Tekemistä jokaiselle lomailijalle

Tekemistä
jokaiselle
lomailijalle

Teksti Digimag/Mirka Happonen Kuva Kuopio-Tahko markkinointi
Tahkon alue tarjoaa rajattomasti mahdollisuuksia tehdä, kokea ja harrastaa.
Poimintoja luontoreiteistä

Huutavanholman kierros
4,6 km (vihreä)
Huutavanholman polku on lyhyt, mutta melko vaativa, joten se ei sovellu pienille lapsille. Hyvät pitävät kengät ovat ehdoton varuste. Polulle pääsee lähtemään Tahkolahden parkkialueen kupeesta. Huutavanholman reitiltä on yhteys Kettukankaan ja Tahkomäen kierroksille.

Kettukankaan kierros 
5,5 km (keltainen)
Kettukankaan kierros alkaa osittain samalta reitiltä kuin Huutavanholman kierros, joten polku voi olla kivikkoista ja raskasta kulkea. Reitti erkanee lopulta ja kulkee ihastuttavan mäntymetsikön läpi Maisemaladulle. Matkalla sijaitsee Tahkolahden nuotiopaikka, jossa voi pistäytyä nauttimassa eväät.

Tahkomäen kierros
14,4 km (punainen)
Suhteellisen vaativa reitti, jossa on paljon nousuja ja laskuja sekä muutama vaativampi kohta. Polkujen korkeusero on peräti 195 metriä. Mäen huipulta avautuvat huikeat maisemanäkymät Syvärin järvelle. Matkalla on myös upeita taukopaikkoja, joissa viihtyy ihailemassa maisemia myös pidemmän tovin.

Rahasmäen kierros 
20,1 km (musta)
Vaativa reitti, joka kiertää käytännössä koko Tahkon mäen sisältäen paljon nousuja ja laskuja. Nousumetrejä reitiltä löytyy noin 370 metrin verran vaihtelevassa maastossa. Matkalla on paljon nähtävää upeiden maisemien ansiosta. Kulkureitti on suosittu, ja isoilta osin sen voi kulkea myös pyöräillen. Reitin matkalla on myös useita levähdys- ja nuotiopaikkoja.

Pisan reitti
8,5 km
Pisan reitti on vaativahko, sillä Pisan huippu on 270 metriä meren pinnan yläpuolella. Vuorelle nousemista on helpotettu levähdyspaikoin, portain ja kaiteiden avulla. Luonnonsuojelualueen maisemat ovat upeat, ja ne palkitsevat kiipeämisen. Tulta suojelualueella ei saa tehdä, mutta evästämiseen löytyy huipulta taukopaikka. Pisan luontoreitit sijaitsevat lyhyen ajomatkan päässä Tahkolta. Pisan luonnonsuojelualue sijaitsee kantatien nro 75 (Siilinjärvi–Nurmes) itäpuolella.

Vinkki!
Reitit värikoodeineen löydät näköislehden
sivuilla 71–72 olevasta Tahkon kartasta >>

Ajelua
Tahkolla voi heittäytyä huristelemaan mönkijällä, e-Fatbikella tai perinteisellä maastopyörällä. Opastetut pyöräretket ovat kestoltaan noin kaksi tuntia. Pyörän voi myös vuokrata omaan käyttöön tunti- tai päivätaksalla. 

Lisätietoa: tahkosafarit.fitahkoexperience.fi, skimac.com

Veden äärellä
Vesille pääsee vuokraamalla kanootin, vesijetin tai SUP-laudan. Monilla tarjolla on myös lajiopastusta innokkaille vesipedoille. Kesähelteellä polskimaan pääsee Tahkolahden uimarannalle. Ranta on lapsiystävällinen, sillä se on loiva ja hiekkapohjainen. Rannan yhteydessä on myös Tahkolahden leikkipuisto.

Lisätietoa: tahkosup.fiskimac.com, tahkotours.fi

Ratsastusta
Hevosilla ja poneilla pääsevät ratsastamaan Tahkon kauniiseen luontoon eripituisille safareille ensikertalaiset ja kokeneemmatkin ratsastajat, kukin oman taitotasonsa mukaan. Osalla talleista järjestetään myös perinteisiä ratsastustunteja.

Lisätietoa: tahkofarmi.fionnenhumma.fi,  kinahminhevostila.fi

Ammuntaa
Koko perheelle sopivaa jousiammuntaa pääsee kokeilemaan opastettuna Tahko Farmilla. Paintballin pyörteisiin pääsee noin neljän kilometrin päässä Tahkolta, josta voi vuokrata välineet sekä opastuksen. Elämysammuntaa pääsee kokeilemaan Savo Shotin puitteissa ampumaradalla, jossa valittavissa on useista elämyspaketeista omaan käteen sopivin.

Lisätietoa: tahkooutdoors.comtahkosafarit.fi, savoshot.com

Frisbeegolf
Tahko tarjoaa hulppeat puitteet frisbeegolfaajalle. 18-väyläinen AA1-luokan Tahkovuori Disc Golf Park -rata sijaitsee rinnemaastossa Tahkon huipulla. Aloittelevat harrastajat tykästyvät 9-väyläiseen Tahko DiscGolf Park -rataan, joka sijaitsee lähiliikuntapuiston kupeessa. 

Lisätietoa: frisbeegolfradat.fi

Kalastusta
Opastettuja kalastusretkiä järjestetään muun muassa Lastukosken kalastuspaikalle, jossa kalastetaan kuhaa ja lohta. Omatoiminen kalastaja pystyy vuokraamaan halutut välineet ja luvat paikallisilta toimijoilta.

Lisätietoa: tahkooutdoors.comtahkoexperience.fi

 

Taukopaikkoja Tahkolla

Laavut ja katokset

 • Tahkorinteen laavu
 • Tahkon rantakota, Kiljusenkalliontie
 • Nallelaavu, Tahkolaakso
 • Nipasen kota
 • Lännen helppo laavu
 • Rahasmäen laavu, Rahasmäki
 • Hiekkoniemen kota, Hiekkoniemi
 • Aholansaaren kota, Leirikirkonpolku
 • Simolan kota, Kalkkisalmentie 114
 • Välimäen laavu, Välimäki

Nuotiopaikat

 • Tahkolahden nuotiopaikka
 • Huutavanholman nuotiopaikka

Taukotupa

 • Taukotupa, Sääskiniementi

Sisäaktiviteetteja
Monipuolisten sisäaktiviteettien kirjo takaa, että koko perhe viihtyy sisätiloissa sateisemmankin päivän. Pistä keilaten, leikittele sisäaktiviteettipuistossa tai kasvata kuntoasi kuntosalilla. Valitse suosikki tekemisesi tai kokeile vaikka kaikkea. Kaveriporukalla voi heittäytyä ratkomaan mysteerejä ”Kadonneen Siljan Arvoitus” -pakohuonepelin parissa. 

Lisätietoa: tahkospa.fitahkofarmi.fi

Geokätköilyä
Geokätköilyssä etsitään satelliittipaikannuksen avulla maastokätköjä, joita toiset harrastajat ovat piilottaneet luontoon. Kätköissä on yleensä lokikirja, kätkötiedote, kynä ja mahdollisesti jotain mukavaa vaihtotavaraa. Kätköjä on eri puolilla maailmaa niin kaupungeissa kuin retkeilyalueilla, 
tienvarsilla ja maastossa. Kätköjä löytyy myös Tahkolta.

Lisätietoja: www.geocaching.com

 

Lue myös Viisi vinkkiä tuoreelle golfarille >

luontopolku
reitti
matkailu
Kesäopas
tahko
nilsiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva