Grillsson steakhouse & bar: Hyvä ruoka on sydämen asia

Hyvä ruoka on sydämen asia

Teksti ja kuvat: Rieti Jauhiainen
Nälkäinen tarvitsee kunnon evästä. Vaikka liha on pihviravintolan ykkösjuttu, voi siellä herkutella kevyemminkin. Alla kolmen ruokalajin reseptit.

Hotelli Rantasipi Atlaksen alakertaan torin laidalle heinäkuussa rantautunut Grillsson Steakhouse & Bar on kyseisen ravintolaketjun kolmas paikka. Helsingissä ja Tampereella aiemmin vaikuttanut ravintolakonsepti luottaa laadukkaisiin raaka-aineisiin ja ruoan huolelliseen valmistamiseen. Kuopiolaiset ovat löytäneet paikan ja tuotteelle on kysyntää.

- Olemme rehellinen pihviravintola, kiteyttää ravintolapäällikkö Pia Uljanoff

- Lähes ylitsepursuavan myönteisen asiakaspalautteen perusteella tällaista Kuopiossa on kaivattukin. Pihvien lisäksi kuopiolaiseen mentaliteettiin sopii turhan pönötyksen välttäminen. Meillä voi ottaa rennosti ja syödä silti tyylikkäästi vaikka ostosretken lomassa.
Rotukarjan murean lihan lisäksi mehevän pihvin julkinen salaisuus on matalalämpökypsytys.

- Kun haluttu lämpötila on saavutettu, pihvi viimeistellään grillissä, keittiöpäällikkö Jussi Yliniemi kertoo.

- Pihveissä käyttämämme Black Angus -rodun liha tulee Australiasta ja leikkaamme sen täällä itse. Raaka-aineiden alkuperän sanelee tarkoituksenmukaisuus ja hyvä lopputulos. Kotimaisia meillä ovat esimerkiksi kana ja possu, kun taas Tyson -härkä tuodaan Amerikan Yhdysvalloista.

Ei liene yllätys, että suomalaisen pihviravintolan suosituin pääruoka on pippuripihvi. Myös ylikypsä häränrinta tekee Yliniemen mukaan kauppansa. 

- Ylikypsä liha on tämän ajan hittijuttu. Gourmet-burgerit ja niiden kanssa tarjotut koururanskalaiset maistuvat asiakkaille myös hyvin.

Alkuruoka
Grillatut jättikatkaravunpyrstöt ja valkosipuliaiolia

500g jättikatkaravun pyrstöjä
salaattia (jäävuorisalaattia, viinisuolaheinää, rucolaa tai romainea)
majoneesia
valkosipulia
limeä tai sitruunaa
chiliä, suolaa, 
mustapippuria

1. Grillaa sulatettuja ravunpyrstöjä 5-7 minuuttia niiden koosta riippuen tai kypsennä ravut 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. 
2. Mausta ravut suolalla ja mustapippurilla. Sekoita hienonnettu valkosipuli majoneesin sekaan ja anna tekeytyä hetken aikaa. 3. Tarjoile ravut heti paiston jälkeen raikkaan salaattisekoituksen, tuoreen chilin ja paahdetun limen tai sitruunan kera

Juomasuositus: 
Cono Sur Bicicleta Riesling 2014
Chile
Kuiva, hapokas, hedelmäinen, kypsän sitruksinen, kevyen viheromenainen, hennon mineraalinen.
Pääruoka
Beef Wellington

4 kpl naudan sisäfileepihvejä (150-200g per annos)
dijonsinappia
4 kpl parmankinkku-viipaleita 
rasiallinen herkkusieniä
500g voitaikinaa (noin 125g per pihvi)
kananmunan keltuaista voiteluun
suolaa, mustapippuria, tuoretta timjamia

1. Hienonna sienet esim. sauvasekoittimella ja mausta suolalla, pippurilla ja tuoreella timjamilla. Paista massa pannulla kuivaksi ja purista vielä kuituliinan läpi loput nesteet pois. Jäähdytä tahna jääkaapissa.
2. Grillaa tai paista pannulla pihvien pinnat molemmin puolin ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Anna pihvien huilata hetki pöydällä paiston jälkeen. Sivele pihvien pintaan sinappia molemmin puolin. 
3.Levitä ison kelmupalan päälle parmankinkkusiivu ja levitä sienitahna taasen kinkun päälle. Aseta sinapilla voideltu pihvi tahnan päälle, sen toiselle reunalle. Kääri pihvi parmankinkku-sienikääreeseen ja muotoile kelmun avulla tasaiseksi nyytiksi.
4. Leikkaa voitaikinasta noin 15x20cm suorakaiteen muotoisia paloja ja voitele kaikki reunat keltuaisella. Laita pihvinyytti taikinalevyn keskelle ja nosta taikinan reunat fileen päälle. Sulje reunat tiiviisti ja voitele ne vielä keltuaisella.
5. Voitele Wellingtonin pinta ennen paistoa keltuaisella sekä pistele haarukalla taikinan pintaan muutama reikä. Paista 11-15 minuuttia 180 asteisessa uunissa tai sisälämpömittaria käyttäen niin että pihvin sisälämpötila on 48-54 astetta halutun kypsyyden mukaan. Anna pihvien vetäytyä pari minuuttia paiston jälkeen ennen kahtia leikkaamista. Paistoajat ja lämpötilat ovat ohjeellisia riippuen uunityypistä ja paistoalustasta. 

 

Juomasuositus: 
Tarapacá +Plus Organic Red Blend 2012
Chile
Täyteläinen, tanniininen, runsaan mustaherukkainen, mustikkahilloinen, minttuinen, kevyen tamminen.
Jälkiruoka
Mustikka-pannacotta

2dl kuohukermaa
2dl maitoa
40g sokeria
2kpl liivatelehtiä
1tl vaniljasokeria
2dl mustikoita

1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin vartiksi. Kiehauta kerma, maito ja sokeri. Ota kattila pois liedeltä ja puristele liivatelehdistä ylimääräinen neste pois. Lisää kattilaan liivatelehdet ja sekoita. Lisää seokseen vielä mustikat sekä vaniljasokeri ja sekoita vielä toisen kerran. 
2. Annostele seosta tarjoiluastioihin reilun desilitran verran. Jäähdytä pannacottaa kylmässä noin kolme tuntia. Koristeluun voi esimerkiksi käyttää murskattuja sitruunakeksejä, tuoreita mustikoita tai minttua.

Juomasuositus: 
Tosti Asti Dolce
Italia
Makea, keskihapokas, makean hedelmäinen, kevyen rusinainen, kukkainen.
jättikatkarapu
pihvi
pannacotta
resepti

Tutustu myös näihin yrityksiin

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva