5 vinkkiä
energian-
säästöön
ruuanlaitossa

Teksti Digimag/Mette Maukonen Kuva Unsplash
Kokkaaminen vaatii uunien ja hellojen kovaa kulutusta, liesituulettimen huudattamista ja astioiden tiskaamista. Näiden lisäksi jatkuvasti hurisevat keittiölaitteet, kuten jääkaapit ja pakastimet, jotka kuluttavat energiaa ympäri vuoden.

1 Ruoan lämmittäminen mikroaaltouunissa 
kuluttaa paljon vähemmän energiaa kuin esimerkiksi ruoan lämmittäminen uunissa. Mikroaaltouuni on nopea ja helppo, kun taas uunin on lämmettävä ensin kokonaan. Isompia ruoka-annoksia kuitenkin kannattaa lämmittää uunissa.

2 Käytä kantta
Kun valmistat ruokaa kattilassa tai pannulla. Hellaa ei kannata turhaan pitää täydellä teholla, sillä kannen alta lämpö karkaa huomattavasti hitaammin, jolloin ruoka kypsyy vähemmälläkin teholla. Suuremmilla tehoilla induktioliesi olisi paljon säästävämpi valinta, mutta induktioliedet ovat huomattavasti kalliimpia.

3 Astianpesukone 
kuluttaa huomattavasti vähemmän vettä ja energiaa kuin käsin tiskaaminen. Kannattaa pestä mahdollisimman täysiä koneellisia, sillä tyhjään koneelliseen kuluu yhtä paljon vettä kuin täyteen.  Jos astianpesukoneessa on useita, paljon lyhyempiä ohjelmia, niitä kannattaa suosia. 

4 Jääkaapin tiivisteet ja pakastimen sulatus
unohtuvat joskus täysin. Tiivisteet on hyvä tarkistaa ja vaihtaa, ettei lämmin ilma pääse kulkeutumaan jääkaappiin. Jääkaappiin ei myöskään tulisi laittaa ruokia lämpimänä. Kylmälaitteiden lämpötilojen on myös oltava ihanteelliset, sillä ylimääräiset asteet lisäävät kulutusta. Pakastin kannattaa sulattaa joka vuosi, sillä se parantaa pakastimen toimintakykyä. 

5 Suunnitele ruoan valmistus 
ennen kuin teet yhtään mitään. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mitä välineitä tulee käyttää ja miten kauan. Esimerkiksi liesituulettimen tai uunin kanssa on oltava tarkka, sillä usein niitä pidetään turhaan päällä. On paljon helpompaa lievittää säästämisestä aiheutuvaa stressiä, kun kaikki on valmiiksi suunniteltu! 

vinkit
energiansäästö
ruuanlaitto
mikroaaltouuni
kansi
astianpesukone
jääkaappi
pakastin
sulatus
suunnittelu
ruoka
valmistus

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva