Burgeri saksalaisittain, danke!

Bierstube:
Burgeri saksalaisittain, danke!

Kaupallinen yhteistyö, teksti/Digimag/Heta Jyrälä, kuvat Digimag/Mirka Happonen, Bierstube
Poimi tästä hapankaalin ja nokkossinapin ohjeet!

Kylmää huurteista ja kuumaa kesäpäivää täydentämään sopii mainiosti saksalaistyyppinen schnitzel-burgeri. Annos eroaa kollegoistaan aina sämpylästä alkaen: saksalainen Pretzel-sämpylä on sisältä kuohkea, mutta päältä rapea. Sämpylän salaisuus on soodavedessä kiehauttaminen. Schnitzel eli leivitetty possunleike tuo annokseen runsautta ja täyteläisyyttä.

– Murea pihvi antaa rakennetta, ja saksalaista makumaailmaa täydentävät hapankaali sekä veikeä nokkossinappi. Tuoreet kasvikset viimeistelevät kokonaisuuden, kuvailee Laura Laukkanen ravintola Bierstubelta.

Parhaan burgerielämyksen saa valmistamalla nokkossinapin ja hapankaalin itse. Tuoreet nokkoset kuivataan ennen käyttöä. Hapankaalin valmistuksessa puolestaan menee reilu pari viikkoa, sillä kaalin pitää antaa käydä rauhassa. Siksi Pekka Laukkanen kehottaa tekemään hapankaalia kerralla ison satsin, sillä se myös säilyy viileässä jopa kuukausia ja sen voi myös pakastaa.

– Isoin työ on pilkkoa keräkaalit ja nuijia ne mehustumaan, mutta se on kyllä vaivan arvoista. Itse tehty hapankaali on todella hyvää ja raikasta! Pilkkomisessa kannattaa hyödyntää vihannesleikkuria ja malttaa nuijia suikaleita pienissä erissä, Pekka Laukkanen vinkkaa.

Hapankaalia voi myös maustaa haluamallaan tavalla. Astian pohjalle ja päälle voi laittaa esimerkiksi mustaherukan lehtiä, valkosipulia tai kuminaa.

Jos nälkä iskee ennen kuin hapankaali on valmis, kannattaa suunnata suoraan Stubewagenille. Ruokavaunun listalla on muun muassa burgeria ja wingsejä, joilla ruokitaan nälkäiset siellä missä tarvitaan. Vaunun liikkeitä voi seurata sosiaalisesta mediasta. Seuraava varma havainto vaunusta on 10.–11.7., jolloin se on parkkeerannut Iso-Kallan panimon terassille. Luvassa on musiikkia, kylmiä juomia ja herkullisia annoksia. 

– Burgerin kylkeen sopii parhaiten saksalaistyyppinen pils-olut, kuten Iso-Kallan Keskari, viimeistelee Laura Laukkanen.

Bierstube
Kasarmikatu 5–7, Kuopio
Puh. 017 282 1532, ravintola@bierstube.fi
www.bierstube.fi

Hapankaali Bierstuben tapaan

8 kg juuri korjattua, kiinteää keräkaalta
120 g merisuolaa
1–2 dl heraa (ei välttämätön)
noin ½ kg porkkanaa ja/tai omenaa

Huuhtele kaalit, poista vahingoittuneet lehdet sekä puumaiset osat korvertamalla.
Leikkaa kaalit tasaisiksi suikaleiksi terävällä veitsellä tai monitoimikoneen vihannesleikkurilla.
Nuiji kaalia puhtaalla survimella sangossa tai pienissä erissä muussa sopivassa astiassa, kunnes se mehustuu.
Pane käymisastiaan vuorotellen kaalia, omenalohkoja/karkeaa porkkanaraastetta ja suolaa. Paina ainekset astiaan mahdollisimman tiiviisti.
Hera ei ole välttämätöntä, mutta se nopeuttaa käymistä.
Peitä kaalisuikalaiden pinta kaalinlehdillä tai voipaperiarkilla. Pane päälle niin raskas paino, että liemi peittää kaalit. Peitä astia kannella tai muovikelmulla. Astiaksi sopii muovisanko tai sopivan kokoinen lasipurkki.
Kaali saa käydä aluksi 2–3 vuorokautta 20–24 asteen lämmössä. Sitten astia siirretään 15–18 asteeseen pariksi viikoksi. 
Seuraa kaalin käymistä päivittäin ja kuori muodostuva vaahto pois. 

Nokkossinappi

2 dl sinappijauhetta
2 dl sokeria
2 dl vispikermaa
2 rkl kuivattua nokkosta
1 ½ rkl valkoviinietikkaa

Sekoita kattilassa sinappijauhe ja sokeri hyvin. Älä lämmitä seosta vielä.
Lisää kerma erissä koko ajan sekoittaen. Tee tasainen seos.
Aloita kuumentaminen matalalla lämmöllä.
Kun seos on lämminnyt, nosta tehoa kiehumispisteeseen, mutta älä keitä.
Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä hetki.
Lisää etikka.
Jäähdytä sinappi huoneenlämmössä ja siirrä jääkaappiin kylmänä. Säilyy 3–4 viikkoa.

 

ruoka
resepti
Bierstube
tunne kaupunkisi
street food
burger

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva