Haudutusruokien klassikko

Rinneravintola
Pehku:

Haudutusruokien
klassikko

Kaupallinen yhteistyö, Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Digimag/Mirka Happonen ja arkisto
Poimi tästä vinkit mureaan karjalanpaistiin.

Karjalanpaisti on nimensä mukaisesti Karjalasta kotoisin oleva perinneruoka, joka on monille suomalaisille juhlista tuttu ruoka. Jaana Sahlmanin reseptissä luotetaan pohjoiskarjalaisen isoäidin vinkkeihin ja yksinkertaisuuteen: paistiin tulee ainoastaan lihaa ja suolaa.

– Murakka paisti tulee yön yli hauduttamalla. Tai päivän, kunhan paisti on uunissa vähintään viisi ja mielellään kahdeksan tuntia, Sahlman kertoo.

Valmistelut aloitetaan lihojen pilkkomisella siten, että ne ovat kooltaan noin neljäsosan tulitikkulaatikosta. Valmiit lihat suolataan huolellisesti etukäteen merisuolalla. Kun suola on imeytynyt, lihat huuhdellaan ja laitetaan uuninkestävään astiaan.

– Jos mahdollista, kannattaa sekaan laittaa lampaan luu. Se tuo glamouria muuten kovin arkiseen ruokaan, neuvoo Sahlman.

Jotta paistista tulee mehevä, huomiota kannattaa kiinnittää uunin lämpötilaan. Aluksi lihat ruskistetaan kovalla lämmöllä ja sitten haudutellaan miedommalla lämmöllä. Lihan tulee olla koko ajan juuri ja juuri nesteen peittämänä.

– Tarvittaessa vuokaan lisätään kuumaa vettä, jotta lihan kypsyminen ei pysähdy, Sahlman sanoo.

Lihan määrässä ei kannata Sahlmanin mukaan kitsastella. Vaikka syöjiä olisi vain pari, alle kilon lihasta tulee pitkän hauduttamisen myötä vain kuiva klöntti. Isokin määrä ruokaa muuttuu moneksi. Kun paisti on syöty, siitä saa sivuun maukkaan ja hyvin leivän päälle levittyvän pateen. Sen jälkeen jäljelle jää lihakeitto: jatka ruokaa reippaasti laittamalla sekaan porkkanaa, sipulia, perunaa ja pippureita.

– Silloin on paisti poikinensa kaluttu loppuun asti! nauraa Sahlman.

Sahlmanin rinneravintola Pehkusta karjalanpaistia saa tilauksesta esimerkiksi erilaisiin juhliin. Elokuun loppuun saakka ravintola on avoinna perjantaista sunnuntaihin. Tarjolla on muun muassa lohi- ja gulassikeittoa, hampurilaisia ja vitriinituotteita. Tilauksesta lämpiävät fonduepata, sauna ja palju.

Rinneravintola Pehku
Pehkuntie 457, Tahkovuori
Puh. 044 048 1488
www.pehku.fi

KARJALANPAISTI MUMMON TAPAAN

2 kg sian- ja naudanlihaa
(lampaan luu)
merisuolaa

Suolaa lihat isossa astiassa, lisäämällä lihojen päälle sopivasti merisuolaa. 
Anna suolan vaikuttaa ja imeytyä 30–60 minuuttia. 
Huuhtele lihat ja nosta ne uuniruukkuun tai -vuokaan. Lisää kylmää vettä niin, että lihat peittyvät.
Laita vuoka tunniksi uuniin 200–220 asteeseen. Kääntele lihoja paistumisen aikana varovasti, jotta ne eivät hajoa.
Tarkista, että vettä on edelleen. Laita kansi päälle ja laske lämpöä 100–120 asteeseen. Anna hautua kahdeksan tuntia.
Tarkasta parin tunnin välein ja lisää tarvittaessa kuumaa vettä.
Tarjoile karjalanpiirakan, perunan tai muussin kanssa.

Pehkubaari
Karjalanpaisti
resepti
Kesä
ruoka
tahko

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva