Tahko - värikäs
menestystarina
ympärivuotiseksi
viihdekeskukseksi
 

TEKSTI NMT/sirpa korhonen kuvat Kuopio-tahko kuvapankki, tahko chalet
Kuopion Nilsiä on tunnettu jyhkeistä vuoristomaisemista ja maaperän kvartsiitista. Aikoinaan Tahkonmäkenä tunnettu alue sai nimensä louhitusta kivestä, jota käytettiin tahkojen valmistamiseen. Jo Tahkovuoren perustajilla oli kiikarissaan ympärivuotisen matkailukeskuksen luominen.

Tahkovuoren historia on sikäli ainutlaatuinen, että se on tiettävästi ainoa hiihtokeskus Suomessa, joka on rakennettu kahteen kertaan. Vuonna 1967 Nilsiän Matkailu Oy rakensi Tahkonmäen tulipalon jälkeiselle aukealle hiihtohissin ja -majan. Varsinainen Tahkon tarina alkoi vuodesta 1968, jolloin avattiin ensimmäinen laskettelurinne nilsiäläisten toimesta

Kolme vuotta myöhemmin 1971 muualta tulleet liikemiehet innostuivat rakentamaan Tahkon nykyiset rinteet. Nämä rinteet olivat Nipasen rinteitä suuremmat. Aikansa molemmat rinteet toimivat rinnakkain, kunnes uusi laskupaikka vakiintui. Nipasen rinteet olivat auki vuoteen 1992 asti.

TAHKON PÄÄOMISTAJAT ovat kautta aikain olleet värikästä väkeä. 70-luvulla tunnetut liikemiehet Kalevi Keihänen, Urpo Lahtinen ja Jörn Donner tekivät Tahkovuoren suhteen suuria suunnitelmia. Samalla vuosikymmenellä valmistuivat ensimmäiset hotellit ja mökit. Parin seuraavan vuosikymmenen aikana majoitus- ja ohjelmapalvelut kehittyivät merkittävästi.

Seuraava suurempi kehitysvaihe oli, kun Lehtimiehet Oy osti Tahkovuori Oy:n osakkeet vuonna 1978. Yrityksen mielenkiinto alueeseen kuitenkin hiipui ja kilpailevat laskettelukeskukset menivät 1990-luvulla Tahkon ohitse. 2000-luvun lähestyessä seuraavat ammattilaiset ottivat ohjat käsiinsä, minkä jälkeen Tahkolle lähti kehittymään elinvoimainen, useiden pienien matkailuyritysten verkosto.

Penttien perheen tarina liittyy Tahkon historiaan 80-luvun alussa, jolloin he viettivät loma-aikansa Tahkon maisemissa. Erkki "Ekku" Pentti (1948-2006) ihastui Tahkon alueeseen, savolaiseen meininkiin sekä mahtaviin ihmisiin. Hän myös oivalsi ympärivuotisten aktiviteettien mahdollisuudet ja innostui toden teolla alueen matkailupotentiaalista 90-luvulla. Silloin käynnistyi määrätietoinen Tahkon muuttaminen hiihtokeskuksesta ympärivuotiseksi viihdekeskukseksi. 

Ensimmäisenä projektina oli Chalet-huoneistot, jotka seisovat vieläkin tanakasti Tahkon keskustassa. Seuraavana Pentti lähti mukaan yhdessä kumppaneidensa kanssa Hotelli ja Ravintola Ukkotahkon liiketoimintaan sekä osti Hotelli Tahkon. Näiden projektien myötä Tahkolla alettiin rakentaa toden teolla. Pentin aloitteesta alueella alettiin kehittää myös erilaisia tapahtumia. Ensimmäisenä järjestettiin lumilautailun EM-kisat vuonna 1995. Golfia Tahkolla pääsi pelaamaan ensimmäisen kerran vuosituhannen vaihteessa. 

Tahko Spa – kokonaisuutta täydentävä vetonaula

TAHKON HISTORIAAN liittyy olennaisena osana Tahko Span monitoimikeskus. Se sai alkunsa, kun Nilsiän kaupunki ja Erkki Pentti perustivat Tahkon Liikuntakeidas Oy:n vuonna 2000. Myöhemmin omistus siirtyi Kuopion kaupungille. Monitoimikeskus sisältää liikuntahallin, kuntosalin, uimahallin, kokoustilat, kappelin, keilahallin sekä useita ravintoloita. Siellä voi järjestää myös konsertteja, näyttelyitä ja messuja.

Legendaaristen salibandypelaajien Heikki Vienolan ja Jarmo Perttilän Arena Center Oy:n tytäryhtiö Tahko Spa valittiin hoitamaan liikuntakeskuksen liiketoimintaa. Liikemiehet pyörittävät pääkaupunkiseudulla useita liikuntakeskuksia kannattavasti. Molemmilla yrittäjillä on intohimoa ja osaamista yritystoimintaan liikunnan parissa. Vienola ja Perttilän ovat tuttu näky Tahkolla, sillä molemmat viettävät siellä vapaa-aikaansa urheillen.

- Kylpylä rakennettiin yhteistyössä Nilsiän kaupungin, Jorma Aution ja Pekka Tiihosen kanssa. Oli hienoa tehdä toimivaa ja kehittävää yhteistyötä osaavien ja kuuntelevien virkamiesten ja politikkojen kanssa, kertoo Heikki Vienola. Projekti toimi oivana esimerkkinä kaupungin ja yrittäjien yhteistyöstä.

Tahko Spa on investoinut Tahkolle viimeisimpien 10 vuoden aikana yli 40 miljoonaa euroa. Yrittäjäkaksikon toimesta Tahko sai ensimmäisen modernin kerrostalon, kun Tahko Spa Suites Orange valmistui vuonna 2006. Jatkoa huoneistohotellien värisuora sai kun White valmistui 2007, Black 2008 ja Red 2015. Tuoreimpana investointina yritys osti Tahko Span kylpyläkiinteistön kaupungilta tänä vuonna. Nykyisin Tahko Span liiketoiminnassa on mukana osuudella Vanajalinna Group.

- On hienoa, että lukuisten yksityisten toimijoiden lisäksi myös Kuopion kaupunki on investoinut Tahkolle. Näistä parhaimpia esimerkkejä ovat uusi Event Park ja Lasten aktiviteettipuisto, Vienola lisää.

Perinteinen hiihtokeskus oli muuttunut aikaisempaa enenevissä määrin tapahtuma- ja viihdekeskukseksi. Nykyisellään Tahko Chalet on alueen merkittävä majoitus- ja ravintola-alan yritys sekä tapahtuma- ja kilpailujärjestäjä. Perheyrityksen hallituksen puheenjohtaja, Heppu Pentti, visioi Tahkon tapahtumavalikoiman lisääntyvän entuudestaan.

- Lähdemme edelleen hyvin mielellämme mukaan hakemaan ja käynnistämään uusia tapahtumia Tahkolle yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Tuoreimpia tapahtumia ovat Tahko Juhannus, Tahko Triathlon sekä Tahko Vuorijuoksu. Omana vahvuusalueenamme ovat Piazzan tapahtumat, joita kertyy vuosittain noin 50. Jokainen Piazzan aukiolopäivä on oma tapahtumansa, Pentti kertoo.

Piazza on Itä-Suomen suurin yökerho 1 200 asiakaspaikallaan. Paikan nimi tulee italian kielestä ja tarkoittaa toria, perinteistä kohtauspaikkaa. Kohtaamisia Tahkon ytimessä tapahtuu ympäri vuoden.

- Slogan “Tuhat ja yksi kohtaamista” kuvastaa Piazzan olemassaolon perustaa, eli Piazza tarjoaa viihtyisän paikan kohtaamisille. Ihmiset saapuvat Tahkolle kohtaamaan toisia ihmisiä, yrityksiä ja asioita. Ei ole salaisuus, että jo pelkästään ystäväpiirissämme on lukuisia avioliittoja ja yli tusinan lasta, jotka ovat saaneet alkunsa nimenomaan Tahkolta, ja paikan varsinaiselle kohtaamiselle on tarjonnut Piazza. Yökerhon sisällä on käynnistynyt lukuisten yritysten yhteistyö ja onpa siellä taidettu isoja kauppojakin lyödä lukkoon.

TAHKON TULEVAISUUS monipuolistuu yritysrintamalla. Suunnitteilla on uusia investointeja sekä yrittäjiä ja sitä mukaa myös työpaikkoja. Ympärivuotinen lomakeskus ja Syvärin järvimaisema houkuttelee paikalle enemmissä määrin myös vakituisia asukkaita.

- Tahkon tulevaisuus näyttää valoisalta ja ennen kaikkea mielenkiintoiselta. Tulevaisuuden Tahkon uskotaan tarjoavan kaikki palvelut ympärivuotiseen asumiseen. Toivotamme kaikki uudet yrittäjät lämpimästi tervetulleeksi Tahkolle, Pentti sanoo. 
Pentti kertoo, että satavuotiasta Suomea juhlitaan luonnollisesti kaikkien muiden tahkolaisten mukana.

- Itsenäisen Suomen jokainen päivä on juhlapäivä. Hiihtokeskuksen talvikauden avajaiset osuvat itsenäisyyspäivän tienoille ja erityistä ohjelmaa on luvassa Tahkon muiden toimijoiden kanssa, paljastaa Pentti.

Katso tämä
Tahko-Chalet Oy
Kultapallo 1, 73310 TAHKOVUORI, Puh. 017-483 200, www.tahkochalet.fi
Lue lisää: Tahkon Aika -kirja
Historiakirjan tilaukset: jukka.pelkonen@tahko.com

TAHKON ETUIHIN luetaan erityisesti lyhyet välimatkat ja suuren kaupungin läheisyys. Tahko on keskellä kaikkea niin Suomen kuin maailman mittakaavassa. Kuopio-Tahko Markkinointi Oy:n toimitusjohtaja Wille Markkasen mukaan erityisesti kiinalaismatkailun potentiaali on suuri. Ensimmäinen kiinalaisten matkanjärjestäjien tutustumiskäynti Tahkolle on huhtikuun alussa ja lisää matkanjärjestäjien kontaktointia on tiedossa lähitulevaisuudessa.

- Tahko on hyvin asemoitunut olemaan mukana kiinalaismatkailun pääaallon tullessa seuraavien vuosien aikana Eurooppaan ja Suomeen. Parhaillaan kerätään kasaan toimijoita ja tuotteita kiinalaismatkailua ajatellen sekä aloitellaan sen kehittämiseen tähtäävää hanketta. He ovat tässä vaiheessa ratkaisevassa roolissa, sillä 70-80% kaikesta kiinalaisten matkailusta ulkomaille tapahtuu matkanjärjestäjien kautta, kertoo Markkanen. 

Markkanen visioi, että Kuopio-Tahko alue on vuoteen 2020 mennessä Suomen nopeimmin kasvava tapahtuma- ja matkailualue ja nykyiset palvelut ja aktiviteetit toimisivat laatutasolla, joka kestää maailmanlaajuisen vertailun.

- Jos tuosta ajatellaan eteenpäin vielä viisi vuotta, niin oma toiveeni olisi, että Tahko olisi kannattava ja aktiivinen matkailukeskus vuoden jokaisena päivänä. Erityisenä vetovoimatekijänä Tahkolla olisivat monimuotoiset ja osittain tällä hetkellä vielä havaitsemattomat uudet aktiviteetit. Tämä johtaisi luontaiseen investointihalukkuuteen, minkä johdosta Tahko koettaisiin yhtenä Suomen kiinnostavimmista investointikohteista, mikä puolestaan takaa Tahkon jatkuvan kehityksen eteenkinpäin.

Tahkon aikajana
1966
Nilsiän kunta kiinnostuu mäen hyödyntämisestä.
1967
Nilsiän Matkailu Oy perustetaan.
1968
Ensimmäiset rinteet avataan.
1970
Lomahotelli Sieraniemeen.
1971
Tahkovuori Oy avaa nykyiset rinteet.
1972
Hotelli Ukkotahkon valmistuminen, myöhemmin Hotelli Tahkovuori.
1980
Lomakylien rakentaminen alkaa.
1981
Rinneravintola valmistuu.
1983
Tahkon ensimmäiset lumitykit.
1988
Sierraniemen ja Sääskiniemen loma-asunto- rakentaminen alkaa.
1990
Tuolihissi ja uusi rinnealue käyttöön, uusi Hotelli Ukkotahko avataan.
1991
Uusittu Hotelli Tahko valmistuu, 1. tuolihissi.
1992
Panorama Bar.
1994
Nilsiän alppilukio ja valmennuskeskus, Tahko Chalet vuokraa Hotelli Tahkon ja ostaa Hotelli Ukkotahkon.
1995
Lumilautailun EM- kilpailut, länsirinteet avataan.
1995
Maastopyöräilyn ja alamäkiajon SM- ja PM-kisat.
1996
Maastopyöräilyn ja alamäkiajon SM- ja PM-kisat.
1996
Tahkon keskusvaraamo perustetaan, Hiihtokoulusta itsenäinen osakeyhtiö.
1997
Tahko Golf Oy aloittaa golfkentän rakentamisen.
1998
Ratsastuskeskus Tahko-Areena avataan.
1999
Golfkentän ensimmäiset yhdeksän väylää avataan.
2000
Koko golfkenttä avataan.
2002
Vesireitti Tahkolle, Hotelli Tahkon vanha päärakennus puretaan.
2003
Tahko Chalet Oy:n Ravintola Piazzan avajaiset.
2004
Huoneistohotelli avataan. Hotelli Tahkovuoresta Sokos Hotel Tahkovuori.
2005
Liikuntakeskus Tahko Span avajaiset, Suomen Hiihtokeskusyhdistys nimeää Tahkon vuoden hiihtokeskukseksi Huoneistohotellin 2. laajennusosa.
2006
Ravintola Promenade ja Tahko Spa Suites Orange valmistuu, suksivuokraamo SkiMacin avajaiset.
2007
Liikekeskus Tahkon Tähti, toinen tuolihissi, Tahko Safarien safaritalo, El Monte -ravintola ja Tahko Spa Huoneistohotelli White valmistuvat.
2008
Golden Resort, uusi 18-väyläinen golfkenttä, Tahko Spa Huoneistohotelli Black ja kävelysilta Tahkolahden yli valmistuvat. Tahko-Tours -lomakylä Lakeford.
2014
Ortodoksinen tsausouna, Ravintola Lakeford ja Aktiviteettipuisto avattiin.
2015
Tahko Spa Huoneistohotelli Red ja Event Park avattiin.
2016
Uusi hissi ja rinnealue Lännen Helppo.
2017
Laajennettu Panorama 180° Bar avattiin
tahko
nilsiä
historia
Tahko Chalet
Tahko Spa

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva