Taru

sormuksesta

Teksti: Noora Hyvönen Kuvat: Timanttiset, Kultart
Sormuksiin liitetään usein paljon tunteita, muistoja ja arvoja. Selvitimme, millaiset sormukset ovat nyt suosiossa ja kuinka niitä olisi hyvä huoltaa.

Sormukseen liitetään monenlaisia uskomuksia ja vertauskuvia. Joillekin pyöreä muoto kuvastaa ikuisuutta, toisille elämän kiertokulkua. Alttarilla vaihdetut sormukset puolestaan vahvistavat avioliiton. Sormus toimii lahjana myös ystävien kesken, ja saattaapa sormus tuoda kaveruksia yhteen vaikkapa luokkakokouksen merkeissä.

- Sormuksiin liittyy paljon tunnearvoa. Ne ovat usein henkilökohtaisia ja persoonallisia, ja niihin voi sisältyä monia muistoja. Ne voivat viestiä myös esimerkiksi rakkaudesta tai arvoista, kuvailee Pipsa Pasanen Kultartilta.

- Meille tulee asiakkaita, jotka tuovat mukanaan vanhoja koruja, kuten kaste- tai rippilahjoja. Ne sulatetaan, ja sulaneesta massasta tehdään sormus.

Keltakultaiset sormukset ovat tulossa jälleen yhä enemmän muotiin, vaikka valkokultakin on edelleen suosittua.

- Valkokullassa timanttien säihke pääsee oikeuksiinsa, eikä rungosta irtoa kiveen väriä, perustelee Kai Minkkinen Timanttisilta.

KULLAN LISÄKSI platina ja palladium ovat pidettyjä sormusmetalleja. Miehiin vetoaa titanium. Kihla- ja vihkisormukset ovat lähes
poikkeuksetta kultaa, muotisormuksissa sen sijaan suositaan hopeaa. Sormusten leveys vaihtelee 3 millimetristä jopa 12 millimetriin, 4-6 millin sormusten ollessa suosituimpia.

- Kihla- ja vihkisormukset ovat klassisia timanttisormuksia. Suositaan kauniita, selkeitä malleja: keskellä voi olla iso kivi ja sen molemmilla puolilla pienempiä, tai sitten kivistä muodostuu sormusta kiertävä rivi, sanoo Minkkinen.

- Sormukset, joissa on yksi isompi kivi tai kiviä rivissä, ovat aina muodissa, komppaa Pasanen.

Myös värikivet ovat tulossa pinnalle. Muotisormuksissa kivet voivat olla hyvinkin suuria, ja väreinä hehkuvat niin vihreä, sininen, violetinpunainen kuin musta. Joissakin malleissa värikivet saattavat vuorotella kirkkaiden versioiden rinnalla.

- Tällä hetkellä myös romantiikka on sormuksissa muotia, ja niissä näkyykin pieniä kuvioita. Sormusmyynnissä tapahtuu vaihtelua vuodenaikojen suhteen: keväällä ostetaan kirkkaampia malleja, syksyllä tummempia, kertoo Minkkinen.

PYSYÄKSEEN KUNNOSSA sormus tarvitsee säännöllistä huoltoa. Kotipuhdistus kannattaa suorittaa haalealla vedellä ja astianpesuaineella aina, kun sormus vaikuttaa likaiselta. Jatkuvassa käytössä olevaa sormusta on hyvä käyttää myös kultasepän luona parin vuoden välein, sillä seppä pystyy puhdistuksen lisäksi tarkistamaan muun muassa kivien kiinnityksen. Kultasepänliikkeestä saa puhdistusainetta kullalle ja hopealle.

- Pieniä kolhuja voidaan myös korjata hiomalla. Sormusta valitessa kannattaa kuitenkin miettiä, tuleeko se korukäyttöön vai onko se jatkuvasti kädessä. Esimerkiksi pienet kivet irtoavat helpommin, koska niihin ei voida käyttää niin vahvoja kiinnitysaineita kuin isoihin. Myös käsityönä tehdyt sormukset ovat kestäviä, sillä niissä aine on tiiviimpää, muistuttaa Pasanen.

SORMUKSEN SUUNNITELUSSAS on siis mietittävä käytännöllisyyttä: suomalaiset haluavat pitää sormuksia myös töissä ja hansikkaiden alla. Lisäksi on huomioitava muun muassa sormuksen istuvuus toiseen sormukseen. Käsityönä sormuksia tekevä Pasanen kertoo, että sormuksen valmistuksessa otetaan huomioon niin asiakkaan mieltymykset ja sormuksen käyttötarkoitus kuin materiaali ja kivetkin, ja yhden sormuksen valmistaminen voi kestää tunnista kymmeniin tunteihin.

- Hinta-laatusuhteen on oltava sormuksessa kohdillaan: laatua halutaan, mutta järkevään hintaan, huomauttaa Minkkinen.

- Myös kotimaisuutta arvostetaan. 80 prosenttia myymistämme vihkisormuksista on tehty Suomessa!

Katso kuvat: 
sormus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva