Grillin ääreen nauttimaan

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Pixabay
Grillaus – mikä ihana tekosyy. Kesällä ruuanlaitosta, kesäpäivistä ja hyvästä seurasta voi nauttia ulkosalla, sillä yhä useampien keittiöt siirtyvät pihalle koko kaudeksi. Tässäpä kauden grillaustrendit.

K-ryhmän teettämän selvityksen mukaan suomalaiset grillaavat tänä kesänä raakamakkaroita sekä hedelmiä ja kasviksia. Lisäksi ruokaan halutaan panostaa tekemällä mahdollisimman paljon itse. Maailman makuja lautaselle puolestaan tuodaan muun muassa pintamaustamisella. Jo viime vuonna kovassa huudossa ollut hidas grillaaminen ja savustaminen pitävät yhä pintansa. 

MAKKARA on tunnetusti Suomen suosituin grillivihannes. Tänä vuonna varsinkin erikoismakkarat ja erilaiset maustetut makkarat kiinnostavat kokkaajia. Selvityksen mukaan kolmannes suomalaisista haluaa pistellä poskeensa trendikkäitä raakamakkaroita. Makkaroita myös maustetaan reilusti ja niistä löytyy monenlaisia makumaailmoja. Vahvempien makujen ystäville maistuvat varmasti esimerkiksi chilimakkarat ja toisille taas yrttisemmät versiot. 

LIHOISTA grilliin laitetaan yhä enemmän luullisia tuotteita kuten ribsejä. Tämän kesän trendeiksi uumoillaan naudan erikoisleikatut tuotteet, kuten picanha, tomahawk ja flanksteak. Myös kokonainen broileri ja muut broilerituotteet sekä laadukkaat burgeripihvit kiinnostavat. Porsaanlihoista grilliin päätyvät useimmiten ulkofilee- ja kasslerpihvit. 

KALASTA halutaan valita ruodottomia tuotteita, ja kala halutaan savustaa huolellisesti. Nopeammassa grillauksessa puolestaan luotetaan usein valmiisiin grillituotteisiin, joista löytyy liha tai kala ja kastikkeet samasta pakkauksesta.

KASVISTEN käyttämisessä vähennetään hävikkiä ja grillataan kerralla koko kasvi – naatteineen päivineen, sillä myös vihreät osat voi pääsääntöisesti syödä. Tänä kesänä grillissä lämmitetään kaikki kasvikset salaatista hedelmiin. Grillatuista hedelmistä, kuten nektariinista ja ananaksesta, tulee myös aivan herkullista jälkiruokaa. Kuten lihastakin, myös kasviksista halutaan nauttia nyt savustettuina.

Viime vuonna grillattavien kylkeen hierottiin rubeja eli erilaisia kuivamausteseoksia. Rubien lisäksi myös muut pintamausteet ja marinadit viehättävät grillaajia tänä kesänä. Trendikäs savustaminen pitää pintansa, joten kesäkokkaajia kiinnostavat myös valmiiksi savustetut tai pintasavustetut tuotteet. Makumaailmoissa matkataan tätä kesänä varsinkin Australiaan, Yhdysvaltoihin, Brasiliaan ja Koreaan.

GRILLAAMISESSA suositaan yhä eniten helppoa kaasugrilliä. Suomalaiset vaativat grilliltään paljon, joten laadukkaaseen grilliin ollaan myös valmiita panostamaan. Kaasugrillin lisäksi myös perinteisen hiiligrillin suosio nousee tasaisesti. Yleensä talouteen riittää yksi grilli, mutta sen lisäksi voi olla myös tulisija elävälle tulelle.

K-ryhmän selvityksen toteutti Frankly Partners. Kyselytutkimukseen vastasi suomalaista väestöä edustava otos K-Plussa-asiakkaista eli 1 003 suomalaista. 

ruoka
grillaus
grillaustrendit
Makkara
Liha
kala
kasvikset

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva