Viimeistele
ranta laiturilla

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Digimag/Mirka Happonen, RT-tukku
Veteleekö vanha laituri viimeisiään vai kaivataanko uuden mökin rantaan veneelle kiinnityspaikkaa? Laiturin valinnassa kannattaa hyödyntää paikallista asiantuntijaa, sillä jokainen ranta on erilainen.

Kallaveden vedenkorkeus voi vaihdella jopa 50–90 senttiä, joten paras ratkaisu on hankkia kelluva laituriratkaisu. Laituri on pitkäikäinen hankinta, jonka käyttöikää saadaan lisättyä huolellisella hoidolla ja tarvittaessa jäiltä turvaan siirtämisellä.

– Suomessa jääolot ovat haasteelliset. Saattaa olla, että tutun mökkirannankin jäätilanne vaihtuu yllättäen ja yhtenä keväänä jäälautta nousee pitkälle rantaan. Silloin varsinkin kiinteät laiturit ovat vaarassa ja järven pohjaan juntatut paalut nousevat herkästi jään mukana ylös. Myös kelluvat laiturit saattavat ainakin siirtyä pois paikoiltaan, kertoo Laakson Laitureiden Laituriasiantuntija Ari Häkkinen RT-Tukusta.

Laiturista haaveilevan tarvitsee vain tietää tuleva käyttötarkoitus. Tuotteen koko ja malli hahmottuvat sen mukaan, halutaanko laiturilta uimaan vai kiinnittää siihen vene. Asiantuntijan tehtäväksi voi jättää rannan ja järven olosuhteiden kartoittamisen sekä paikan tarkistaminen sen mukaan, voiko laiturin mahdollisesti jättää veteen talveksi.

KUOPIOSSA LAITUREITA pääsee testaamaan Saaristokadun varressa Korkeasaaren jäätelökioskin ja levähdyspaikan lähellä olevassa laiturinäyttelyssä. Kelluvassa näyttelyssä on isompi venelaituri, jolle voi saapua veneellä, sekä pari pienempää huvilalaituria. Laiturit ovat vapaasti tutustuttavina jäiden lähdöstä kesän loppuun saakka. 

– Paikallisen toimijan etuna ovat nopea toimitus ja aina lähellä oleva asiantuntemus. Voimme tarvittaessa myös siirtää laiturin syksyllä talveksi jäiltä turvaan sekä asentaa sen keväällä takaisin paikoilleen. Laadukkaat materiaalit tekevät laiturista tukevan ja pitkäikäisen, kuvailee Häkkinen.

Häkkinen kertoo, että pääsääntöisesti laiturin saaminen kestää noin viikosta kolmeen viikkoon varastotilanteesta riippuen. Ensin laiturit kootaan osista Likolahden hallilla, josta ne kuljetetaan kokonaisina sopiville laskupaikoille. Häkkisen mukaan monet laiturit rakennetaan ulkona, jolloin useampi autoilija saattaa kurvata pihaan rupattelemaan. Laskupaikalta laituri uitetaan uuteen kotirantaan työlautan avulla. Asentajien työhön menee yleensä päivästä kahteen laiturista ja kohteesta riippuen, minkä jälkeen laituri on käyttövalmis.

– Toimimme noin 150 kilometrin säteellä Kuopiosta, ja eniten laitureita menee noin 30 kilometrin etäisyydellä. Kymmenen toimintavuoden aikana on tikattu Kallavettä pitkin monet kerrat, hymyilee Häkkinen. 

Vinkit laiturin hankintaan
  1. Mieti käyttötarkoitus. Haluatko saunasta uimaan vai isolla veneellä vesille?
  2. Älä ajattele vain hintaa. Laatu näkyy hinnan lisäksi parempina materiaaleina.
  3. Suosi paikallista osaamista, jolloin asiantuntijat ovat aina lähellä.
  4. Vieraile kelluvassa näyttelyssä. Vedessä oleva laituri on luonnollisessa ympäristössä

Laakson Laiturit / RT-Tukku Oy
Poijutie 6, Kuopio
Puh. 040 577 4324
www.laituriasiantuntija-kuopio.fi

Laakson laiturit
RT-tukku Oy
kelluva
laituri
ranta

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva