Tahkon vesireitin lumo

Tahkon vesireitin lumo

Teksti: Ulriikka Myöhänen Kuvat: Niilo Hartikainen
Kirkkaita järviä, sykähdyttäviä maisemia ja idyllisiä lepohetkiä. Kuopiosta Syvärille kulkeva Tahkon vesireitti tarjoaa veneilijöille maakuntamatkailua parhaimmillaan. Savon sydämen kaunis luonto lumoaa matkalaisen jo itsessään, ja reitin tarjoamat monipuoliset palvelut lisäävät sen houkuttelevuutta.

Vain matkailukäyttöön suunniteltu Tahkon vesireitti kulkee Kuopiosta Siilinjärven, Juankosken ja Nilsiän kautta Varpaisjärvelle. Matkaa Kuopiosta Tahkolle on 48 meripeninkulmaa eli noin 90 kilometriä. Vesireitti avattiin 2000-luvun alkupuolella. Tuolloin valmistuivat Karjalankosken ja Juankosken kanavat, jotka mahdollistivat vesiliikenteen Syväriltä Saimaan vesistön kautta aina Suomenlahdelle asti. 

- Vilkkainta reitillä on heinäkuussa. Vuonna 2012 Lastukoskella oli sulutuksia yhteensä 494, Juankoskella 642 ja Karjalankoskella 555. Liikennöintiä on sekä omalta vesistöalueelta että pitkämatkalaisia Suomen rannikkokaupungeista, Kuopion kaupungin yritysasiamies Mikko Lehto kertoo.

Reitti on viitoitettu ja suurilta osin helppokulkuinen.  Vierasvene- ja melontalaiturit, retkisatamat sekä suojaiset poukamat tarjoavat oivia mahdollisuuksia hengähdystaukoihin tai yöpymiseen. Jos oma paatti uupuu, Kuopiosta voi vuokrata sopivan veneen. Lisäksi Tahkolta ja Nilsiästä tehdään paikallisristeilyjä vesistöön.

UPEAN LUONNON lisäksi reitillä on monipuolisesti palveluja tarjottavaksi sekä maalaiskyliä ja -kaupunkeja vierailtavaksi. Vierasvenepaikkojen lisäksi osassa reitin satamista on polttoainejakelua, septitankin imutyhjennystä sekä vesi- ja sähköpisteet. Satamista voi lisäksi löytyä vessat, suihkut, grillikatos, jätehuoltopiste, uimapaikka sekä kahvila. 

Reitiltä pääsee kätevästi poikkeamaan nähtävyyksien ja tapahtumien äärelle. Tutustumisen arvoisia kohteita Kuopiossa ovat Puijon tornin ja kävelykeskustan lisäksi esimerkiksi Pikku-Pietarin torikuja ja Kuopion korttelimuseo. Kuopio Tanssii ja Soi sekä Kuopion kansainväliset viinijuhlat ovat vuosittaisia 
vetonauloja muiden sataman tapahtumien ohella.

Vesireittiä mukaillen matka jatkuu Kuopiosta Siilinjärvelle, jossa sijaitsevat kylpylä Fontanella, TarinaGolf ja Rissalan lentoasema. Muuruvedellä puolestaan voi tehdä ostoksia maatilamyymälässä tai vierailla kotiseutumuseossa. Lisäksi kylä tarjoaa portin Koillis-Savosta Tahkon vesireitille. Muuruveden sillan alitse veneilijät matkaavat kohti Juankoskea, jossa on mahdollisuus päästä astelemaan Juice Leskisen jalanjäljille. Lisäksi ruukkimiljöön museoissa voi tutustua alueen historiaan.

ENNEN TAHKON satamaa reitti johdattelee matkalaisen Nilsiään, jossa sijaitsee muun muassa Aholansaaren loma- ja leirikeskus sekä Paavo Ruotsalaisen kotitalo. Matkailualueella riittää tekemistä sekä rentoutujalle että toimintaa janoavalle. Kesäisin Tahko tarjoaa kylpyläpalveluiden lisäksi mahdollisuudet maastopyöräilyyn, patikoimiseen, melontaan, kalastamiseen, golfaukseen sekä tenniksen pelaamiseen. Alueella järjestetään vuosittain Tahkon soutu ja melonta -tapahtuma. 

Vesireitin päätepiste on Varpaisjärven Syvärinpään vieraslaituri Kaunisranta, jonka välittömässä läheisyydessä on tarjolla majoituspalveluita. Syvärinpään tunnistaa kauniista, kesäisistä maisemista, joiden äärelle on hyvä rauhoittua. 

tahko
vesireitti

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva