Tukkilaisromantiikan ja savusaunan kutsu

Tukkilaisromantiikan ja savusaunan kutsu

Teksti: Kati Kulmala Kuva: Rauhalahden kylpylä
Rauhalahden Jätkänkämpän perinneillat ovat kaikille avoimia ja sisäänpääsy on maksuton.

Tilausravintola Jätkänkämppä ja savusauna sijaitsevat Kallaveden järvimaisemissa, vain 600 metrin päässä Kylpylähotelli Rauhalahdesta. Matka taittuu mukavasti metsätietä pitkin. Kuopion keskustasta pääsee Kylpylähotelli Rauhalahteen paikallisbussilla nro 7, joka lähtee torin läheltä, Tulliportinkadulta.

- Rauhalahden Jätkänkämppä on alkuperältään hakkuutyömaiden yöpymispaikkana toiminut kämppä, joka rakennettiin Nurmeksen metsähallinnon alueelle ja oli silloin nimeltään Lintumäen kämppä. Rauhalahti osti kämpän 1987 ja se siirrettiin hirsinä nykyiselle paikalleen, kertoo historiasta Rauhalahden viestintäpäällikkö Sirpa Nyyssönen.

Hirsistä käsin veistetyllä kämpällä on edelleen nähtävissä alkuperäinen huonejako. Jätkänkämpällä pyritään säilyttämään katoavaa tukkilaisperinnettä sen ajan tunnelmista kertovien valokuvien ja työkalujen muodossa. Nyt Jätkänkämppä ja savusauna toimivat tilausravintolana ja yleisiä perinne- ja savusaunailtoja järjestetään tiistaisin läpi vuoden, kesäaikaan myös torstaisin.

- Talvella ladut kulkevat jäällä Jätkänkämpän vierestä, joten kevättalven tiistai-iltapäivänä voi pysähtyä hörppäämään kuumaa juomaa Jätkänkämpälle.
Savusauna on elokuisen palon jälkeen uudistunut.

- Tervetuloa testaamaan entistä upeampi savusauna. Saunan jälkeen voi pulahtaa virkistävään avantoon, vinkkaa Nyyssönen.

PERINNEILTOIHIN KUULUU savusaunan ja mahdollisen avantouinnin lisäksi perinnepäivällinen ja yhteislaulua.

- Luvassa on myös hanurimusiikkia ja kämppätanssit. Lisäksi hanuristi kertoo tarinoita.
Talvella perusohjelma on sama kuin kesällä, kesän perinneilloissa lisänä ovat tukkilaisnäytökset.  

- Ilta on ihan kaikille avoin, voi tulla vaikka ex tempore. Suosittelemme tosin kuuden hengen ja isommille ryhmille pöytävarausta, jonka voi tehdä myyntipalveluun, neuvoo Nyyssönen.

Talviset perinneillat järjestetään joka tiistai alkaen 12. tammikuuta. Jätkänkämppä on avoinna kello 16-22, savusauna on lämmin kello 16-22. Perinnepäivällinen on katettuna kello 16-20 ja hanuristi soittelee kello 17-21.30.

- Jätkänkämpän perinneilloissa on joulutauko viikoilla 52, 53 ja 1, sillä uuden vuoden ja loppiaisen aikaan Jätkänkämpällä toimii Joulupukin koti.

- Joulupukin kodissa hanuristi luo jouluisen tunnelman, johon vieraat voivat yhtyä leikkimällä ja laulamalla tonttujen kanssa sekä erilaisilla soittimilla. Vierailun kohokohta on tietenkin itsensä joulupukin tapaaminen.

Joulupukin kodille on vapaa sisäänpääsy, ja siellä on A-oikeuksin varustettu kahvila-ravintola, jossa on nautittavissa suomalaisia herkkuja, mm. loimulohta. Joulumyymälästä voi tehdä laadukkaita ostoksia.

- Joulupukin kodilla on mahdollisuus rekiajeluun ja koiravaljakkoajeluun. Moottorikelkkasafareja saa ennakkotilauksesta.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva