Burgerissa liittoutuvat makea ja hapan

Hotelliravintola Kumpu:
Burgerissa liittoutuvat makea ja hapan

Kaupallinen yhteistyö, teksti Digimag/Heta Jyrälä, kuvat Antibox

Outokummussa sijaitsevan hotelliravintola Kummun ravintola- ja hotellipäällikkö Petri Sjöblomille kala on raaka-aineena lähellä sydäntä. Puoliammattimaisesti kalastava Sjöblom käyttää annoksissaan itse pyydystämäänsä kalaa. Siksipä esimerkiksi listan päivän kala on sitä, mitä järvi sinä päivänä antaa.

– Hauki oli pitkään todella aliarvostettu kala, mutta esimerkiksi Etelä-Suomeen sitä menee näiltä seuduilta runsaasti. Haukipihvit ja -pullat kestävät hyvin pakastamista, joten kesän saaliista voi hyvin tehdä varantoja puoleksi vuodeksi, Sjöblom vinkkaa.

Hauella on Y-ruoto, joka saattaa tehdä siitä kinkkisen perattavan. Haukipihveissä tämä ei haittaa, sillä perkaamisen voi Sjöblomin mukaan tehdä kylmänviileästi kylkiviivan mukaisesti. Y-ruoto pois ja loppuosa ajetaan lihamyllyllä kahteen kertaan kalajauhelihaksi.

– Kala käsitellään kylmän kohmeana. Jäähilettä vaan sekaan, jos käsittelyaika uhkaa venyä, hän neuvoo.

Sjöblom sekoittaa reseptissään haukeen kirjolohta tuomaan rasvaisuutta. Rakennetta ja makua pihveihin loitsitaan käyttämällä perinteisen kerman sijaan kaurapohjaista creme fraichea. Samalla pihvistä tulee maidoton ja gluteeniton. 

– Majoneesin tilalla käytän yleensä sokerisuolatun lohen kastikkeena käytettyä hovimestarinkastiketta. Tuoretta tilliä tarvitaan nyrkillinen! Myös pakastettu tilli käy hyvin, Sjöblom kertoo.

Kesäaikaan hotelliravintola Kumpu on avoinna tiistaista lauantaihin. Ruokaa saa aina kello 20 saakka. Listalla on päivän kalan lisäksi muun muassa grillipihviä, pannupitsaa, salaattia – sekä tietenkin pehmistä ja suklaakakkua. Keittiö loihtii vaihtoehtoja myös erikoisruokavalioisille tarpeen mukaan.

– Kannattaa tutustua myös Vanhaan kaivokseen, jossa on ravintola, kaivoskierroksia sekä jännittävää tekemistä lapsille, kertoo Sjöblom Outokummun matkailuvinkeiksi.

Hotelliravintola Kumpu
Asemakatu 1, Outokumpu
Puh. 050 339 5561
www.hotellikumpu.fi 

Kummun haukipihvi

1 kg:n hauki tai erilaisia kaloja kuten lohta, kuhaa tai siikaa
1 sipuli
150 g kaura creme fraichea (tai ranskankermaa)
½ dl korppujauhoja
pari kananmunaa
1–2 rkl tilliä (kuivattua tai tuoretta)
loraus sitruunamehua
1 rkl sokeria
1–2 tl grillimaustetta
½ tl chilijauhetta
½ tl paprikajauhetta
suolaa ja pippuria

Mausta massa kesäfiiliksen mukaan ja tee pihvejä.
Paista voissa kauniit pinnat ja nostele 10 minuutiksi uuniin kypsymään 175 asteessa.
Kokoa hyvän sämpylän päälle burgeri, sinappia, suolakurkkua, lehtisalaattia ja tomaattia.
Lisää päälle iso lusikallinen hovimestarinkastiketta. 
Täydennä ateria ranskalaisilla ja chilimajoneesilla sekä tuopillisella kylmää Sandelssia.

Hovimestarinkastike

¾ dl sinappia
2 rkl valkoviinietikkaa
½ tl suolaa
valkopippuria
2 dl rypsiöljyä
1–2 rkl tuoretta tilliä tai ruohosipulia hienonnettuna

Sekoita ainekset keskenään. 
Valuta öljy nauhana sekaan samalla sauvasekoittimella sekoittaen.

ruoka
street food
Outokumpu
lähimatkailu
burger

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva