Uusia tuulia
satamassa

Teksti Digimag/Joona Paakkanen Kuvat Kuopio-Tahko, Kuopion Kaupunki
Yksi lähitulevaisuuden mielenkiintoisimmista rakennushankkeista uudistaa matkustajasataman ilmettä ja tuo kaivattua parannusta myös veneharrastajien palvelutasoon.

Kuopio kehittyy vauhdilla. Vuonna 2015 julkaistussa Maljapuro-Matkustajasataman käyttösuunnitelmasta käy ilmi, että Kuopion kaupungilla on merkittäviä suunnitelmia Kuopion matkustajasataman alueelle.  Alueen kehittämisellä halutaan vahvistaa Kuopion asemaa yhtenä Suomen vilkkaimmista ja suurimmista sisävesisatamista. Nyt tuo visio on lähellä toteutumistaan. 

Kuopion kaupungin suunnitteluinsinöörinä työskentelevä Ville-Veikko Pääkkönen kertoo, että joulukuussa 2017 kaupunki jätti Itä-Suomen aluehallintovirastolle (AVI) vesilain mukaisen lupahakemuksen Kauppakadun jatkeen aallonmurtajan jatkamiseksi ja leventämiseksi. Mikäli AVIn päätös on myönteinen, haetaan alueen esirakentamistöille vielä ympäristönsuojeluviranomaiselta maisematyölupa. 

‒ Jos maisematyölupakin myönnetään, voidaan alueen esirakennustyöt aloittaa mahdollisesti jo kuluvan vuoden loppuun mennessä. Itse rakennustöiden odotetaan kestävän parin vuoden ajan, Pääkkönen summaa.

KUSTANNUSARVIOLTAAN NOIN kymmenen miljoonan euron hanke uudistaa satama-alueen ja Maljalahden ilmettä radikaalisti. Kauppakadun jatkeena toimiva aallonmurtaja muuttuu tyylikkääksi promenadiksi, jonka varrelle on varattu paikkoja muun muassa hotelli- ja ravintolalaivoille. Lisäksi aallonmurtaja-alueen päähän on suunnitteilla virkistymis- ja palvelukokonaisuus, joka sisältää monikäyttöaukion ja pienpelikenttien lisäksi aluevarauksen sauna- ja ravintolarakennukselle.  

Saunahankkeen taustalla oleva Sauna Finlandia Holding Oy on parhaillaan rakentamassa vastaavanlaisella Lumo Nordic -konseptilla toteutettua saunaa myös Tampereen Laukontorille. Julkaisemassaan tiedotteessaan yritys kuvailee Lumo Nordicia konseptiksi, jossa rakennetaan kokonaisvaltaisia pohjoismaisia rentouttamiselämyksiä suomalaisen saunan ympärille kaupunkien keskustoihin. Aikaisemmin yritys on ilmoittanut, että Kuopion saunan rakentaminen on tarkoitus aloittaa vuonna 2019, jolloin avajaisia voitaisiin viettää kesällä 2020. Tällä hetkellä hanke odottaa lupaprosessin vahvistumista.

SATAMA-ALUEEN LAAJENTAMINEN on ensisijaisesti matkailuhanke. Sen tarkoituksena on kokonaisvaltaisesti parantaa edellytyksiä alueen palvelutason kehittymiselle. Se tuleekin tarpeeseen, sillä tämän hetkistä tasoa on monin paikoin tarpeen kehittää. Tilanteen kuitenkin odotetaan muuttuvan hankkeen myötä. 

Aluetta monipuolisesti uudistava rakennusprojekti antaa matkustajasatamalle edellytykset nousta sille tasolle, jolla sen kuuluukin olla. Muutaman vuoden kuluttua satama voi olla paikka, jossa viihdytään ympäri vuoden erilaisten palveluiden, tapahtumien ja aktiviteettien äärellä. Pian kuopiolaisilla ja tänne matkustavilla on mahdollisuus istua iltaa ravintolalaivan terassilla tai pulahtaa avantoon saunamaailman rentouttavien löylyjen jälkeen. Matkustajasataman uusi huominen on täällä. 

Kuopion matkustajasatama
Sauna Finlandia Holding Oy
Lumo Nordic
Maljapuro
aallonmurtaja

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva