Cafe Satama ja Bowld1ner:
Rennosti sataman
kesäkeittiössä

Teksti ja kuvat: Arja Kangas Menu ja ohjeet: Lasse Herd
Kesällä satamassa nautitaan ammattilaisten valmistamista vartaista sekä muista grilliherkuista. Luvassa on rentoa yhdessäoloa maukkaan ruoan äärellä. Alla kolmen ruokalajin reseptit.

Kaksi kuopiolaista ravintola-alan toimijaa yhdistävät tulevana kesänä rivinsä ja satamassa päästään rentoutumaan kesäkeittiön antimien kera. Bowld1nerin henkilökunta isännöi Cafe Sataman kesäkeittiötä vapusta lähtien aina ensi syksyyn saakka. Kesäkeittiössä nautitaan mutkattomasta ja maukkaasta ruoasta, joka valmistetaan kesään sopivasti grillissä.

- Tarkoituksena on tehdä rentoa grilliruokaa yksinkertaisella otteella, mutta laadukkaasti, tiivistää Bowld1nerin keittiömestari Lasse Herd.

Hänen mukaansa satamassa nautittava ruoka poikkeaa jossain määrin ravintolan perinteisestä linjasta. Kesäkeittiössä tarjoillaan nimenomaan grillissä helposti ja nopeasti valmistettavaa ruokaa, kuten maissia, kalaa, erilaisia vartaita sekä tietysti lihaa, kuten härkää. Tarjolla on myös salaattivaihtoehdot, unohtamatta burgeria.

- Raaka-aineet ovat mahdollisimman pitkälle kotimaisia ja lähellä tuotettuja. Suunnitelmissa on, että kesällä ruokailua voidaan piristää mahdollisesti kausituotteilla, kuten marjoilla. Ruoan on tarkoitus olla sellaista, että se saadaan nopeasti pöytään, Herd vinkkaa.

MENUA VOIDAAN myös kesän aikana muuttaa asiakkaiden palautteiden ja toiveiden mukaan.

- Jos joku annos todetaan hyväksi tai asiakkaat toivovat sitä erityisesti, voidaan menua muuttaa sitä mukaa. Tilauksesta tehdään mitä tahansa eikä mikään ole poissuljettua.

Kun kesäkeittiöstä halutaan rento seurustelupaikka, on siten myös luontevaa, että kokit tekevät ruoan avokeittiössä.

- Asiakkaat pääsevät seuraamaan ruoanlaittoa itse ja saavat halutessaan tulla juttelemaan tai kysymään vinkkejä grillaamisesta.

Cafe Sataman osakas Jari Koposen ja Bowld1ner:n toimitusjohtaja Tapio Olkkosen mukaan yhteistyö sai alkunsa näkemysten kohtaamisesta. Sen lisäksi, että kesäkeittiö on järkevä ratkaisu molemmille yrityksille, ollaan varsin samaa mieltä siitä, millaista ruokaa ja ilmapiiriä kesäkeittiön ympärille halutaan tuoda.

- Rentoa yhdessäoloa hyvän ruoan parissa, siihen pyritään.

Kesäkeittiön on määrä avautua vappuna ja se pidetään auki syksylle saakka. Keittiötä pidetään auki säävarauksella. 

MENU
Alkuruoka
Garlic bread

Oliiviöljyä
Valkosipulinkynsiä
Suolaa
Mustapippuria
Tuoretta persiljaa
Vuokaleipää (esim. paahtoleipää)

Hienonna valkosipulinkynnet ja persilja. Mausta oliiviöljy valkosipuli- ja persiljasilpulla sekä mustapippurilla ja suolalla oman maun mukaan.

Grillaa leipäsiivut ja pensselöi siivuja mausteöljyllä esimerkiksi pullasutia käyttäen.

Juomasuositus: 
Royal Cargo
Suomi
Oluen ja raikkaan siiderijuoman yhdistelmä.
Pääruoka
Grilliburgeri

Pihvirotuista naudanjauhelihaa
Suolaa, mustapippuria
Cheddarjuustoa
Jääsalaattia, tomaatia, suolakurkkua
Paahdettua sipulia
Hampurilaissämpylä
Bbq-kastiketta
Majoneesia

Mausta jauheliha suolalla ja pippurilla. Muotoile massasta sopivankokoisia palloja ja purista esimerkiksi kahden lautasen välissä pihveiksi. Mausta majoneesi suolakurkulla, sinapilla ja mausteilla, majoneesin voi halutessaan helposti tehdä myös itse.

Grillaa pihviä, kunnes nesteet alkavat nousta pintaan ja käännä. Mausta pihvin pinta vielä sormisuolalla. Laita cheddar-siivut pihvin päälle sulamaan. Paistoaika grillistä ja halutusta kypsyysasteesta riippuen muutama minuutti puoleltaan. Tunnet itse parhaiten oman grillisi. Käytä myös sämpylä grillissä, jotta se saa vähän lämpöä ja rapeutta.

Sivele sämpylän pohja bbq-kastikkeella, lado päälle salaattia, tomaattia ja paahdettua sipulia. Nosta näiden päälle mehevä pihvi juustoineen ja levitä kanteen kurkkumajoneesi. Voit kasata näin tai vaikka ihan miten vaan aurinkoisissa grillikauden avajaisissa. 

Juomasuositus: 
Royal Cargo
Suomi
Oluen ja raikkaan siiderijuoman yhdistelmä.
Jälkiruoka
Jälkiruokakahvi

Kahvia ja tilkka kahvilikööriä.

Juomasuositus: 
Lignell’s Cafe Cognac Liqueur
Suomi
Mahonginruskea, keskitäyteläinen, mokkainen, konjakkinen.
bowld1ner
cafe satama
ruoka

Tutustu myös näihin yrityksiin

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva