Aitoja makuja omalta tilalta

Aitoja makuja
omalta tilalta

Teksti Digimag/Sisko Korhonen Kuvat Peltolan Juustola
Korkealuokkaisista jäätelöistään ja juustoistaan tunnetulla tilalla on pitkät perinteet.

Peltolan Juustola viettää tänä vuonna 25-vuotisjuhlapäiväänsä. Yritys vannoo aitojen, puhtaiden raaka-aineiden nimeen ja valmistaa juustoja, jäätelöä, sorbettia ja perinteistä kirnuvoita. Toiminta perustuu asiakkaiden toiveisiin ja tarpeisiin.

Tilalla keskitytään aistikkaan sinihomejuuston tuottamiseen. Maito tulee omalta Peltolan maatilalta, eikä missään yrityksen tuotteissa ole väri- tai aromiaineita.

– Kun juusto tehdään yhden tilan maidosta, niin siitä saadaan luonteikkain, sanoo tilan yrittäjä Matti Kärkkäinen. Juuston valmistuksessa yritys on omaksunut sveitsiläisen ajattelutavan, eli maun rakentaminen alkaa lehmien ravinnosta.

– Nurmen seassa olevat puna-apilat muuttavat maidon rakennetta ”pyöreämmäksi”, ja maidon rasvahappokoostumus on eri kuin tavan maidossa, Kärkkäinen tarkentaa. Tämän ansiosta juustossa on enemmän omega-3-rasvahappoja kuin juustoissa yleensä.

Kirnuvoista suurin osa menee ravintoloiden käyttöön ympäri maata. Voihin tuleva kerma hapatetaan yön yli, ja seuraavana päivänä se kirnutaan perinteisin menetelmin. Kirnumaito puristetaan pois, jolloin hapettuminen tuo voihin aivan omanlaisensa maun. Kirnuvoi käyttäytyy paistettaessa eri tavalla kuin tavallinen voi, ja hampaissa narskuvat pienet suolahiput tekevät siitä erityisen hyvää leivän päällä.

Jäätelöä on valmistettu tilalla sen perustamisesta asti. Yrityksen jäätelöä myydään pääasiassa ravintoloissa ja kioskeilla, ja valmistuksessa käytetään oikeaa kermaa ja maitoa. Sekä jäätelö- että sorbettimakuja on kertynyt asiakkaiden toiveiden myötä huikeat yli 400 eri makua. Jos valikoimasta ei jostain syystä löydy mieleistä, ottaa yritys vastaan uusia makuehdotuksia. Suosituimmat maut ovat vanhanajan vanilja ja terva.

MIELENKIINTOISIN ASIAKASTA varten kehitelty jäätelömaku on sinappi-piparjuuri. Erikoisimpia sorbetteja taas ovat olleet suolaiset variaatiot ja tilauksesta valmistetut kalapohjaiset sorbetit, joiden makuina on ollut lohi tai silli. Sitruuna-ampiaisyrtti on myöskin ollut astetta harvinaisempi makuyhdistelmä.

Tilalla aiotaan syksymmällä juhlistaa pitkää taivalta, kunhan kiireiltä liikenee aikaa.

– Vuosien aikana on riittänyt vauhtia ja kasvukipuja. Sitä vain yllättäen huomasi, että hupsista, mitenkäs tässä on 25 vuotta niin nopeasti mennyt, Kärkkäinen muistelee.
Hän myös povaa, että tulevaisuudessa maatilan sinihomejuustosta voi hyvän kysynnän vuoksi tulla uusia variaatioita.

PELTOLAN JUUSTOLA
Jalkalantie 6, Suonenjoki 
Puh. 020 766 9911, info@peltolan.fi
www.peltolanjuustola.fi

Peltolan Juustola
Jäätelö
juusto
maito
kirnuvoi
kirnumaito
sinappi-piparjuuri
sorbetti
sitruuna-ampiaisyrtti

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva