Canton Hin: Kantonin makuja

Canton Hin:

Kantonin makuja

Teksti ja kuvat: Ulriikka Myöhänen Menu ja ohjeet: Jimmy Xian
Kiinalaisessa ruokakulttuurissa korostuvat tuoreet raaka-aineet ja aito, alkuperäinen maku. Ravintola Canton Hin juhli vuonna 2014 15. syntymäpäiväänsä. Alla kolmen ruokalajin reseptit.

Kuopio on hyvänkokoinen kaupunki kiinalaiselle ravintolalle, sillä tapahtumia on paljon ympäri vuoden. Täällä saa hyvän pohjan yrittämiselle, sillä tänne mahtuu erilaisia ruokakulttuureja, omistaja Jimmy Xian iloitsee. 

Xian on alun perin kotoisin Etelä-Kiinan Kantonista, jonka mukaan ravintolakin on nimetty. Hän kertoo olleensa kiinnostunut ruoanlaitosta jo pikkupoikana.

- 5-vuotiaana osasin itse keittää riisiä kattilassa bambupuulla. Asuimme tuolloin maalla. Kun äitini tuli töistä ruokaostoksien kanssa, riisi oli jo valmista, Xian muistelee. 

Ammattikokiksi valmistunut, maailmanjanoinen nuori mies matkusti Suomeen vuonna 1991 saatuaan ystävältään vinkin työpaikasta. Xianilla ei ollut etukäteen käsitystä siitä, millainen maa Suomi on, ja Vantaalle laskeutuessaan hän ajatteli olevansa keskellä metsää. Pian maa kuitenkin lumosi nuoren miehen, sillä kaupungit vaikuttivat puhtaille ja kesäaikaan kukkia oli kaikkialla. Pääkaupunkiseudulta elämä johdatteli vuosien saatossa Mikkelin kautta Kuopioon, jossa hän sai pääkokin paikan kiinalaisesta ravintolasta. Vuonna 1999 Xian ryhtyi yrittäjäksi. 

- KIINASSA RUOKAKULTTUURI on jaettu viiteen eri alueeseen. Liikeideani ydin on siinä, että haluan tuoda kotikaupunkini ruokakulttuuria Kuopioon. Mielestäni Kantonin alueen ruoka on kaikista maukkainta, sillä se vaatii tuoreita raaka-aineita eikä mausteita käytetä liikaa. Maustaminen tapahtuu usein vain suolan ja sokerin avulla, joten raaka-aineiden oma maku korostuu. Olen kuitenkin sopeuttanut kiinalaiset herkut suomalaiseen makuun, ja täällä käytämme enemmän mausteita, Xian kuvailee. 

Kiinalaiseen ruokakulttuurin kulmakiviin kuuluvat kasvikset, liha sekä riisi. Xianin mukaan myös perunaa syödään, mutta se ei yleensä ole yhtä merkittävä osa annosta kuin riisi. Kantonin alue on tunnettu eksoottisista wokeistaan, ja yleensä kaikki kasvikset syödään kypsennettyinä. Ruokiin lisätään soijakastiketta oman maun mukaan. Yrityksen alkutaipaleella raaka-aineita tuotiin Aasiasta, mutta nykyisin niitä saa maahantuojalta. 

Ravintolassa vallitsee eksoottinen tunnelma, johon sekoittuvat herkulliset tuoksut. Tunnelmaa luovat myös erilaiset koriste-esineet, joilla on symbolisia merkityksiä.

- Erilaiset taruolennot tuovat onnea ja pitävät paikasta huolta. Esimerkiksi sanat kiinankaali ja rikkaus lausutaan kantoninkiinaksi samalla tavalla, vaikka kirjoitusasu onkin molemmilla sanoilla erilainen. Siksi kiinankaali symboloi rikkautta, Xian hymyilee. 

 

Alkuruoka
Kevätkääryleet

½ pkt lehtitaikinalevyjä
20g porkkanaa
20g sipulia
10g purjoa
50g kaalia
20g bambunversosuikaleita
Suolaa, valkopippurijauhetta ja valkosipulijauhetta maun mukaan. 
Kananmuna
Öljyä

1. Ota taikina sulamaan. Suikaloi kasvikset. Sekoita ne keskenään ja paista pannulla öljyssä. Voit lisätä valkosipulijauhetta, valkopippurijauhetta ja suolaa. Kasvisten kypsennyttyä kaada ne siivilän läpi, jotta neste valuu pois. 
2. Irrota lehtitaikinan sivut toisistaan. Yhdestä sivusta tulee yksi kääryle. Laita lehden keskelle kasvikset niin, ettei täyte pääse pursuilemaan. Taittele kasvistäytteinen lehti rullaksi ja liimaa kääryle kananmunan avulla tiiviiksi.
3. Uppopaista 180 asteessa noin kahden minuutin ajan, kunnes taikina muuttuu ruskeaksi. Koristele hapanimeläkastikkeella 

Juomasuositus: 
Tsingtao Olut
Kiina
Hyvinvarustelluista ruokakaupoista ja ravintolasta. Raikas ja maltainen, mukana aavistus makeutta ja pähkinäisyyttä.
Pääruoka
Kanaa Kung Po

100g kanan rintafileetä
1 rkl perunajauhoja
Soijakastiketta
Ruokaöljyä
20g sipulia
20g porkkanaa
10g kukkakaalia
10g parsakaalia
20g kiinankaalia
20g kesäkurpitsaa
20g paprikaa
5g inkivääriä
5g tuoretta valkosipulia
5g tuoretta chiliä
Sokeria
Kanalientä
Suolaa
200g riisiä 

1. Lihan valmistus. Pilko liha pieniksi kuutioiksi ja tee marinadi: lisää kanapalojen joukkoon 1,5 dl vettä, loraus soijakastiketta, ruokalusikallinen perunajauhoja ja loraus öljyä. Sekoita ja anna seisoa noin puolituntia, kunnes neste imeytyy kanaan. Jos osa nesteestä jää imeytymättä, laske siivilän läpi. Paista pannulla.
2. Leikkaa kasvikset kuutioiksi. Laita öljytylle pannulle hienonnettua inkivääriä, valkosipulia ja chiliä. Sitten lisää kasvikset, paista noin kolme minuuttia. Lisää suolaa, kanalientä ja sokeria. 
3. Keitä riisiä. Yhdistä kasvikset ja liha keskenään. Tarjoillessa annoksen päälle voi laittaa uppopaistettuja suolapähkinöitä. 

 

Juomasuositus: 
Torres Sangre de Toro 2012
Espanja
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, kypsän karpaloinen, mausteinen, hennon yrttinen.
Jälkiruoka
Jäätelöä ja friteerattua banaania

Vaniljajäätelöä
2 banaania

Taikinan valmistus:
40g vehnäjauhoja
10g perunajauhoja
3g kuivahiivaa
2g leivinjauhetta
noin. 30 ml vettä 

1. Liota hiiva veteen ja lisää loput ainesosat. Taikinasta pitäisi tulla paksumpaa kuin lettutaikinasta. Jos taikina ei kohoa, lisää hieman leivinjauhetta.
2. Leikkaa banaanit neljään osaan ja uita taikinassa. Uppopaista 190 asteessa, kunnes pinnasta tulee ruskea.
3. Tarjoile jäätelön kanssa. Voit lisätä siirappia, hunajaa tai vaikkapa toffeeta mausteeksi. 

Juomasuositus: 
Café Kahvilikööri
Suomi
Tummanruskea, kahviarominen, hennon toffeinen.
kiinalainen
kevätkääryleet
kana
banaani
resepti

Tutustu myös näihin yrityksiin

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva