

Appelsiini
Kypsä appelsiini on painava ja kiinteä. Kypsyyden voi varmistaa myös sen kuoresta, jolloin se on ohut sekä sileä. 

Avokado
Avokadon kypsyyden voi tarkistaa leikkaamalla sen kannan irti. Jos sen alla on vihreää, hedelmä on yhä raaka. Kypsässä avokadossa kannan alta paljastuu keltaista. 

Ananas
Kypsän ananaksen tunnistaa sen voimakkaasta tuoksusta ja siitä jos sen lehdet irtoavat helposti. Voit siis kokeilla nuuhkaisun lisäksi repäistä yhden sen lehdistä irti. Mikäli se irtoaa helposti, ananas on kypsä.

Kookos
Kun heilutat kypsää kookosta sen sisältä kuuluu ääni, kuin se olisi täynnä vettä. Tästä tietää, ettei se ole vielä kuivunut sisältä.

Mango
Mangon kypsyydestä kertoo makea tuoksu. Kypsä mango antaa periksi, kun sitä puristaa. Väritys puolestaan ei kerro hedelmän kypsyydestä.

K-citymarket Päiväranta
hedelmät
säilyttäminen
arkiruoka
K-citymarket Päiväranta on laajan valikoiman ja erinomaisen ostokokemuksen ruokakauppa, jossa kotimaisuus on kunniassa. Kauppa on edelläkävijä suomalaisen ruuan sekä lähi- ja luomutuotteiden valikoimissa. Tällä hetkellä tuotteiden kotimaisuusaste on 80%. Et välttämättä ymmärrä, mitä tapahtui. Kun asiat kaupassa ovat kunnossa, tiedät vain,...
Yhteystiedot: Päivärannantie 18
Kuopio
70420
105379600
Aukioloajat:
Liike on suljettu
Ma - La: 8:00-21:00
Su: 10:00-21:00

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva