Alahovin viinitila:
Viinejä ja ruokaa

perinteiseen tyyliin

Teksti ja kuvat: Noora Hyvönen
Viinitilan isäntä Risto Hallman kertoo marjaviinin valmistuksella olevan pitkät perinteet Suomessa. Myös tilan ruokamenu nojaa vahvasti savolaisiin perinteisiin. Alla kolmen ruokalajin reseptit.

Vuonna 1995 perustettu Alahovin viinitila on Suomen vanhin viinitila ja erikoistunut nimenomaan hedelmä- ja marjaviineihin. Vaajasalossa sijaitseva tila on kuulunut kesäpaikkana viinitilan isännän Risto Hallmanin suvulle jo vuodesta 1920. Kesämökkireissulle jäivät myös Risto ja hänen vaimonsa Taina Hallman vuonna 1977.

- Olin kierrellyt maailmalla viinitiloja ja nähnyt, millaisia matkailukohteita ne olivat. Mietin, että miksei Suomessa voisi olla samanlaista, taustoittaa Risto Hallman viinitilan syntyä.

- Täällä on kuitenkin pitkät perinteet marjaviinien teossa. Se on myös meidän päätuotteemme. Kaiken kaikkiaan valikoimissamme on noin kolmekymmentä erilaista juomaa.

Hallmanien viinitilalla valmistetaan sekä mietoja että väkeviä viinejä, likööreitä, viinoja, siidereitä, oluita ja mehuja. Valikoimiin kuuluu myös Suomen ensimmäinen joutsenlipun saanut olut.

- Oma suosikkini valikoimastamme on paremmin tämä, sanoo Taina Hallman tarjoillessaan hirven-, naudan- ja sianlihasta valmistettua Alahovin paistia sekä perunamuusia.

- Esimerkiksi lohikeitto on yksi listamme suosikeista. Monet ovat jo unohtaneet sellaisen herkun kuin lammaskaali, mutta täällä sitäkin on edelleen saatavissa.

ALAHOVIN VIINITILALLA käy 5000 – 10 000 matkailijaa vuodessa.

- Tila on auki syys-lokakuuhun asti. Meidät mielletään vahvasti kesäpaikkana, ja matkailualan sesonkiluonteisuus pitää vain hyväksyä. Ulkomaalaisten osuus kävijöistä on pieni, tuskin 5 %. Näistä venäläisiä ja saksalaisia on 90 %, kertoo Risto Hallman.

Aivan kylmiltään Hallmanit eivät viinitilallisiksi ryhtyneet. Viinialan koulutusta he hakivat Suomessa Lepaalta ja Muuruvedeltä. Lisäksi Hallmanit ovat kiertäneet ulkomailla kouluttautumassa.

Alahovin viinitila työllistää kolme ihmistä ympärivuotisesti, ja kesällä työvoimaa tarvitaan luonnollisesti enemmän. Tilalla on myös kotieläinpiha, jossa nähtävillä muun muassa strutseja, mustia lehmiä, villisika, villasika, riikinkukko ja lampaita. Sisätiloissa on kesällä esillä taidenäyttely.

MENU
Alkuruoka
Savolainen talkkunapuuro

6 dl vettä
4 dl savolaisia talkkunajauhoja
(Rantal​an tilalta Kortejoelta)
suolaa
voita

1. Vesi kiehautetaan ja siihen lisätään suola sekä talkkunajauhot.
2. Virta katkaistaan ja talkkunapuuron annetaan hautua kattilassa kannen alla vähintään 10 minuuttia.
3. Tarjotaan suurehkon voisilmän kera.

Juomasuositus: 
Hilikunkuiva Valkoinen Viinimarjaviini
SUOMI
Puolikuiva, vähän hapokas, marjainen.
Pääruoka
Alahovin savopaisti

1 osa hirvenlihakuutioita
1 osa naudanlihakuutioita
2 osaa sianniskakuutioita
Lihalientä
Katajanmarjoja
Suolaa ja pippuria
Sipulikuutioita

1. Kuutioidut lihat ja sipuli ladotaan kerroksittain emaloituun valurautapataan mausteiden kanssa.
2. Päälle kaadetaan lihalientä niin paljon, että lihat peittyvät.
3. Paistetaan uunissa n. 150 C vähintään 5 tuntia.
4. Paisti tarjoillaan perunamuusin, salaatin ja marjahyytelön kera.

Juomasuositus: 
Riistamusta Viinimarjaviini
SUOMI
Kuiva, hapokas, marjainen.
Jälkiruoka
Vadelmasorbetti

Valmistettu Siilinjärveläisen Ilkka Argillanderin viljelemistä vadelmista Peltolan juustolassa Suonenjoella. Tarjoillaan jälkiruokana
Alahovin likööriin kastettuna. Erittäin raikas ja marjapitoinen lähiruoka.

Juomasuositus: 
Mustikkalikööri
SUOMI
Tummanpunainen, täyteläinen, makea, mustikkainen.
viinitila

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva