Tietoa ja taidetta

Kuopiossa

Teksti: NMT Arkisto Kuvat: Kari Palsila, Jere Lehtonen, Arto Väisänen, Kuopion kaupunki, Galleria Kulma, Henna Hietainen, NMT Arkisto
Kuopion museot ja galleriat ovat aina mielenkiintoisia käymisen kohteita. Erilaisia näyttelyitä löytyy niin vanhoista ajoista kuin uusista ilmiöistä kiinnostuneille.

Kuopion museo
Kuopion museon perusnäyttelyt esittelevät itäsuomalaista luontoa ja kulttuurihistoriaa. Lisäksi museossa järjestetään vuosittain useita vaihtuvia näyttelyitä, joiden teemat täydentävät näyttelykokonaisuutta ja liittyvät usein ajankohtaisiin tapahtumiin tai ilmiöihin.
Tämän talven teemanäyttelyinä ovat Veden viljaa – Kallaveden kalat Kuopion museossa, suomalaisten lintujen elämää ja niihin liittyvää mytologiaa käsittelevä Lennossa, sekä Verjnuarmu – kuhtumattomat vieraat, joka tutustuu savon murteella metallimusiikkia esittävän yhtyeen uraan ja ainutlaatuiseen visuaaliseen maailmaan.

Kauppakatu 23
puh. 017 182 603
kuopionmuseo.fi

 

Kuopion korttelimuseo
Kuopion korttelimuseo muodostuu yhdentoista vanhan puutalon muodostamasta korttelista. Korttelin vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvun lopulta ja nuorimmat 1800-luvun lopulta. Rakennusten sisätiloissa esitellään erilaisten perheiden asumista 1800-luvulta 1930-luvulle. Lisäksi museoon kuuluu apteekkitalo, näyttelysali ja kirjailija Minna Canthin huone.

Kirkkokatu 22
puh. 017 182 625
korttelimuseo.kuopio.fi

 

Kuopion taidemuseo
Taidemuseo aloitti toimintansa vuonna 1980 entisessä pankkirakennuksessa, joka sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, tuomiokirkon vieressä lähellä kauppatoria. Taidemuseo toimii Pohjois-Savon aluetaidemuseona, jonka tehtäviin kuuluu alueen kuvataiteen esittely, dokumentointi ja tutkimus.
Talven 2015-2016 vetonauloina ovat läpileikkaus Leonardo Da Vilhun, alias Risto Vilhusen tuotannosta ja taidekokoelmista, ja katsaus värejä rakastaneen Anita Snellmanin taiteelliseen tuotantoon.

Kauppakatu 35
puh. 017 182 633
taidemuseo.kuopio.fi

 

Kuopion automuseo
Kuopion Automuseo on alan harrastajien pitkäaikainen unelma. Kaikki työ on tehty talkoilla ja sponsorien tuella. Autoja on runsaasti, monet niistä reippaassa ajokunnossa. Autovalikoima elää koko ajan, autoja vaihtuu, uusia tulee ja joskus autot ovat ajossa. Mukana on myös moottoripyöriä ja autoiluun liittyviä tarvikkeita.

Puistokatu 22
puh. 017 282 0550
kuopionautomuseo.fi

 

J. V. Snellmanin kotimuseo
J. V. Snellmanin kotimuseo toimii talossa, jossa Snellman asui suurimman osan Kuopion ajastaan, vuodet 1845 - 1849. Rakennus on tyypillinen 1800-luvun puolivälin kuopiolainen säätyläisperheen asuintalo aumakattoineen ja kuusiruutuisine ikkunoineen. Museo on kalustettu Snellmanin perheelle kuuluneilla huonekaluilla ja esineillä.

Snellmaninkatu 19
puh.017 182 625
snellmanmuseo.kuopio.fi

 

VB-valokuvakeskus
Suomen ensimmäinen alueellinen valokuvakeskus, VB-valokuvakeskus, on toiminut Kuopiossa vuodesta 1987. VB-valokuvakeskuksen tehtävänä on edistää valokuvakulttuuria erityisesti Pohjois-Savossa ja Itä-Suomessa, mutta se toimii yhteistyöverkostojensa kautta myös valtakunnallisesti ja jopa maamme rajojen ulkopuolella.

Kuninkaankatu 14
puh. 044 7446424
http://vb.kuopio.fi

Galleria G12
Suomalaiseen nykytaiteeseen keskittynyt G12 esittelee kolmen viikon välein vaihtuvia näyttelyitä valoisissa tiloissaan. Kuopion keskustassa sijaitsevassa galleriassa on monipuolinen myyntikokoelma taidetta, taidelainaamo sekä kehystämö.

Minna Canthin katu 15
puh. 044 058 8434
galleria12.fi

 

Galleria Kulma
Galleria Kulma on Kuopiossa ainutlaatuinen paikka. Näyttelyissä on raikas tuulahdus monitaiteellisuutta, joukko rohkeita kokeiluja ja levollisia hengähdyksiä. Kulma on galleria, jossa voi toteuttaa projekteja tilassa tai tuoda valmista. Kulman taidekäsitys on laaja.

Tulliportinkatu 1
puh. 044 336 8884
satamankulma.fi

 

Ortodoksinen kirkkomuseo Riisa
Riisa on yksi Euroopan huomattavimmista ortodoksisista kirkkomuseoista ja yksi Kuopion merkittävimmistä nähtävyyksistä. Sen kokoelman ytimenä toimii edelleenkin Laatokan Valamon luostariin vuonna 1911 perustettu muinaismuistokokoelma, jota täydentävät sotien aikana evakuoidut luostarien ja seurakuntien esineistöt, yksityiset lahjoitukset sekä museon omat hankinnat. Nykyisiin tiloihinsa museo siirtyi vuonna 1969 ja vuoden 2013 heinäkuussa alkoi vuoden kestänyt peruskorjaus. 
Museon kokoelma sisältää muun muassa yli 800 ikonia, noin 4000 erilaista tekstiiliä, 100 000 valokuvaa sekä sakraaliesineitä. Pääosin kokoelma edustaa 1700- ja 1800-lukuja, mutta vanhimmat esineet ovat peräisin 1100-luvulta. Saleista löytyy Bysantin kulttuuria, Suomen ortodoksisen kirkon historiaa, 1800-luvun akateemista koulukuntaa edustava ikonostaasi, sekä sali, jonka marttyyriutta kuvastavilla punaisilla seinillä on ikoneita eri vuosisadoilta. 

Karjalankatu 1
puh. 0206 100 266
ortodoksinenkirkkomuseo.fi

nähtävyydet
kuopio

Tutustu myös näihin yrityksiin

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva