MAST-hanke kokoaa hyvää hyötytietoa maidontuottajille

Teksti DIGIMAG/ILPO LOMMI Kuva PIXABAY
Suomessa tuotetaan Euroopan laadukkaimpiin kuuluvaa lehmänmaitoa. Tämä johtuu tuottajien ammattitaidosta, maidontuotannon vahvoista tutkimus- ja tilaneuvontaperinteistä, laadukkaasta rehusta, hyvästä eläinterveydestä, suotuisista luonnonolosuhteista sekä tiukasta laadunseurannasta.

Suomessa tuotettavasta noin kahden miljardin litran lehmänmaidosta lähes kaikki kulkee meijerien ja suurempien maidonjalostusyksiköiden laaduntarkkailun sekä käsittelyn kautta.

Keskeisimpiin maitomaakuntiin kuuluvassa Pohjois-Savossa kehitetään maidontuotantoa muun muassa Euroopan unionin rahoittamilla hankkeilla. Yksi niistä on vuoden 2017 lopussa päättyvä MAST- eli maitotalouden ja alkutuotannon systemaattinen tehostamishanke.

Se on monien kapea-alaisempien kehitysprojektien ”sateenvarjohanke”. MAST on parantanut ProAgria Pohjois-Savon, Luonnonvarakeskuksen, Savonia-ammattikorkeakoulun ja MTK Pohjois-Savon yhteistyötä maitotalouden kehittämiseksi hankkimalla uutta tietoa tuottajille ulkomailta ja Suomesta.

Hankkeen projektipäällikkö Mika Repo ProAgria Pohjois-Savosta kertoo, että osallistumiset moniin kansainvälisiin tilaisuuksiin sekä asiantuntijaverkostojen rakentaminen ovat tuoneet hyötyinfoa esi merkiksi maidontuotannon ja yleisemminkin maatalouden huolena olevaan tilojen omistajanvaihdospulmaan.

– MONELLE elinkelpoiselle maatilalle ei tahdo löytyä jatkajaa omasta tai lähipiiristä. Ongelmaan on saatu ulkomailta vinkkejä ostajien ja myyjien tehokkaampaan kohtaamiseen sekä tilojen lunastuksiin samoin kuin johtamisjärjestelmiin. Suomalaisen maitotalouden korkea laatu, tuotantoeläinten hyvinvointi, laatuketjuajattelu sekä perheviljelmämalli kiinnostavat ulkomailla. Myös maitotalouden laaja kehitystoiminta on uutta ulkomaisille kumppaneillemme, kertoo Repo.

Hänen mukaansa MAST-hankkeen tulokset jäävät sen päättymisen jälkeen muun muassa internetiin. Lisäksi ProAgria hyödyntää niitä neuvonnassaan. Hankkeen nettisivuilla on toistakymmentä suomenkielistä videota, joissa kerrotaan esimerkiksi Tanskan hyvistä käytännöistä ja toimintamalleista.

Proagria pohjois-savo
Kehitysjohtaja Mika Repo, p. 043 825 2679
mika.repo@proagria.fi
www.masthanke.fi

 

kuopo
Savonia
MAST
hanke
työ

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva